Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
22. 9. 2016,
3.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

zgodovina na današnji dan

Četrtek, 22. 9. 2016, 3.11

6 let, 6 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

Hrvaški policisti grobo nad slovenskega politika #NDD

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
Janez Podobnik | Foto STA

Foto: STA

Na današnji dan leta 2004 je hrvaška policija v bližini mejnega prehoda  Sečovlje aretirala 12 ljudi, med njimi takratnega poslanca in vplivnega člana SLS Janeza Podobnika.

Podobnik se je udeležil posaditve lipe na domačiji Joška Jorasa. Ko se je skupina vračala od Jorasove domačije, jih je zaustavila hrvaška policija in aretirala zaradi nezakonitega prehoda državne meje. 

Vklenjeni Slovenci

Pri aretaciji so hrvaški policisti poškodovali Podobniku roko. Slovence so hrvaški policisti vklenili in odpeljali na policijsko postajo Buje. Na prostost so jih izpustili šele po nekaj urah.

Sadam Husein je napadel Iran, ker je želel izkoristiti negotovost v Iranu, kjer so islamisti komajda prevzeli oblast. Poleg tega je želel z napadom preprečiti širjenje iranskega vpliva med iraške šiite na jugu Iraka. | Foto: Reuters Sadam Husein je napadel Iran, ker je želel izkoristiti negotovost v Iranu, kjer so islamisti komajda prevzeli oblast. Poleg tega je želel z napadom preprečiti širjenje iranskega vpliva med iraške šiite na jugu Iraka. Foto: Reuters

Krvava iraško-iranska vojna

Na današnji dan leta 1980 je Irak, ki ga je takrat vodil Sadam Husein, napadel sosednji Iran, ki mu je dobro leto vladal verski voditelj ajatola Homeini. Iraško-iranska vojna, ki je terjala na sto tisoče življenj, je trajala osem let – do avgusta 1988. Najprej so bili bolj uspešni Iračani, ki so zasedli del iranskega ozemlja, pozneje pa so Iranci izgubljeno ozemlje znova zasedli.

Irancem je uspelo pregnati iraške sile s svojega ozemlja. Na fotografiji: skupina Irank ob uničenem iraškem tanku v iranski pokrajini Kuzistan. | Foto: Reuters Irancem je uspelo pregnati iraške sile s svojega ozemlja. Na fotografiji: skupina Irank ob uničenem iraškem tanku v iranski pokrajini Kuzistan. Foto: Reuters

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan:

Avstralski glasbenik Nick Cave je bil v Sloveniji priljubljen že konec 80. letih prejšnjega stoletja.  | Foto: Reuters Avstralski glasbenik Nick Cave je bil v Sloveniji priljubljen že konec 80. letih prejšnjega stoletja. Foto: Reuters Leta 1862 je ameriški republikanski predsednik Abraham Lincoln izdal odlok o odpravi suženjstva.

Leta 1896 se je rodil slovenski slikar Veno Pilon.

Leta 1947 je bila na Poljskem ustanovljen Informacijski biro komunističnih partij – Informbiro.

Leta 1885 se je rodil ameriški režiser avstrijskih korenin Erich von Stroheim.

Leta 1924 se je rodila angleška pisateljica Rosamunde Pilcher.

Leta 1957 se je rodil avstralski glasbenik Nick Cave.

Ne spreglejte