Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
4. 9. 2016,
3.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

1

Natisni članek

zgodovina na današnji dan

Nedelja, 4. 9. 2016, 3.20

6 let, 6 mesecev

NA DANAŠNJI DAN: 4. september

Kako so barbari uničili rimski imperij

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

1

Barbari | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Germanski vojskovodja Odoaker je na današnji dan leta 476 odstavil zadnjega zahodnorimskega cesarja Romula Avgustula in se razglasil za kralja Italije.

Ta dogodek velja za dokončen konec zahodnorimskega cesarstva, medtem ko je vzhodnorimsko (tj. bizantinsko cesarstvo) preživelo do leta 1453, ko je Konstantinopel padel v roke muslimanskih turških osvajalcev.

Germanske države na ozemlju zahodnega imperija

Za (zahodno)rimsko cesarstvo je bilo usodno tako imenovano preseljevanje ljudstev, ki se je začelo leta 375, ko so se germanski Goti pod pritiskom konjeniškega ljudstva Hunov umaknili na ozemlje rimskega imperija. Gotom so sledila še druga germanska ljudstva (Vandali, Langobardi, Franki …).

Ta ljudstva so v 4., 5. in 6. stoletju na ozemlju zahodnorimskega cesarstva ustanavljala lastne države. Germanskim ljudstvom so v 6. stoletju sledila slovanska ljudstva, ki so se prav tako selila proti zahodu in jugu stare celine.

Nemška kanclerka Angela Merkel med prosilci za azil z Bližnjega vzhoda. | Foto: Reuters Nemška kanclerka Angela Merkel med prosilci za azil z Bližnjega vzhoda. Foto: Reuters

Merklova odprla mejo za migrante in begunce

Kot zanimivost in zgodovinska vzporednica: izraz preseljevanje ljudstev se je pogosto uporabljal tudi lani septembra, ko je nemška kanclerka Angela Merkel odprla nemške meje za migrante in begunce z Bližnjega vzhoda. To odločitev, ki je resno zamajala schengenski sistem in EU pahnila v krizo, je Merklova sprejela 4. septembra lani, torej na današnji dan.

Tragična smrt avstralskega lovca na krokodile

Leta 2006 je umrl znani lovec na krokodile in avstralska televizijska legenda Steve Irwin. Naravnost v srce ga je zabodel morski bič, vrsta skata s strupeno bodico na repu. Nekatere njegove najbolj znane dogodivščine si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan:

Fran Erjavec | Foto: commons.wikimedia.org Fran Erjavec Foto: commons.wikimedia.org Leta 1834 se je rodil slovenski pisatelj Fran Erjavec, ki je najbolj znan po povesti Ni vse zlato, kar se sveti.

Leta 1844 je bil v Lublanskih novicah prvič objavljen predlog, da naj Ljubljana postane prestolnica Slovenije.

Leta 1852 se je rodil slovenski pisatelj Janko Kersnik.

Leta 1859 je Anton Martin Slomšek nastopil službo škofa v Mariboru.

Leta 1882 je ameriški veleizumitelj Thomas Edison v prvi komercialni elektrarni na svetu vključil stikalo, s katerim se je začelo osvetljevanje soseske na spodnjem Manhattnu. Človeštvo je s tem dogodkom vstopilo v električno dobo.

Leta 1918 so se v Rusiji, na območju Arhangleska, izkrcali ameriški vojaki. Pet tisoč ameriških vojakov, tako imenovanih polarnih medvedov, se je do julija 1919 borilo proti enotam Rdeče armade. V boju z Leninovimi rdečearmejci je padlo 226 ameriških polarnih medvedov.

Leta 1971 se je v Ljubljani "upokojil" zadnji trolejbus. Trolejbuse so na ljubljanskih ulicah zamenjali avtobusi.

Leta 1946 so v Ljubljani usmrtili ustanovitelja slovenskega domobranstva, generala Leona Rupnika. Ta je bil na smrt z ustrelitvijo obsojen 27. avgusta 1946 na tako imenovanem Rupnikovem procesu. Kraj Rupnikovega groba je še vedno neznan.

Leta 1989 so se v vzhodnonemškem mestu Leipzig zbrali pripadniki demokratične opozicije, ki so protestirali proti vzhodnonemški komunistični oblasti. Zborovanja so se nato razširila po vsej komunistični Vzhodni Nemčiji in na koncu pripeljala do zloma režima in padca berlinskega zidu.

Leta 1989 sta študenta stanfordske univerze Larry Page in Sergey Brin ustanovila podjetje Google.

Ne spreglejte