Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
26. 4. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

1

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Sreda, 26. 4. 2017, 4.01

6 let, 6 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

Takole se je začela Melanijina pot k slavi in bogastvu

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

1

Foto: Reuters

Na današnji dan leta 1970 se je rodila Melanija Knavs, zdajšnja prva dama ZDA Melania Trump.

Melanija se je rodila v Novem mestu, očetu Viktorju Knavsu in materi Amaliji Knavs (dekliški priimek Ulčnik). Njen oče je iz Radeč, mama iz Rake.



Kariera v Italiji, Franciji in ZDA

Melanija je odraščala v Sevnici. Kot šestnajstletnica je začela delati kot fotomodel, ko je postala polnoletna, pa je podpisala pogodbo z italijansko agencijo iz Milana.

Manekenska pot, zaradi katere je svoj priimek iz Knavs tudi spremenila v bolj mednarodno zveneč Knauss, jo je poleg Milana pripeljala tudi v Pariz, leta 1996 pa je začela delati v New Yorku. 

Sevničanka Melanija si je v ZDA ustvarila tudi družino. | Foto: Getty Images Sevničanka Melanija si je v ZDA ustvarila tudi družino. Foto: Getty Images

Trumpova tretja žena

Tu je leta 1998 spoznala newyorškega milijarderja Donalda Trumpa, ki je postal njen partner. Leta 2005 se je s Trumpom poročila, naslednje leto se jima je rodil sin Barron. Leta 2006 je Melanija postala tudi državljanka ZDA.  

Novembra lani je bil njen mož, v Sloveniji znan tudi kot najslavnejši ali najbogatejši slovenski zet, izvoljen za ameriškega predsednika. Od januarja letos je Melanija uradno prva dama ZDA, in sicer druga prva dama v ameriški zgodovini, ki se ni rodila v ZDA. 

Sestra in malce zamolčani polbrat

Melanija ima še sestro Ines, ki zdaj prav tako živi v ZDA, in polbrata Denisa Cigelnjaka, ki živi v Hrastniku in nima stikov z družino Knavs.

Melania in Donald Trump na inavguraciji 20. januarja letos. | Foto: Getty Images Melania in Donald Trump na inavguraciji 20. januarja letos. Foto: Getty Images

Tajni Londonski sporazum

Na današnji dan leta 1915 je bil podpisan tajni Londonski sporazum med Italijo ter Veliko Britanijo, Francijo in Rusijo. S sporazumom se je Italija zavezala napovedati vojno centralnim silam, zavezniki pa so ji v primeru zmage obljubili ozemeljske pridobitve, med drugim tudi dele slovenskega narodnega ozemlja.

Italija se je po vojni, ko so zmagovalci prve svetovne vojne risali nove zemljevide na stari celini, sklicevala na obljube iz Londonskega sporazuma. Na fotografiji (od leve proti desni): italijanski premier Vittorio Orlando, britanski premier David Lloyd George, francoski premier Georges Clemenceau in ameriški predsednik Woodrow Wilson. | Foto: Getty Images Italija se je po vojni, ko so zmagovalci prve svetovne vojne risali nove zemljevide na stari celini, sklicevala na obljube iz Londonskega sporazuma. Na fotografiji (od leve proti desni): italijanski premier Vittorio Orlando, britanski premier David Lloyd George, francoski premier Georges Clemenceau in ameriški predsednik Woodrow Wilson. Foto: Getty Images

Londonski sporazum, ki je bil temelj italijanski povojnih zahtev po slovenskem Primorju, so razkrili ruski boljševiki po oktobrski revoluciji.

Kralj melodram

Na današnji dan leta 1897 se je rodil ameriški režiser nemško-danskega rodu Douglas Sirk (prav ime Hans Detlef Sierck).

Napovednik za film Imitacija življenja:

Napovednik za film Vse, kar nebesa dopuščajo:

Kanadčanka Stana

Na današnji dan leta 1978 se je rodila kanadska igralka Stana Katic

Ameriški igralec

Leta 1980 se je rodil ameriški igralec Channing Tatum.

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Leta 1848 je v Novicah izšla Prešernova Zdravljica, in to šele po tem, ko je bila ukinjena cenzura. 

Leta 1894 se je v premožni nemški družini v Aleksandriji v Egiptu rodil Rudolf Hess, eden najtesnejših Hitlerjevih sodelavcev.  

Leta 1903 so trije baskovski študenti v Madridu ustanovili Athletic Club de Madrid, zdaj Atletico de Madrid. Madridski Atletico je tretje najuspešnejše špansko nogometno moštvo, med drugim tudi desetkratni španski prvak. 

Leta 1925 je vojskovodja iz prve svetovne vojne Paul von Hindenburg premagal katoliškega politika Wilhelma Marxa v drugem krogu predsedniških volitev v Nemčiji. Tako je Hindenburg postal prvi neposredno izvoljeni predsednik nemškega rajha. 

Leta 1933 so ustanovili gestapo, tajno policijo nacistične Nemčije.  

Leta 1934 se je rodil ameriški igralec Alan Arkin

Leta 1937 je petdeset pripadnikov nemške legije Kondor, ki so se med špansko državljansko vojno bojevali na Francovi strani, bombardiralo baskovsko mestece Guernico

Leta 1941 je Adolf Hitler obiskal Maribor in ukazal, naj z vsemi sredstvi naredijo Štajersko spet nemško.  

Leta 1956 je Ideal X, prva uspešna kontejnerska ladja na svetu, iz Newarka izplula proti Houstonu. 

Leta 1964 je z združitvijo Tanganjike in Zanzibarja nastala republika Tanzanija

Leta 1986 se je v jedrski elektrarni v ukrajinskem Černobilu v takratni Sovjetski zvezi zgodila najhujša jedrska katastrofa v zgodovini.  

Leta 1994 so bile prve demokratične volitve v Južni Afriki. Volitev se je udeležilo več kot 22 milijonov Južnoafričanov, med katerimi je velika večina izvolila nasprotnika apartheida Nelsona Mandelo

Leta 2005 je Sirija po 29-letni okupaciji juga Libanona umaknila 14.000 svojih vojakov s tega območja.

Ne spreglejte