Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
6. 9. 2016,
3.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

2

Natisni članek

zgodovina na današnji dan

Torek, 6. 9. 2016, 3.27

6 let, 7 mesecev

NA DANAŠNJI DAN: 6. september

Ustrelili štiri slovenske domoljube

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

2

Bazovica | Foto commons.wikimedia.org

Foto: commons.wikimedia.org

Italijanska fašistična oblast je na današnji dan leta 1930 usmrtila štiri slovenske domoljube, pripadnike protifašistične organizacije TIGR.

Italijansko posebno sodišče za zaščito države je 5. septembra 1930 na smrt obsodilo 22-letnega Ferda Bidovca, 24-letnega Frana Marušiča, 33-letnega Alojza Valenčiča in 26-letnega Zvonimirja Miloša. Kazen so izvršili dan pozneje, 6. septembra, ob 5. uri in 43 minut na vojaškem strelišču pri Bazovici.

Tržaški tigrovci

Vsi štirje tržaški Slovenci so bili pripadniki narodno domoljubne organizacije Borba, ki velja za tržaško vejo protifašistične organizacije TIGR (Trst – Istra – Gorica – Reka).

Primorska je po koncu prve svetovne vojne pripadla Italiji. Slovenci so postali žrtve raznarodovanja in vse hujšega fašističnega nasilja. Temu se je uprla tajna narodna organizacija TIGR, ki so jo zavedni primorski Slovenci ustanovili leta 1927.

Smrtna kazen kot ustrahovanje Slovencev

Spomladi 1930 so italijanske oblasti zaprle veliko tigrovcev, med njimi tudi omenjeno četverico, in jih mučila v zaporu. S sojenjem in obsodbo so hoteli fašisti ustrahovati Slovence in zatreti upor proti raznarodovanju.

Rojstni dan švedske pevke

Na današnji dan leta 1974 se je rodila Nina Persson, pevka švedske glasbene skupine The Cardigans (spodaj si lahko ogledate videoposnetek ene od njihovih uspešnic).

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan:

Atentat na ameriškega predsednika Williama McKinleyja. | Foto: commons.wikimedia.org Atentat na ameriškega predsednika Williama McKinleyja. Foto: commons.wikimedia.org Leta 1462 je papež Pij II. potrdil ustanovitev ljubljanske škofije.

Leta 1901 je po ljubljanskih ulicah zapeljal prvi tramvaj. Tramvaji so bili v uporabi vse do leta 1958, ko so jih zamenjali trolejbusi.

Leta 1901 je ameriški anarhist poljskega rodu Leon Czolgosz v mestu Buffalo streljal na ameriškega predsednika Williama McKinleyja in ga smrtno zadel.

Leta 1944 so Nemci na Pariz izstrelili prve rakete V-2. Čez dva dneva so prvo raketo izstrelili tudi na London.

Leta 1953 je bilo na Okroglici ob zaostritvi jugoslovansko-italijanskih odnosov zaradi Svobodnega tržaškega ozemlja (STO) veliko zborovanje, ki se ga je udeležilo 400 tisoč ljudi.

Leta 1963 se je rodil nizozemski politik Geert Wilders.

Leta 1991 so Leningrad preimenovali v Sankt Peterburg. To je tudi izvirno ime mesta, ki ga je Peter Veliki ustanovil leta 1703. Leta 1914 so mesto preimenovali v Petrograd, leta 1924 pa v Leningrad.

Leta 1997 so pokopali britansko princeso Diano, ki je 31. avgusta umrla v avtomobilski nesreči v Parizu. Njen pokop sta po televiziji gledali dve milijardi ljudi.

Leta 2007 je umrl slavni italijanski tenorist Luciano Pavarotti.

Ne spreglejte