Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
5. 3. 2017,
4.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Natisni članek

zgodovina na današnji dan

Nedelja, 5. 3. 2017, 4.12

6 let, 6 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

Katastrofa na Slovenskem: neobdelana polja, zapuščene vasi …

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

1

Turški vpadi | Foto commons.wikimedia.org

Foto: commons.wikimedia.org

Na današnji dan leta 1528 so kranjski deželni stanovi razpravljali o hudih posledicah turških vpadov: vasi so bile zapuščene, polja neobdelana … Zaradi turških vpadov so bila prizadeta obsežna območja na Dolenjskem, v Beli krajini ter na Notranjskem in Krasu. 

Prvič so Turki na slovensko ozemlje vpadli leta 1408, ko so izropali okolico Metlike. Turški vpadi so se končali leta 1593, ko so notranjeavstrijske (sem so spadale tudi slovenske dežele) in hrvaške čete porazile Turke v bitki pri Sisku. Pozneje so Turki od slovenskih dežel ogrožali samo še Prekmurje.

Ropanje, požiganje vasi, ubijanje in zasužnjevanje

Turški vpadi so bili najprej izključno roparski vpadi, pozneje pa so bili oblika izčrpavanja, ki bi omogočila poznejšo dokončno osvojitev ozemlja.

Turki so požigali vasi, kradli živino in pridelke ter pobijali ali ugrabljali ljudi. Po nekaterih ocenah so Turki do leta 1508 s slovenskega ozemlja, ki je takrat spadalo po Habsburško monarhijo, odpeljali ali ubili 200 tisoč ljudi. 

Izhodišče roparskih napadov je bila Bosna

Krepke mlade fante, ki so jih odpeljali kot ujetnike, so vzgojili za janičarje, preostale so prodali v suženjstvo. Izhodišče večine turški vpadov na slovensko ozemlje je bila Bosna.

Stalin je Sovjetski zvezi zavladal po Leninovi smrti leta 1924. | Foto: commons.wikimedia.org Stalin je Sovjetski zvezi zavladal po Leninovi smrti leta 1924. Foto: commons.wikimedia.org

Stalinova smrt

Na današnji dan leta 1953 je umrl sovjetski diktator Stalin, ki je bil navdih za komuniste po vsem svetu. Stalin, ki se je na oblast v Sovjetski zvezi povzpel po Leninovi smrti, je bil dolga leta idol komunistov po vsem svetu. 

Zmaga v drugi svetovni vojni je njegovo priljubljenost na levici – tudi na Zahodu – samo še okrepila. Na drugi strani so številni na Zahodu – seveda predvsem na desnem in liberalnem političnem polu – opozarjali na zelo temačne in grozljive plati njegove vladavine: množični poboji, gulagi, čistke, množične lakote, prisilna preseljevanja narodov …

Hruščov konča Stalinov kult

Šele po tem, ko je vodstvo Sovjetske zveze prevzel Nikita Hruščov, ki je leta 1956 v tajnem poročilu obsodil Stalinova grozodejstva, se je začel Stalinov kult razkrajati tudi na levici.

Hugo Chavez (1954-2013). | Foto: Reuters Hugo Chavez (1954-2013). Foto: Reuters

Chavezova smrt

Na današnji dan leta 2013 je umrl tudi dolgoletni venezuelski predsednik Hugo Chavez. Ta je Venezuelo spreminjal v vse bolj socialistično državo. Po njegovi smrti so njegovo delo skušali nadaljevati njegovi politični nasledniki – chavisti.

Toda socialistična gospodarska politika je začela odganjati tuje vlagatelje, v državi je začelo primanjkovati življenjskih potrebščin. Ko je začela lani padati cena nafte, je chavistični socialistični projekt še hitreje propadal.

Nikolaj Kopernik | Foto: commons.wikimedia.org Nikolaj Kopernik Foto: commons.wikimedia.org

Prepoved Kopernikove knjige

Na današnji dan leta 1616 je Katoliška cerkev prepovedala knjigo Nikolaja Kopernika O vrtenju nebesnih teles (izvirno: De revolutionibus orbium celestium), v kateri je zagovarjal heliocentrično teorijo. 

Ta knjiga je bila izdana že leta 1543, sporna za Katoliško cerkev pa je postala šele nekaj desetletij pozneje. Še pred Katoliško cerkvijo je Kopernikovo idejo, da se Zemlja vrti okoli Sonca, ostro napadel utemeljitelj protestantizma Martin Luther.

Alberto Korda in znana fotografija Che Guevare. | Foto: Reuters Alberto Korda in znana fotografija Che Guevare. Foto: Reuters

Kako je Che postal ikona

Na današnji dan leta 1960 je kubanski fotograf Albert Korda posnel znano fotografijo kubansko-argentinskega revolucionarja Ernesta Che Guevare

Madžarsko-ameriški režiser

Na današnji dan leta 1905 se je rodil madžarsko-ameriški režiser Lazslo Benedek.

Odlomek iz filma Divjak:

Ameriška igralka

Na današnji dan leta 1974 se je rodila ameriška igralka Eva Mendes

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Leta 1815 se je rodil nemški zdravnik Franz Mesmer, eden od začetnikov hipnoze.  

Leta 1872 je Američan George Westinghouse izumil železniške zračne zavore.  

Leta 1879 se je rodil angleški ekonomist William Beveridge, eden od utemeljiteljev britanske države blaginje po drugi svetovni vojni.  

Leta 1908 se je rodil angleški igralec Rex Harrison.  

Leta 1912 so Italijani v libijski vojni s Turki prvič uporabili zračna plovila (cepeline) v vojnem spopadu. Cepeline so uporabili za izvidniške naloge nad sovražnikovim ozemljem.  

Leta 1918 so Rusi za prestolnico države razglasili Moskvo. Do tedaj je bil prestolnica Petrograd (prej in zdaj znan kot Sankt Peterburg).  

Leta 1922 se je rodil italijanski filmski režiser Pier Paolo Pasolini.  

Leta 1933 je nacistična stranka Adolfa Hitlerja na volitvah v Reichstagu dosegla 43,9 odstotka glasov. To je Hitlerju omogočilo uvedbo diktature. Še pred volitvami je Hitler po požigu Reichstaga začel preganjati svoje politične nasprotnike. 

Leta 1940 je Stalin ukazal pomor več kot 25 tisoč poljskih izobražencev in vojnih ujetnikov. To je bil uvod v zloglasne katinske poboje.  

Leta 1946 je Winston Churchill prvič uporabil pojem železna zavesa (tega pojma si Churchill ni izmislil, a ga je populariziral, op. p.). Železna zavesa je po Churchillovih besedah po črti Sczeczin–Trst staro celino presekala na pol. Vzhodno od nje je zavladal komunistični totalitarizem, zahodno pa so bile demokratične države.  

Leta 1973 se je rodila slovenska smučarka Špela Pretnar.  

Leta 1976 se je rodil litovski košarkar Šarunas Jasikevičius

Ne spreglejte