Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
13. 10. 2016,
4.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

2

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Četrtek, 13. 10. 2016, 4.50

6 let, 6 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

Da bi preživeli, so postali ljudožerci

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

2

Urugvajsko ragbijsko moštvo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na današnji dan leta 1972 je v Andih strmoglavilo letalo z urugvajskim ragbijskim moštvom. 16 potnikov letala je preživelo tako, da so jedli meso umrlih potnikov.

Preživele v strmoglavljenju letala Fairchild so našli šele 20. decembra istega leta. Po tragediji so leta 1993 posneli film Živi (Alive).

Napovednik za film Živi:

Morilec je bil preoblečen v duhovnika

Na današnji dan leta 1942 je pripadnik komunistične Varnostne-obveščevalne službe (Vos) Franc Stadler - Pepe umoril nekdanja bana Dravske banovine Marka Natlačena. Stadler je, preoblečen v kaplana, vstopil v hišo, kjer je živel Natlačen, in dejal, da prihaja iz Trebnjega in da prinaša dekanovo pismo.

Stadlerja so odpeljali v Natlačenovo sprejemnico. Ko si je nekdanji dravski ban natikal očala, da bi prebral pismo, je Stadler izstrelil dva strela v njegovo glavo. Stadler je nato pobegnil iz hiše.

Prisilno izgnan v Bosno

Natlačen, ki se je rodil leta 1886 v Mančah pri Vipavi, je bil eden od najbližjih sodelavcev voditelja Slovenske ljudske stranke Antona Korošca. Tako kot Korošca je tudi Natlačena diktatorski režim kralja Aleksandra januarja 1933 zaradi zagovarjanja slovenske avtonomije za več kot letno dni konfiniral v Bosno (konfinacija je prisilna določitev kraja bivanja, nekakšna mehka različica zaporne kazni, op. p.).

Med letoma 1935 in 1941 je bil ban Dravske banovine, ki je zajemala slovensko narodno ozemlje znotraj Kraljevine Jugoslavije. 

Marko Natlačen je bil od leta 1935 do napada Nemčije in njenih zaveznic na Jugoslavijo aprila 1941 ban Dravske banovine. | Foto: commons.wikimedia.org Marko Natlačen je bil od leta 1935 do napada Nemčije in njenih zaveznic na Jugoslavijo aprila 1941 ban Dravske banovine. Foto: commons.wikimedia.org

Mussolini ga imenuje za člana sosveta

Po italijanski zasedbi Ljubljane in ustanovitvi Ljubljanske pokrajine ga je 17. maja 1941 vodja fašistične Italije Benito Mussolini imenoval v konzulto oziroma sosvet, ki je bil sestavljen iz predstavnikov slovenskega predvojnega političnega in gospodarskega življenja.

Natlačen je zaradi nasprotovanja italijanskim ukrepom, ki so bili usmerjeni proti Slovencem, pozneje izstopil iz sosveta in se umaknil iz političnega življenja. Sodeloval pa je pri tajnih dejavnosti Slovenske ljudske stranke. Hiša, v kateri je živel, je bila nezavarovana, tako da je imel Vos lahko delo.

Kje so Natlačenovi posmrtni ostanki?

Natlačena so pokopali v družinsko grobnico. Leta 1946 je komunistična oblast njegove posmrtne ostanke, tako kot številne druge žrtve Vosa, izkopala iz groba in porušila družinsko grobnico (vir: pogovor Bernarda Nežmaha z Antonom Natlačenom, ki je bil v članku Simbolični grob objavljen v Mladini leta 2005). 

Kaj se je zgodilo z Natlačenovimi posmrtnimi ostanki, se ne ve. Pojavljalo pa se je veliko govoric: od tega, da so jih skupaj z drugimi žrtvami Vosa predelali v lepilo, da so jih pokopali pod traso ceste na Viču …

Grška pevka, ki očara svet

Na današnji dan leta 1934 se je rodila grška pevka Nana Mouskouri, ki je postala slavna v 60. letih prejšnjega stoletja s svojo pesmijo The White Rose of Athens (Bele rože iz Aten).

Pevec, ki zaslovi v 60. letih

Na današnji dan leta 1941 se je rodil ameriški glasbenik Paul Simon, ki je zaslovel z duom Simon & Garfunkel.

Borat iz Kazahstana

Na današnji dan leta 1971 se je rodil britanski komik Sacha Baron Cohen, najbolj znan po vlogi izmišljenega kazahstanskega novinarja Borata.

Provokativni komik

Na današnji dan leta 1925 se je rodil ameriški komik Lenny Bruce. Leta 1974 so o njem posneli film, v katerem ga je igral Dustin Hoffman

Maščevanje družine Bush Donaldu Trumpu?

Leta 1971 se je rodil ameriški televizijski novinar Billy Bush, nečak nekdanjega ameriškega predsednika Georgea W. Busha

Bo Billy Bush odločil ameriške predsedniške volitve? | Foto: Reuters Bo Billy Bush odločil ameriške predsedniške volitve? Foto: Reuters

Med snemanjem svoje oddaje leta 2005 je Bush posnel pogovor z letošnjim republikanskim predsedniškim kandidatom Donaldom Trumpom. Ta je, nevedoč, da mikrofon še vedno deluje, s sočnimi besedami opisoval svoje spolne avanture. 

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Margaret Thatcher (1925-2013) je bila britanska premierka med letoma 1979 in 1990. | Foto: Reuters Margaret Thatcher (1925-2013) je bila britanska premierka med letoma 1979 in 1990. Foto: Reuters Leta 1307 je francoski kralj Filip IV. dal zapreti vse templjarje, ki so jih nato tako dolgo mučili, da so priznali krivoverstvo. 

Leta 1753 je cesarica Marija Terezija naročila popis prebivalstva. Kot je pokazal popis, je imela Kranjska z Goriško 446.901 prebivalca, Koroška 271.924 in Štajerska 696.606. 

Leta 1781 je izdal avstrijski cesar Jožef II. izdal tako imenovani tolerančni patent, s katerim je dejansko uzakonil svobodo veroizpovedi. 

Leta 1792 je bil v Washingtonu postavljen temeljni kamen za ameriško predsedniško palačo, ki se je najprej uradno imenovala Vladni dvorec (Executive Mansion), neuradno pa so ji kmalu nadeli ime Bela hiša. To ime je postalo uradno leta 1901. 

Leta 1821 se je rodil nemški patolog in politik Rudolf Virchow, ki je leta 1873 prvi uporabil pojem kulturni boj (nem. kulturkampf). 

Leta 1884 so se dogovorili, da bo imel poldnevnik, ki teče skozi Greenwich, zemljepisno dolžino nič. 

Leta 1887 se je rodil slovaški duhovnik in politik Jozef Tiso, predsednik leta 1939 ustanovljene Slovaške države, ki je bila podrejena nacistični Nemčiji. 

Leta 1913 se je rodil slovenski pisatelj in pesnik Igor Torkar, njegovo pravo ime je bilo Boris Fakin

Leta 1921 se je rodil italijansko-francoski pevec in igralec Yves Montand

Leta 1925 se je rodila prva britanska premierka Margaret Thatcher. Njen dekliški priimek je bil Roberts.

Leta 1977 so palestinski teroristi ugrabili Lufthansino letalo, namenjeno v Somalijo, in zahtevali izpustitev enajstih zaprtih pripadnikov nemške skrajno-levičarske teroristične skupine Baader-Meinhofa. 

Leta 1982 se je rodil avstralski plavalec Ian Thorpe.   

Leta 1990 se je končala 15 let trajajoča libanonska državljanska vojna med kristjani in muslimani. S pomočjo Sirije se je tehtnica nagnila na muslimansko stran. 

Leta 2010 se je v Čilu končalo reševanje 33 rudarjev, ki so bili pod zemljo 69 dni.

Ne spreglejte