Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
29. 7. 2017,
2.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Sobota, 29. 7. 2017, 2.22

6 let, 7 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

To je bila poroka stoletja, ki ni prinesla sreče

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Poroka princa Charlesa in princese Diane | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na današnji dan leta 1981 sta se v Londonu v katedrali svetega Pavla poročila valižanski princ in britanski prestolonaslednik Charles ter njegova izbranka Diana Spencer.

Poroko, ki jo je po televiziji po vsem svetu spremljalo od 700 milijonov do milijarde ljudi, so razglasili za poroko stoletja.

Na poroki skoraj vse kronane glave sveta

Poroke se je udeležilo 35 tisoč svatov, med njimi so bile vse kronane glave sveta. Edina izjema je bil španski kralj Juan Carlos, ki se poroko ni udeležil zaradi spora glede Gibraltarja.

Ko se je zdelo, da bosta srečna do konca svojih dni. | Foto: Reuters Ko se je zdelo, da bosta srečna do konca svojih dni. Foto: Reuters

Sinova William in Harry

Princu Charlesu in princesi Diani sta se v zakonu rodila dva sinova, in sicer William (rojen leta 1982) in Henry oziroma Harry (rojen leta 1984). 

Princ William (levo) in princ Harry oziroma uradno princ Henry | Foto: Reuters Princ William (levo) in princ Harry oziroma uradno princ Henry Foto: Reuters

Modrokrvni skoki čez plot

Zakon ni bil dolgo srečen, saj Charles ni mogel pozabiti svoje stare ljubezni Camille Parker Bowles in je spet začel ljubimkati z njo. Skoke čez plot si je privoščila tudi pogosto depresivna Diana, ki je začela bolehati za bulimijo.

Ločeno življenje in na koncu ločitev 

Zakonca sta začela živeti ločeno že v 80. letih, decembra 1992 pa je bilo to tudi uradno potrjeno. Ločila sta se avgusta 1996. 

Pogreb princese Diane leta 1997 | Foto: Reuters Pogreb princese Diane leta 1997 Foto: Reuters

Diana v smrt, Charles pred oltar z žensko svojega življenja

Diana je avgusta 1997 umrla v Parizu v prometni nesreči skupaj s svojim takratnim ljubimcem Dodijem Fayedom, Charles pa se je leta 2005 še drugič poročil, tokrat s Camillo, pravo ljubeznijo svojega življenja.

Princ Charles in njegova druga žena Camilla | Foto: Reuters Princ Charles in njegova druga žena Camilla Foto: Reuters

Grški skladatelj

Na današnji dan leta 1925 se je rodil grški skladatelj Mikis Theodorakis.

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Leta 1014 je bizantinski cesar Vasilij II., ki je imel vzdevek klavec Bolgarov, v bitki na Belasici pri Strumici premagal vojsko bolgarskega cesarja Samuela (ker je imel Samuel, ki je bil delno armenskega rodu, sedež države na Ohridu, ga nekateri štejejo tudi za makedonskega cesarja, op. p.). Vasilij II. je dal ujete Samuelove vojake popolnoma oslepiti, vsakega stotega pa oslepiti samo na eno oko, da so lahko popolnoma slepe pripeljali nazaj k cesarju Samuelu. Ko je cesar Samuel videl svoje oslepljene vojake, naj bi doživel infarkt, zaradi katerega je umrl dobra dva meseca pozneje. 

Leta 1588 je angleška mornarica pri Gravelinesu premagala špansko ladjevje (tako imenovano špansko armado), ki je tega dne doseglo skrajno jugozahodno točko angleške obale. To je bil začetek zatona španske prevlade na morju. 

Leta 1836 so v Parizu odprli Slavolok zmage

Leta 1883 se je rodil utemeljitelj italijanskega fašizma Benito Mussolini

Leta 1900 je v Monzi anarhist Gaetano Bresci ubil italijanskega kralja Umberta I. Atentat je bilo maščevanje za leto 1898, ko je kralj ukazal uporabo strelnega orožja proti protestnikom v Milanu. 

Leta 1907 je Anglež Robert Baden-Powell ustanovil gibanje skavtov.  

Leta 1921 je Adolf Hitler postal vodja Nemške delavske stranke (DAP), ki jo je pozneje preimenoval v Nacionalsocialistično nemško delavsko stranko (NSDAP) oziroma na kratko nacistično stranko. 

Leta 1941 so nemške okupacijske oblasti v Sloveniji ustanovile vojaško sodišče in začele streljati talce. Osumljence so zapirali predvsem v Begunjah. 

Leta 1957 so ustanovili Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA). 

Leta 1958 so v ZDA ustanovili vesoljsko agencijo NASA

Leta 1973 so Grki na referendumu izglasovali odpravo monarhije

Leta 1973 se je rodil ameriški igralec Stephen Dorff

Leta 1987 sta britanska premierka Margaret Thatcher in francoski predsednik Francois Mitterand podpisala sporazum o gradnji predora pod Rokavskim prelivom.

Ne spreglejte