Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
9. 10. 2016,
3.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Nedelja, 9. 10. 2016, 3.11

6 let, 7 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

Zelo slab dan za Che Guevaro in jugoslovanskega kralja

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Che Guevara | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na današnji dan leta 1934 je v Marseillu atentator umoril jugoslovanskega kralja Aleksandra. Pod streli bolivijskih vojakov je na današnji dan, in sicer leta 1967, padel tudi komunistični gverilec Che Guevara.

Jugoslovanskega kralja Aleksandra Karađorđevića in francoskega zunanjega ministra Louisa Barthouja, ki je v Marseillu sprejel jugoslovanskega gosta, je ustrelil Vlado Černozemski, pripadnik makedonske nacionalistične organizacije VMRO.

Atentat na kralja Aleksandra je bil eden prvih atentatov, ki je bil posnet na filmski trak:

Bolgar ali Makedonec?

Černozemskega je po atentatu z udarcem s sabljo zbil na tla francoski policist na konju, nato ga je do smrti pretepla množica. Po eni od razlag je bil Černozemski (njegovo pravo ime je bilo Veličko Dimitrov Kerin) Bolgar, po drugi pa Makedonec, saj naj bi njegovi starši kot begunci pred srbsko vojsko pribežali v Bolgarijo iz današnje Makedonije.

Kralj Aleksander je 6. januarja 1929 razglasil diktaturo - razveljavil je ustavo, prepovedal vse politične stranke ... Leta 1931 je na pritisk tujine razglasil novo ustavo, ki pa je bila napisana čisto po njegov volji. | Foto: commons.wikimedia.org Kralj Aleksander je 6. januarja 1929 razglasil diktaturo - razveljavil je ustavo, prepovedal vse politične stranke ... Leta 1931 je na pritisk tujine razglasil novo ustavo, ki pa je bila napisana čisto po njegov volji. Foto: commons.wikimedia.org

VMRO je tesno sodelovala s hrvaškimi ustaši, ki jih je vodil Ante Pavelić, ta naj bi bil tudi organizator in idejni pobudnik atentata. Po smrti kralja Aleksandra, ta je v državi, ki so jo pretresala nacionalna trenja, od leta 1929 vladal kot diktator, je oblast kot regent prevzel njegov brat Pavel. Ta je omehčal diktaturo in uvedel nekaj demokratičnih sprememb.

Smrt Che Guevare 

"Sem preveč pomemben za vas, da bi me ubili. Sem Che Guevara." To naj bi bolivijskim vojakom, ki so ga zajeli v bolivijskem pragozdu, kjer je skušal s skupino gverilcev zanetiti revolucijo med tamkajšnjim revnim kmečkim prebivalstvom, 8. oktobra 1967 dejal bradati argentinsko-kubanski revolucionar. Zmotil se je. Naslednji dan, 9. oktobra, so ga ustrelili.

Umorjeni "Koprčan"

9. oktober je bil zelo slab dan tudi Joanisa Kapodistriasa. Leta 1931 je na ta dan Kapodistriasa, ki je bil takrat voditelj Grčije, umoril atentator. Kapodistriasovi predniki, kot pove že njegov priimek, so se v Grčijo priselili iz Kopra.

Upodobitev atentata na Joanisa Kapodistriasa. | Foto: commons.wikimedia.org Upodobitev atentata na Joanisa Kapodistriasa. Foto: commons.wikimedia.org

Kočevski proces

Na današnji dan leta 1943 se je v Kočevju začel partizanski proces proti na Turjaku ujetim vaškim stražarjem in na Grčaricah ujetim pripadnikom jugoslovanske vojske v domovini (tako imenovani slovenski četniki oziroma plavogardisti). 

Proces je trajal do 12. oktobra. Partizani so potem ustrelili 16 obtoženih, ki so jih na procesu obsodili na smrt. Brez sodbe so v okolici Kočevja partizani pobili še 600 ujetnikov. 

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Tony Shalhoub | Foto: Reuters Tony Shalhoub Foto: Reuters Leta 768 so Karla Velikega kronali za frankovskega kralja. 

Leta 1776 je pater Francisco Palou ustanovil misijon svetega Frančiška Asiškega. Iz misijona je zraslo mesto, ki ga danes poznamo kot kalifornijsko mesto San Francisco. 

Leta 1907 se je rodil francoski filmski režiser Jacques Tati

Leta 1940 se je rodil angleški glasbenik John Lennon, član slovitih liverpoolskih kuštravcev – Beatlov. 

Leta 1944 sta se v Moskvi na devetdnevni konferenci sešla britanski premier Winston Churchill in Stalin, da bi govorila o prihodnosti Evrope. 

Leta 1953 se je rodil ameriški igralec Tony Shalhoub

Leta 1966 se je rodil nekdanji britanski premier David Cameron

Leta 1981 se je rodila slovenska judoistka Urška Žolnir

Leta 1989 je v Leipzigu, v takratni komunistični Vzhodni Nemčiji, 70 tisoč protestnikov zahtevalo demokratične reforme. To je bil začetek množičnih demonstracij v Vzhodni Nemčiji, ki so pripeljale do padca režima. 

Leta 1990 se je v Solingenu v Nemčiji rodil slovenski nogometaš Kevin Kampl.

Ne spreglejte