Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
26. 1. 2017,
3.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Četrtek, 26. 1. 2017, 3.33

6 let, 6 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

Katoliki v Ljubljani ustanovili svojo stranko

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Poslanci SLS v deželnem zboru Kranjske | Foto commons.wikimedia.org

Foto: commons.wikimedia.org

Na današnji dan leta 1890 so v Ljubljani ustanovili Katoliško politično društvo, ki se je leta 1892 preimenovalo v Katoliško narodno stranko, leta 1905 pa v Slovensko ljudsko stranko (SLS).

Katoliška narodna stranka oziroma Slovenska ljudska stranka je v začetku 20. stoletja postala najmočnejša slovenska politična stranka. Njeni največji nasprotniki so bili liberalci. Ti so pripadnike SLS, kjer je imela pomembno vlogo Cerkev oziroma duhovščina, slabšalno označevali kot klerikalce.

Po drugi svetovni vojni konec prevlade SLS

Leta 1909 se je SLS, ki je delovala v deželi Kranjski, združila s slovenskimi katoliškimi političnimi organizacijami na Koroškem, Štajerskem in Goriškem in se preimenovala v Vseslovensko ljudsko stranko (VLS). Ta si je po prvi svetovni vojni spet nadela staro ime – Slovenska ljudska stranka.

Za Slovensko ljudsko stranko je bila usodna druga svetovna vojna. SLS je bila poleg dela liberalcev in socialdemokratov steber protirevolucionarnega tabora, ki je bil poražen. Oblast so tako prevzeli komunisti. Preživeli vodilni člani stranke so se izselili v ZDA in Argentino. Slovenska ljudska stranka je zato nadaljevala svoje delo v tujini.

Prvi predsednik Katoliške narodne stranke je bil Karel Klun. Njega je na vrhu stranke pozneje zamenjal Fran Povše (na fotografiji). Pred prvo svetovno vojno sta bila najpomembnejša politika SLS Ivan Šusteršič in Janez Evangelist Krek. Ob koncu prve svetovne vojne in po njej pa je imel glavno besedo v SLS Anton Korošec. | Foto: commons.wikimedia.org Prvi predsednik Katoliške narodne stranke je bil Karel Klun. Njega je na vrhu stranke pozneje zamenjal Fran Povše (na fotografiji). Pred prvo svetovno vojno sta bila najpomembnejša politika SLS Ivan Šusteršič in Janez Evangelist Krek. Ob koncu prve svetovne vojne in po njej pa je imel glavno besedo v SLS Anton Korošec. Foto: commons.wikimedia.org

Po osamosvojitvi se SLS priključi SKD

Po osamosvojitvi Slovenije se je leta 1992 uradno združila s Slovenskimi krščanskimi demokrati (SKD). V Argentini živeči Slovenec Marko Kremžar, zadnji predsednik Slovenske ljudske stranke, je postal podpredsednik SKD.

Neodvisno od zgodovinske Slovenske ljudske stranke je bila maja 1988 ustanovljena Slovenska kmečka zveza (SKZ), ki se je pozneje preimenovala v Slovensko ljudsko stranko (SLS). Ta stranka, recimo ji nova SLS, je od volitev leta 2014 zunaj parlamenta. 

Ameriška filmska legenda

Na današnji dan leta 1925 se je rodil ameriški filmski igralec Paul Newman.

Odlomek iz filma Mačka na vroči pločevinasti strehi:

Francoski režiser

Na današnji dan leta 1928 se je rodil francoski filmski režiser in igralec Roger Vadim, ki je s filmom In Bog je ustvaril žensko svojo takratno ženo Brigitte Bardot naredil za seksualni simbol tistih časov. 

Odlomki iz filma In Bog je ustvaril žensko:

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Jörg Haider | Foto: Reuters Jörg Haider Foto: Reuters Leta 1500 je Španec Vincente Yanez Pinzon kot prvi Evropejec priplul v Brazilijo. 

Leta 1531 je Lizbono prizadel katastrofalen potres

Leta 1699 je bil podpisan karlovški mir, ki je končal trinajst let trajajočo vojno med evropskimi krščanskimi državami na čelu s Habsburško monarhijo in turškim Otomanskim cesarstvom. Poraz v vojni in podpisani mir je začetek zatona muslimanskega Otomanskega cesarstva. 

Leta 1788 je britansko ladjevje priplulo v pristanišče Sydney, v katerem so Britanci ustanovili istoimensko mesto. Sydney je postal prva stalna evropska postojanka na sedmi celini. 

Leta 1797 se je rodil Matija Čop, slovenski jezikoslovec in literarni zgodovinar ter najboljši prijatelj pesnika Franceta Prešerna. 

Leta 1883 se je rodil slovenski slikar in ilustrator Maksim Gaspari

Leta 1918 se je rodil romunski komunistični voditelj Nicolae Ceausescu

Leta 1934 sta nacistična Nemčija in Poljska sklenili prijateljski pakt o nenapadanju

Leta 1950 se je rodil nekdanji koroški deželni glavar Jörg Haider

Leta 1961 se je rodil po mnenju številnih najboljši hokejist vseh časov Kanadčan Wayne Gretzky

Leta 1963 se je rodil portugalski nogometni trener Jose Mourinho

Leta 1993 je češki pisatelj in nekdanji protikomunistični oporečnik Vaclav Havel postal predsednik Češke. Pred tem je bil Havel predsednik Češkoslovaške, ki se je 1. januarja 1993 ločila na Češko in Slovaško.

Leta 2014 je bil zgodovinski dan za slovenske smučarske skoke. V Saporu je Jernej Damjan prvič v karieri stopil na najvišjo stopničko. Drugi je bil Peter Prevc, tretji pa Robert Kranjec.

Ne spreglejte