Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
7. 1. 2017,
3.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

zgodovina na današnji dan

Sobota, 7. 1. 2017, 3.59

6 let, 6 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

Se še spomnite Charlieja?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Charlie Hebdo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na današnji dan leta 2015 sta islamska skrajneža v Parizu vdrla v uredništvo satiričnega časopisa Charlie Hebdo in umorila 12 ljudi.

Charlie Hebdo je levo usmerjeni satirični časopis brez vseh zavor, ki je pogosto smešil tudi krščanstvo, judovstvo in islam. Islamski skrajneži so besneli, ker je časopis objavljal karikature islamskega preroka Mohameda in se norčeval iz muslimanskih verskih voditeljev.

Morilska brata

Islamske teroristične organizacije, kot na primer jemenska veja Al Kaide, so pogosto grozile sodelavcem časopisa. Prav na omenjeno vejo Al Kaide sta se sklicevala brata Said in Cherif Kouachi, ki sta, oborožena z avtomatskim orožjem, napadla uredništvo in umorila 12 ter ranila 11 ljudi. 

Po napadu sta brata pobegnila. 9. januarja je stavbo, v katero sta se skrila, obkolila policija. V napadu so nato policisti ubili oba brata. 

Protesti za mir, ki niso pomagali

11. januarja 2015 se je v Parizu na protestu proti napadu zbralo dva milijona ljudi, med njimi več kot 40 voditeljev držav. To ni pomagalo. Že dobrih enajst mesecev so islamski teroristi spet udarili, tokrat še močneje in bolj kruto - 13. novembra 2015 je skupina privržencev Islamske države v več napadih v Parizu umorila 130 ljudi.

Ameriški igralec

Na današnji dan leta 1964 se je rodil ameriški igralec Nicolas Cage, s pravim imenom Nicholas Kim Coppola

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Bill Clinton in Monica Lewinsky | Foto: Getty Images Bill Clinton in Monica Lewinsky Foto: Getty Images Leta 1785 sta Francoz Jean-Pierre Blanchard in Američan John Jeffries z balonom prepotovala pot od Dovra v Veliki Britaniji do Calaisa v Franciji.  

Leta 1834 se je rodil Nemec Johann Philipp Reis, ki je naredil prvi aparat za prenos glasov z elektromagnetnimi valovi.  

Leta 1844 se je rodil slovenski jezikoslovec Stanislav Škrabec.  

Leta 1904 so ustanovili poseben klic v težavah COD, ki so ga dve leti pozneje zamenjali za SOS.  

Leta 1927 je bil vzpostavljen prvi mednarodni klic med New Yorkom in Londonom.  

Leta 1929 se je v Ljubljani rodil slovenski pisatelj in psiholog Vid Pečjak, avtor mladinskega znanstvenofantastičnega romana Drejček in trije Marsovčki.  

Leta 1944 so zavezniška letala začela bombardirati industrijske in prometne objekte na Slovenskem. Najprej so bombardirali Maribor.  

Leta 1953 je ameriški predsednik Harry Truman sporočil, da so v ZDA izdelali vodikovo bombo.  

Leta 1979 so vietnamske čete zasedle kamboško prestolnico Phnom Penh ter z oblasti pregnale krvoločnega Pol Pota in njegove Rdeče Kmere.  

Leta 1990 so v Italiji so zaradi varnostnih razlogov za javnost zaprli znameniti poševni stolp v Pisi. Ponovno so ga odprli leta 2001. 

Leta 1991 je sovjetska oblast skušala preprečiti osamosvojitev baltskih republik (Litva, Latvija in Estonija), zato je tja poslala vojaške enote. Te so se iz baltskih republik umaknile konec januarja. 

Leta 1999 se je v ZDA v senatu začel postopek odstavitve ameriškega predsednika Billa Clintona zaradi afere Lewinsky. Odstavitev ni uspela. 

Ne spreglejte