Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2011,
12.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 23. 6. 2011, 12.13

8 let

O (ne)pravilnostih slovenskega grba in zastave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mnenja o slovenski zastavi in grbu so deljena. Medtem ko so nekateri kritični do obeh, pa so se spet drugi nanju že navadili in ju vzeli za svoja.

Operativni zastavoslovec in predavatelj državljanske kulture Stanislav Jesenovec je prepričan, da slovenska zastava je prepoznavna, "grb pa je pač tak, kot smo ga določili". Zmago Jelinčič trdi, da Slovenci izobešamo rusko zastavo s kolesarskim znakom, in predlaga različico zastave vojvodine Kranjske, pa tudi povsem drugačno različico grba. Imamo dve zastavi V Sloveniji imamo dve zastavi: slovensko narodno zastavo (belo-modro-rdečo zastavo z vodoravno razporejenimi barvami) in zastavo Slovenije, ki je po Ustavnem amandmaju k Ustavi Republike Slovenije z dne 24. junija 1991 označena z grbom. Predpisano razmerje med širino in dolžino zastave je 1 : 2.

Pravilno izobešanje Tako narodno kot tudi zastavo Slovenije izobešamo le tako, da pripnemo levo stranico in jo izobesimo vodoravno. Edino pravilno izobešanje zastave je izobešanje na jamboru ali drogu, pri čemer je pomembno, da je drog nagnjen v kotu med 45 in 90 stopinjami glede na podlago.

Ležeči grb označuje poraz Zastave Slovenije ne smemo obešati navpično z balkonov, oken, sten dvoran, pred trgovskimi centri in celo uradnimi državnimi in občinskimi institucijami ter drugje, saj grb ne sme ležati. Po veksilologiji in v splošnem pojmovanju to pomeni poraz.

Prepoznavni po "šlampariji"? Jesenovec je prepričan, da slovenska zastava je prepoznavna, žal pa smo Slovenci prepoznavni le po "šlampariji". Izpostavi primer prve slovenske zastave, ki smo jo na Trgu republike obesili na predvečer osamosvojitve, saj po njegovem mnenju to ni bila tista zastava, ki je bila le dan prej sprejeta kot zakonsko določena. Namesto da bi bila v razpisanem razmerju 1 : 2, je bila v razmerju 1 : 6, vojaki je niso izobesili, temveč obesili kot zaveso. Drugi lapsus s slovensko zastavo se je zgodil 22. maja 1992 pred stavbo OZN, ko smo, kot pravi, edini na svetu izobesili zmečkano zastavo, tretji lapsus pa je ta, da Slovenci ne vemo, da je slovenska himna delo skladatelja Stanka Premrla in ne Franceta Prešerna.

Jelinčič: Imamo rusko zastavo s kolesarskim znakom

V nasprotju z Jesenovcem pa je do slovenske zastave in grba zelo kritičen prvak SNS Zmago Jelinčič, ki trdi, da imamo Slovenci rusko zastavo s kolesarskim znakom. "To sploh ni grb, saj ne vsebuje glavnih karakteristik grba. Imamo nek dizajnerski znak, saj večina slovenskih politikov ne zmore razmišljanja na višji ravni, kaj šele na zgodovinski ali patriotski osnovi." Pravi, da slovenske zastave ne moremo promovirati, saj je še danes, po 20 letih, večina sveta ne pozna in nas šteje med eno izmed ruskih republik.

Jelinčič predlaga različico zastave vojvodine Kranjske

Jelinčič predlaga zastavo vojvodine Kranjske v zlatorumeni in modri barvi in grb, ki mora vsebovati pet grbov slovenskih dežel (grb Karantanije, grb Goriške in Gradiščanske, grb Slovenske krajine, grb Istre in grb vojvodine Kranjske.)

Jesenovec: Grb je dobro nameščen Jesenovec trdi, da grb sicer grboslovno ne upošteva sestavin, ki bi jih morali uporabiti, a iz izkušenj ugotavlja, da je odlično nameščen in da se ga dobro vidi ob vseh postavitvah. "Grb je tak, kot smo ga določili," pravi.

Jelinčič: Smo dolina šentflorjanska z dvema milijonoma hišnih številk "Zaradi grba se nam smeji ves svet," pravi Jelinčič. "Smo na ravni Kosova ali JAR in ne države z nekajtisočletno zgodovino. Še Srbi so šli nazaj na simbole iz zgodovine. Za Slovenijo lahko rečemo, da je dolina šentflorjanska z dvema milijonoma hišnih številk."

Jelinčič je prepričan, da Slovenci nismo patriotsko nastrojeni, temveč večinoma proevropsko in da nam "homoseksualci pomenijo več kot slovenska nacionalna bit". "Medtem ko parado ponosa spremljata policijsko in ministrsko spremstvo, pa še nisem zasledil, da bi bila taka manifestacija tudi ob dnevih, ki so pomembni za slovensko državnost."

Kako okrepiti domovinsko zavest?

Za zvišanje stopnje narodne zavednosti bi po njegovem mnenju morali spremeniti šolski sistem, uvesti domovinsko vzgojo in učiti zgodovino na osnovi dejstev in ne nekdanjih učbenikov iz socialistične države. "Zgodovino naj pišejo neodvisno strokovnjaki." Branko Grims pa meni, da bi izvajanje celotne himne namesto 7. kitice Zdravljice pomagalo okrepiti domovinsko zavest.

Jesenovec kritičen do kulturnikov in športnikov

"Omenjeni zastavi predstavljata narod in državo in ju je kot tako treba tudi spoštovati. Potrebno je izvajati nadzor nad uporabo zastav tako na ravni posameznika kot tudi institucije," je prepričan Jesenovec, ki je kritičen do kulturnikov in športnikov, ki se po njegovem mnenju premalo zavedajo tega. "Športne ekipe pri nas ne poskrbijo zato, da bi športniki v primeru zmage lahko primerno uporabljali zastavo, ki jo imajo s seboj. Če bi vložili vsaj malce napora in si pridobili potrebno znanje o pravilni, spoštljivi uporabi narodnih in državnih simbolov, bi bilo drugače."

Ne spreglejte