Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sobota,
29. 10. 2016,
3.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

2

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Sobota, 29. 10. 2016, 3.07

6 let, 6 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

Kako se je Slovenija odcepila od Avstrije

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

2

Dunaj | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na današnji dan leta 1918 sta ljudski shod v Ljubljani in hrvaški sabor v Zagrebu razglasila ustanovitev Države Slovencev, Hrvatov in Srbov (Država SHS). Poraz Avstro-Ogrske v prvi svetovni vojni je tako pomenil tudi konec bivanja Slovencev v Habsburški monarhiji.

Ljubljanski župan Ivan Hribar je kot gerent Narodnega sveta za Slovenijo z balkona Deželnega dvorca na ljudskem shodu pozdravil "državljane in državljanke svobodne Jugoslavije".

Na čelu Države SHS Slovenec, prestolnica Zagreb, zastava hrvaška

Prestolnica Države SHS je bil Zagreb, vodstvo države pa je predstavljal 6. oktobra 1918 ustanovljeni Narodni svet Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki ga je vodil predsednik Slovenske ljudske stranke Anton Korošec. Prestolnica države, ki je bila nekakšna zelo ohlapna federacija, je bil Zagreb, zastava pa je bila rdeče-bela-modra tribarvnica, torej enaka hrvaški zastavi.

Glede na to, da so tako na ljubljanskem shodu kot na seji hrvaškega sabora peli Lepo našo domovino (Lijepa naša domovina), lahko štejemo, da je bila hrvaška himna tudi neuradna himna Države SHS.

Prvak SLS Anton Korošec je bil uradno na čelu Države Slovencev, Hrvatov in Srbov. | Foto: commons.wikimedia.org Prvak SLS Anton Korošec je bil uradno na čelu Države Slovencev, Hrvatov in Srbov. Foto: commons.wikimedia.org

Prva slovenska vlada v zgodovini

31. oktobra 1918 so slovenske stranke po razglasitvi Države SHS v Ljubljani oblikovale Narodno vlado za Slovenijo, ki jo je vodil vitez Josip Pogačnik. To je prva slovenska vlada v zgodovini.

Država SHS pa je bila kratkotrajna. Ni bila mednarodno priznana, z zahoda jo je ogrožala Italija, meja z Nemško Avstrijo se je določala z orožjem, Srbi v Državi SHS so vse glasneje zahtevali priključitev Kraljevini Srbiji …

Združitev Države SHS in Kraljevine Srbije v Kraljevino SHS

1. decembra 1918 sta se tako Država SHS in Kraljevina Srbija (ki je prej pogoltnila Kraljevino Črno goro) združili v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev (Kraljevina SHS) pod vodstvom srbske dinastije Karađorđevićev. Nova zastava je bila modro-bela-rdeča tribarvnica. Himna je bila mešanica srbske Bože pravde, hrvaške Lepa naša domovina in slovenske Naprej zastave slave.

V novoustanovljeni Državi SHS in pozneje Kraljevini SHS je prišel le del slovenskega naroda. Zahodni del slovenskega narodnega ozemlja je namreč pograbila Italija, večina koroških Slovencev pa je po plebiscitu oktobra 1920 dokončno pripadla novi republiki Avstriji. Velik del Ogrskih Slovencev je pristal v novi državi, razen Slovencev, ki živijo v Porabju.

Nasprotniki združevanja Slovenije z Balkanom

Odhodu iz Habsburške monarhije in usmeritvi na Balkan je nasprotovalo tudi veliko Slovencev. Tako je nekdanji kranjski deželni glavar Ivan Šusteršič svaril pred povezovanjem s Kraljevino Srbijo: "Med Makedoncem in Albancem, ki živi še v krvni osveti, in med gorenjskim kmetom je stoletna kulturna razlika."

volitve | Foto: STA , Foto: STA ,

Razprtije glede volilnega sistema

Na današnji dan leta 1998 je slovensko ustavno sodišče odločilo, da je bil na referendumu 8. decembra 1996 izglasovan večinski volilni sistem, ki ga je zagovarjala stranka SDS. 

Parlament je odločbo ustavnega sodišča zaobšel julija 2000 z ustavnim zakonom o spremembi volilnega sistema, ki je določil proporcionalni sistem s štiriodstotnim volilnim pragom. 

Neustrašni majhni Galec

Na današnji dan leta 1959 je bil v stripovski reviji Pilot prvič objavljen strip o Galcu Asteriksu (Asterix la Gaulois). Ta skupaj s svojimi sovaščani s pomočjo čudežnega napitka premaguje rimske osvajalce. Glavni Asteriksov prijatelj je hrust Obeliks, ki je kot otrok padel v kotel s čudežnim napitkom.

Asteriksa sta ustvarila pisec Rene Goscinny in risar Albert Uderzo. Po stripovskih zgodbah o neustrašnem malem Galcu so pozneje posneli tudi risane in igrane filme.

Napovednik celovečerne risanke o Asteriksu:

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Winona Ryder | Foto: Reuters Winona Ryder Foto: Reuters Leta 1897 se je rodil nacistični mojster propagande Joseph Goebbels

Leta 1923 je Turčija postala republika. 

Leta 1929 se je na črni torek newyorška borza dokončno zlomila. 

Leta 1947 se je rodil ameriški igralec Richard Dreyfuss

Leta 1967 se je rodil britanski igralec Rufus Sewell

Leta 1969 je bil v ZDA vzpostavljen ARPANET, predhodnik interneta. 

Leta 1970 se je rodil nizozemski nogometni vratar Edwin van der Sar

Leta 1971 se je rodila ameriška igralka Winona Ryder

Leta 1994 je Francisco Martin Duran izstrelil 29 strelov na Belo hišo in bil pozneje obsojen na 40 let zapora zaradi poskusa umora takratnega ameriškega predsednika Billa Clintona.

Ne spreglejte