Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
25. 1. 2017,
3.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

zgodovina na današnji dan

Sreda, 25. 1. 2017, 3.13

6 let, 6 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

Janez Drnovšek znova prevzel vodenje vlade #NaDanašnjiDan

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Janez Drnovšek | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na današnji dan leta 1993 je slovenski parlament izvolil drugo Drnovškovo vlado, ki je vladala do februarja 1997. Skupaj je Janez Drnovšek v letih od 1992 do 2002 vodil štiri slovenske vlade.

Drnovšek je prvič postal predsednik vlade po razkolu v Demosu in padcu vlade krščanskega demokrata Lojzeta Peterleta maja 1992. Prva Drnovškova vlada je vladala do januarja 1993.

Drnovškova druga vlada

Ker je na volitvah decembra 1992 zmagala Liberalnodemokratska stranka (LDS), je mandatar nove vlade spet postal Drnovšek. Ta je sestavil vlado med LDS, Slovenskimi krščanskimi demokrati (SKD), Socialdemokratsko stranko Slovenije (SDS, to je zdajšnja Slovenska demokratska stranka) in Združeno listo socialnih demokratov (ZLSD). 

Marca 1994 je po izbruhu afere Depala vas in odstavitvi obrambnega ministra Janeza Janše iz vlade izstopila njegova SDS, ZLSD pa je slovo Drnovškovi vladi vzela januarja 1996. 

Slovenski premier Janez Drnovšek in njegov madžarski kolega Viktor Orban leta 1999 | Foto: Reuters Slovenski premier Janez Drnovšek in njegov madžarski kolega Viktor Orban leta 1999 Foto: Reuters

Velika LDS

Leta 1994 se je več levosredinskih oziroma sredinskih strank na čelu z Drnovškovo Liberalnodemokratsko stranko združilo v Liberalno demokracijo Slovenije (LDS). To združeno stranko je vodil Drnovšek.

Tretja Drnovškova vlada in Bajukovo medvladje

Drnovšek je pozneje sestavil še dve vladi. Tretja Drnovškova vlada je vladala od 27. februarja 1997 do 7. junija 2000, ko je parlament izglasoval konstruktivno nezaupnico in je premier za nekaj mesecev postal Andrej Bajuk.

Četrta Drnovškova vlada

Po volitvah oktobra 2000, na katerih je prepričljivo zmagala Drnovškova LDS, je Drnovšek od 30. novembra 2000 do 19. decembra 2002 znova prevzel krmilo vlade v svoje roke. Premierski položaj je zapustil, ker je postal predsednik države. 

Janez Drnovšek je leta 2002 na čelu države zamenjal Milana Kučana. | Foto: Reuters Janez Drnovšek je leta 2002 na čelu države zamenjal Milana Kučana. Foto: Reuters

Na čelu stranke in vlade je Drnovška zamenjal Tone Rop. Pozneje so predsedniki slovenskih vlad postali še Janez Janša (dvakrat), Borut Pahor, Alenka Bratušek in Miro Cerar.

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan

John F. Kennedy | Foto: Getty Images John F. Kennedy Foto: Getty Images Leta 1384 je velik del Evrope stresel eden od najmočnejših potresov v zgodovini Evrope. Žarišče potresa je bilo v bližini Beljaka na Koroškem. 

Leta 1554 so Portugalci ustanovili brazilsko mesto Sao Paulo

Leta 1904 je Vladislav Ribnikar, sin slovenskega zdravnika Franca Ribnikarja, ki je služboval v Srbiji, v Beogradu začel izdajati časopis Politika. 

Leta 1915 je Alexander Graham Bell opravil prvi telefonski pogovor med zahodno in vzhodno obalo ZDA. 

Leta 1919 so ustanovili Ligo oziroma Društvo narodov, ki pa ni mogla preprečiti druge svetovne vojne. 

Leta 1924 so se v Chamonixu v francoskih Alpah začele prve zimske olimpijske igre

Leta 1942 se je rodil mozambiško-portugalski nogometaš Eusebio

Leta 1955 je Sovjetska zveza formalno končala vojno stanje z Nemčijo. 

Leta 1961 je v Washingtonu John F. Kennedy kot prvi ameriški predsednik nastopil na novinarski konferenci, ki jo je v živo prenašala televizija. 

Leta 1977 so v francoskih Pirenejih na električno omrežje priključili prvo komercialno sončno elektrarno

Leta 1980 se je rodil španski (katalonski) nogometaš Xavi

Leta 1981 so na Kitajskem obsodili na smrt Džiang Čing, vdovo kitajskega komunističnega diktatorja Mao Cetunga

Leta 1987 je na slalomu v Kitzbühelu zmagal Bojan Križaj, kar je bila njegova zadnja od osmih zmag na tekmah svetovnega pokala. 

Leta 2011 so se v Egiptu začeli množični protivladni protesti. Protestniki so zahtevali odstop predsednika Hosnija Mubaraka.

Ne spreglejte