Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
1. 9. 2016,
6.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Četrtek, 1. 9. 2016, 6.25

6 let, 7 mesecev

NA DANAŠNJI DAN: 1. september

To je dan, ki se je vpisal v slovensko medijsko zgodovino

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Foto: commons.wikimedia.org

1. september 1928 je bil pomemben zgodovinski dan za Slovence. Tega dne je namreč začel poskusno oddajati prvi radio v slovenskem jeziku – Radio Ljubljana.

Radio Ljubljana, ki je nato začel redno oddajati 28. oktobra istega leta, je deloval v stavbi na Bleiweisovi cesti. Oče prvega slovenskega radia je bil Marij Osana. Prvi Slovenec, čigar glas se je slišal na radijskih valovih prvega slovenskega radia, je bil znani pisatelj Fran Saleški Finžgar.

Začetek druge svetovne vojne

1. september je seveda znan predvsem kot datum, ko se je leta 1939 z napadom Hitlerjeve Nemčije na Poljsko začela krvava druga svetovna vojna, ki se je končala leta 1945. Malo manj znan zgodovinski podatek, povezan z začetkom druge svetovne vojne, je, da je poleg nemških (in od 17. septembra tudi sovjetskih) čet v napadu na Poljsko sodelovala tudi Slovaška.

Slovaki okupirajo okolico Zakopan

Slovaška, ki je bila od leta 1939 do 1945 satelitska država nacistične Nemčije, je pri napadu na svojo severno sosedo sodelovala s 50 tisoč možmi in je zasedla območje v okolic Zakopan.

Po koncu druge svetovne vojne se je med nekdanjimi zaveznicami – zahodnimi državami in komunistično Sovjetsko zvezo – razvila tako imenovana hladna vojna. To obdobje je bilo polno trenj ter medsebojnih provokacij in incidentov.

Letalska nesreča, v kateri je umrlo 98 ljudi

Na današnji dan mineva tudi 50 let od hude letalske nesreče britanskega potniškega letala pri pristajanju na brniškem letališču. Letalo, ki je prihajalo iz Londona in je bilo polno britanskih turistov, je 1. septembra nekaj po polnoči pri pristajanju v megli zadelo ob drevesa  na območju med Lahovčami in Nasovčami. Na letalu je bilo 110 potnikov in sedem članov posadke. V nesreči je umrlo 98 ljudi, 19 jih je preživelo. 

Skoraj 300 mrtvih

Eden od najbolj odmevnih incidentov se je zgodil 1. septembra 1983, ko so sovjetski lovci sestrelili južnokorejski potniško letalo, ki je zašlo v sovjetski zračni prostor. Umrlo je vseh 269 potnikov in članov posadke. Dogodek, ki ga je Zahod označil za pokol, je poslabšal že tako slabe odnose med Zahodom in Sovjetsko zvezo.

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan:

Leta 1715 umrl sloviti francoski kralj Ludvik XIV., imenovan Sončni kralj, znan tudi po gradnji razkošne palače v Versaillesu.

Leta 1782 je avstrijski cesar Jožef II. ukazal popis prebivalstva. S tem popisom so postali priimki na Slovenskem obvezni.

Leta 1875 se je rodil se je ameriški pisatelj Edgar Rice Borrough, avtor zgodb o Tarzanu, ki so doživele že nešteto filmskih upodobitev.

Leta 1985 so našli razbitine nekdaj največje čezoceansko ladje Titanik, ki se je potopila leta 1912.

 

Ne spreglejte