Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
12. 9. 2016,
3.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

2

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Ponedeljek, 12. 9. 2016, 3.12

6 let, 6 mesecev

NA DANAŠNJI DAN: 12. september

Ženska, ki je ganila Slovenke

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

2

Rachel Ward | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na današnji dan leta 1683 je poljski kralj Jan Sobieski III. uničujoče porazil turško vojsko pred Dunajem. To je bil začetek konca turškega Otomanskega imperija.

Turška vojska je prestolnico Habsburškega imperija oblegala že dva meseca, ko ji je priskočil na pomoč poljski kralj Jan Sobieski III. Po tem porazu so Avstrijci v nekaj letih pregnali Turke tudi z območja Ogrske in za nekaj časa celo zasedli Beograd.

Propad Otomanskega cesarstva in neotomanstvo

Turške nevarnosti v Evropi je bilo za nekaj stoletij konec in začel se je počasni propad nekoč grozečega Otomanskega cesarstva – postal je bolnik ob Bosporju. Piko na i koncu Otomanskega cesarstva je postavil turški reformator Mustafa Kemal Atatürk, utemeljitelj sodobne Turčije.

Poljski kralj Jan Sobieski III. je leta 1683 pred Dunajem premagal turško vojsko. | Foto: commons.wikimedia.org Poljski kralj Jan Sobieski III. je leta 1683 pred Dunajem premagal turško vojsko. Foto: commons.wikimedia.org

Z vzponom na oblast Recepa Tayyipa Erdogana pa se je v maloazijski državi začelo obdobje neootomanstva – ponovnega sklicevanja na dediščino in veličino Otomanskega cesarstva.

Ljubljenka Slovenk v 80. letih

Na današnji dan leta 1957 se je rodila avstralska igralka Rachel Ward. Znana je predvsem po vlogi v ljubezenski televizijski nadaljevanki Pesem ptic trnovk, ki je bila v 80. letih prejšnjega stoletja tudi ena od najbolj gledanih nadaljevank v Sloveniji. Z zgodbo o nesrečni ljubezni se je vtisnila v srca zlasti številnih gledalk.

Rachel Ward in Richard Chamberlain leta 1983 v Pesmi ptic trnovk. | Foto: Getty Images Rachel Ward in Richard Chamberlain leta 1983 v Pesmi ptic trnovk. Foto: Getty Images

Rachel Ward in Richard Chamberlain leta 2012. | Foto: Getty Images Rachel Ward in Richard Chamberlain leta 2012. Foto: Getty Images

Nezemljani na obisku v zaspanem podeželskem mestu

Na današnji dan leta 1952 naj bi prebivalce Flatwoodsa v ameriški zvezni državi Zahodna Virginia obiskala zunajzemeljska bitja. Po poročilih posameznih prebivalcev naj bi v okolici mesteca treščil neznani leteči predmet (NLP). 

Nekateri prebivalci naj bi videli tudi zunajzemeljsko bitje, visoko več kot dva metra. Domnevni obisk zunajzemeljskih bitij je seveda buril domišljijo ljudi in je bil podlaga za številne zgodbe o "bližnjih srečanjih tretje vrste" – torej o stikih z Nezemljani.

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan:

Elisabetta Canalis in George Clooney leta 2009. | Foto: Reuters Elisabetta Canalis in George Clooney leta 2009. Foto: Reuters Leta 1798 se je v Spodnjih Kosezah rodil slovenski pesnik Ivan Vesel oziroma Jovan Vesel Koseski, najbolj priljubljen slovenski pesnik v prvi polovici 19. stoletja.

Leta 1880 se je rodil ameriški pisatelj Henry Louis Mencken, ki je bil znan zlasti po svojih pikrih mislih. "Greh je, če mislimo, da so drugi ljudje zlobni – a tako se redko zmotimo" in "Težko je verjeti, da ljudje govorijo resnico, če veš, da bi se na njihovem mestu zlagal," sta eni od njegovih najbolj znanih misli.

Leta 1940 so odkrili prazgodovinske jamske poslikave v jami v kraju Lascaux v Franciji.

Leta 1940 so v ZDA predstavili prototip novega terenskega vozila – zdaj znanega pod imenom džip.

Leta 1953 sta se poročila takrat bodoči ameriški predsednik John F. Kennedy in Jacqueline Bouvier.

Leta 1967 je umrl slovenski pisatelj Vladimir Bartol, avtor knjižne uspešnice Alamut.

Leta 1967 se je rodil ameriški komik Louis C. K.

Leta 1976 se je rodila slovenska atletinja Jolanda Batagelj (rojena Steblovnik, do leta 2002 Čeplak). 

Leta 1973 se je rodil zdaj že pokojni ameriški igralec Paul Walker.

Leta 1978 se je rodila italijanska zvezdnica Elisabetta Canalis, nekdanje dekle Georgea Clooneyja.

Leta 1989 je poljski parlament potrdil vlado enega od voditeljev gibanja Solidarnost Tadeusa Mazowieckega in tako tudi uradno prekinil vladavino komunistov v tej državi.

Ne spreglejte