Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
20. 2. 2017,
3.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

3

Natisni članek

zgodovina na današnji dan

Ponedeljek, 20. 2. 2017, 3.56

6 let, 6 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

Nekdaj je grela posteljo Donalda Trumpa

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

3

Ivana Trump in Hermann Maier | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na današnji dan leta 1949 se je rodila ameriška manekenka in podjetnica češkega rodu Ivana Trump, nekdanja žena Donalda Trumpa. 

Ivana Trump (dekliški priimek Zelničkova) je nekdanja češka smučarka, ki je iz tedanje komunistične Češkoslovaške najprej odšla v Kanado, nato pa v ZDA, kjer je spoznala Donalda Trumpa in se leta 1977 z njim poročila.

Trije otroci

Rodila mu je dva sinova – Donalda Trumpa mlajšega in Erica – ter hčerko Ivanko. Ivana Trump se je z newyorškim milijarderjem ločila leta 1992. 

Zakon s Trumpom ni bil njen prvi, leta 1971 se je poročila z avstrijskim smučarjem Alfredom Winkelmayrjem. Po ločitvi s Trumpom pa se je Čehinja še dvakrat poročila – najprej z Riccardom Mazzucchellijem, nato pa z Rossanom Rubicondijem.

Umor enega od najbogatejših Slovencev

Na današnji dan leta 1942 so pripadniki komunistične Varnostne obveščevalne službe (VOS) umorili Avgusta Praprotnika, ki je bil ena od vodilnih osebnosti slovenskega gospodarstva med obema vojnama.

Avgust Praprotnik (1891–1942) je bil eden od najbogatejših Slovencev, velik podpornik Slovenske ljudske stranke ter politični nasprotnik komunistov in Osvobodilne fronte. | Foto: commons.wikimedia.org Avgust Praprotnik (1891–1942) je bil eden od najbogatejših Slovencev, velik podpornik Slovenske ljudske stranke ter politični nasprotnik komunistov in Osvobodilne fronte. Foto: commons.wikimedia.org

Poslovno pot je začel v bančništvu, nato pa je svoj denar vlagal v rudarstvo, trgovino in industrijo. Od leta 1937 je vodil Zvezo industrijcev v Ljubljani. Bil je tudi ustanovitelj Slovenskega gledališkega konzorcija.

Pokol v Kijevu

Na današnji dan leta 2014 so v Kijevu pod streli ostrostrelcev padli številni protestniki, ki so protestirali proti takratnemu proruskemu ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču.

Nekaj dni pozneje je ukrajinski parlament Janukoviča odstavil. V ukrajinsko krizo se je nato vmešala Rusija, ki si je priključila polotok Krim in podprla proruske separatiste na vzhodu Ukrajine.

Ameriški režiser

Na današnji dan leta 1925 se je rodil ameriški filmski režiser Robert Altman.

Napovednik za film Mash:

Angleški pevec

Na današnji dan leta 1963 se je rodil angleški glasbenik Ian Brown, pevec skupine The Stone Roses. 

Ameriški glasbenik

Na današnji dan leta 1967 se je rodil ameriški glasbenik Kurt Cobain, ki je zaslovel kot pevec skupine Nirvana. 

Glasbena zvezdnica z Barbadosa:

Na današnji dan leta 1988 se je rodila glasbena zvezdnica Rihanna

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Cindy Crawford | Foto: Getty Images Cindy Crawford Foto: Getty Images Leta 1634 se je rodil začetnik tiskarske in založniške družine Mayr Janez Krstnik, ki je jeseni 1678 na željo kranjskih deželnih stanov uredil tiskarno in knjigarno tudi v Ljubljani. 

Leta 1858 se je rodil slovenski skladatelj, dirigent in pravnik Viktor Parma

Leta 1920 se je rodil nemški poslovnež Karl Albrecht, ki je z bratom Theom na noge postavil trgovsko verigo Aldi. 

Leta 1933 se je v Beogradu začelo sojenje 12 podpornikom Slovenske ljudske stranke (SLS), ki so bili maja 1932 v prvih vrstah množičnih protestov slovenskih domoljubov proti diktaturi jugoslovanskega kralja Aleksandra Karađorđevića. Podpornike so v Beogradu obsodili na večletne zaporne kazni. Po smrti kralja Aleksandra so jih izpustili iz zapora. 

Leta 1954 so v Buenos Airesu Slovenci, ki so po drugi svetovni vojni iz svoje domovine zbežali zaradi komunistične grožnje, ustanovili organizacijo Slovenska kulturna akcija (SKA). 

Leta 1966 se je rodila ameriška manekenka Cindy Crawford

Leta 1987 je v Salt Lake Cityju v ameriški zvezni državi Utah v prodajalni računalnikov eksplodirala podtaknjena bomba. To je bil še eden v nizu napadov anarhističnega terorista Teda Kaczynskega, znanega po vzdevku Unabomber. Ta je med letoma 1978 in 1995 podtaknil ali v pisemskih pošiljkah poslal številne doma izdelane bombe. Skupaj je umoril tri ljudi in jih poškodoval 23. 

Leta 1991 je slovenska skupščina sprejela dopolnila k ustavi, ki so omogočila prenos pravic z organov Jugoslavije nazaj na Republiko Slovenijo. 

Leta 2000 je slovenski alpski smučar Matjaž Vrhovnik na slalomu za svetovni pokal v Adelbodnu zmagal edinkrat v karieri. 

Leta 2001 je FBI aretiral svojega agenta Roberta Hanssena in ga obtožil, da je 15 let vohunil za Rusijo. 

Ne spreglejte