Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 7. 2017,
16.02

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

oporoka Pravni telefon Pravni nasvet Pravni nasvet

Ponedeljek, 3. 7. 2017, 16.02

2 meseca, 1 teden

Pravni nasvet

Oporoko bi sestavila tako, da je možu ne bi bilo treba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
pravni nasvet pravo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Bralka želi sestaviti oporoko, v kateri svoje imetje zapušča možu, po njegovi smrti pa njegovi hčeri in svojemu nečaku, da možu ne bi bilo treba sestavljati posebne oporoke. 

Prosim za nasvet, kako sestaviti lastnoročno oporoko, v kateri je želja oporočiteljice naslednja: poročena je z vdovcem in nimata svojih otrok, zaradi hude bolezni pa prevideva, da bo preminila pred njim, zato želi, da je vdovec dedič vsega, po njegovi smrti pa naj bi polovica premoženja pripadla njegovi hčeri, polovica pa njenemu nečaku. Z moževo privolitvijo želi to opraviti zdaj, da bi mu prihranila sestavljanje oporoke po njeni smrti. Hvala za nasvet.

Po Zakonu o dedovanju lahko gospa naredi lastnoročno oporoko, pogoj za pravno veljavnost takšne oporoke je, da jo gospa lastnoročno napiše (s svojo roko, ne z uporabo računalnika) od začetka do konca in se na koncu oporoke tudi sama podpiše. Poleg opredelitve premoženja in določitve dediča tega premoženja po njeni smrti je v oporoki pametno napisati tudi datum sestave oporoke, čeprav je oporoka veljavna tudi brez datuma, vendar to olajša delo sodišču v primeru, če je nekdo napisal več oporok, saj je v tem primeru pravno veljavna samo zadnja oporoka oziroma najpoznejša oporoka, gledano na datum smrti osebe, ki jo je sestavila.

O določitvi dediča pa zakon določa, da je lahko dedič kdorkoli z opravilno sposobnostjo, tako da lahko gospa kot edinega dediča vsega svojega premoženja določi svojega moža, ne more pa v oporoki določiti, kdo bo dedoval premoženje, ki ga bo z oporoko zapustila svojemu možu, saj bi šlo v tem primeru za določitev dediča dediču iz oporoke, kar pa je po zakonu prepovedano in je takšna določba v oporoki nična. Seveda pa lahko mož gospe napravi svojo oporoko, v kateri kot edina dediča vsega svojega premoženja, ki ga ima (sem se šteje tudi premoženje, ki ga bo na podlagi oporoke podedoval od svoje žene!) določi svojega nečaka in svojo hčer.

Nasvet pripravil: Vinko Berginc, univ. dipl. prav. s pravosodnim izpitom

Potrebujete pravni nasvet? Vabljeni, da nam pošljete kratek opis pravne situacije z vprašanjem, na katero bi želeli odgovor. Vaše vprašanje bomo posredovali pravniku in odgovor objavili na naši spletni strani Siol.net. Pišite nam na: Pravni nasvet.

 

Odgovore na vprašanja bralcev pripravljajo svetovalci družbe za pravno svetovanje Pravni telefon, d. o. o. Družba TSmedia, d. o. o., ne odgovarja za vsebino in pravilnost pravnih nasvetov. 
Ne spreglejte