Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
18. 9. 2016,
3.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

1

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Nedelja, 18. 9. 2016, 3.08

6 let, 6 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

Generalni sekretar OZN umrl v letalski nesreči #NaDanašnjiDan

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

1

Dag Hammarskjöld | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na današnji dan leta 1961 je v letalski nesreči umrl generalni sekretar OZN, Šved Dag Hammarskjöld.

Švedski diplomat, ki je OZN vodil od leta 1953, je do zdaj edini generalni sekretar omenjene organizacije, ki je umrl v času njenega vodenja.

Nihče ne ve, zakaj je letalo strmoglavilo

Hammarskjöld je 18. septembra 1961 z letalom odšel na mirovna pogajanja v Katango, odcepljeno regijo Demokratične republike Kongo, v kateri je besnela državljanska vojna. Šved ni prišel na cilj, saj je letalo strmoglavilo v bližini kraja Ndola v današnji Zambiji. Vzroki za strmoglavljanje še vedno niso pojasnjeni.

Afera dizelgate je končala uspešno kariero šefa Volkswagna Martina Winterkorna. | Foto: Reuters Afera dizelgate je končala uspešno kariero šefa Volkswagna Martina Winterkorna. Foto: Reuters

Afera Dizelgate

Na današnji dan leta 2015 je izbruhnila afera dizelgate. Ameriška okoljska agencija EPA je namreč sporočila, da je Volkswagen v nekatere svoje modele avtomobilov vgradil programsko opremo za goljufanje na testih škodljivih izpustov. S tem je Volkswagen kršil ameriško okoljsko zakonodajo. Afera je spodnesla dolgoletnega prvega moža nemškega koncerna Martina Winterkorna. Na vrh Volkswagna se je zavihtel šef Porscheja Matthias Müller.

Po vsem svetu je Volkswagen sporno programsko opremo namestil na 11 milijonov dizelskih vozil. Afera je zaradi milijardnih odškodnin in manjše prodaje na nekaterih trgih, predvsem v ZDA, zamajala največjega evropskega proizvajalca, a po enem letu lahko ugotovimo, da ni bila usodna. Lani je imel koncern iz Wolfsburga zaradi afere za 4,1 milijarde evrov izgube. 

Zvezda, ki se je bala množic

Na današnji dan leta 1905 se je rodila švedska igralka Greta Garbo (pravo ime Greta Lovisa Gustaffson). Švedinja, ki je zaslovela v hollywoodskih filmih, je bila znana kot oseba, ki je rada živela odmaknjeno od javnosti.

Že v času filmske kariere ni podpisovala avtogramov ali odgovarjala na pošto svojih oboževalcev, redko je dajala intervjuje. Tudi na podelitve oskarjev ni prihajala, tudi če je bila sama nominirana. Še bolj se je umaknila v zasebno življenje po koncu filmske kariere, ki jo je končala že leta 1941.

"Pustite me pri miru"

Svoj slog življenja je dobro ubesedila v filmu Grand Hotel iz leta 1932: I want to be alone, I just want to be alone (sl. Hočem biti sama, samo sama hočem biti). 

Slovenski Greta Garbo nacionalizem

Ta stavek in obnašanje Grete Garbo je v času slovenskega osamosvajanja od Jugoslavije uporabil zadnji ameriški veleposlanik v Jugoslaviji, Warren Zimmermann

Zimmerman, ki je bil izjemno nenaklonjen slovenski osamosvojitvi, je za Slovence dejal, da prakticirajo "just-leave-me-alone, (Greta) Garbo style of nationalism" (sl. "samo pustite nas na miru nacionalizem v slogu Grete Garbo").

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Znak Cie | Foto: Reuters Znak Cie Foto: Reuters Leta 1759 so Britanci v Severni Ameriki osvojili francosko utrdbo Quebec.

Leta 1822 je Francoz Jean-Francois Champollion oznanil, da je razvozlal egipčanske hieroglife.

Leta 1869 je bilo v Metliki ustanovljeno prvo slovensko prostovoljno gasilsko društvo.

Leta 1873 je na Slapu pri Vipavi začela delati prva slovenska kmetijska šola.

Leta 1897 je Albin Belar na Vegovi ulici v Ljubljani zgradil prvo potresno opazovalnico v Avstro-Ogrski.

Leta 1911 je umrl ruski predsednik vlade Peter Stolipin, na katerega je 14. septembra v Kijevu streljal levičarski revolucionar Dimitrij Bogrov.

Leta 1918 se je rodil Oton Muhr, eden prvih zagovornikov slovenske države.

Leta 1948 je bilo končano snemanje prvega slovenskega zvočnega igranega celovečernega filma Na svoji zemlji. Prvi slovenski igrani celovečerni film je sicer nemi film V kraljestvu Zlatoroga iz leta 1931.

Leta 1947 so v ZDA ustanovili obveščevalno agencijo CIA.

Leta 1951 se je rodil ameriški kirurg in politik Ben Carson.

Leta 1961 se je rodil ameriški igralec James Gandolfini.

Leta 1976 se je rodil brazilski nogometni zvezdnik Ronaldo.

Leta 2014 so Škoti na referendumu zavrnili osamosvojitev od Velike Britanije.

Ne spreglejte