Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
3. 5. 2017,
2.30

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

3

Natisni članek

na današnji dan zgodovina

Sreda, 3. 5. 2017, 2.30

6 let, 11 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

Begunec je postal slovenski premier

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

3

Foto: STA

Na današnji dan leta 2000 je slovenski premier postal Andrej Bajuk.

Bajuk se je rodil oktobra 1943 v Ljubljani. Leta 1945 je moral skupaj s svojo družino, ki je spadala v poraženi protikomunistični tabor, zbežati na avstrijsko Koroško. Leta 1948 se je družina Bajuk preselila v Argentino. 

Ekonomist Andrej

Mladi Andrej se je v Argentini izšolal za ekonomista, leta 1969 pa nadaljeval študij ekonomije na ameriški univerzi Berkeley, kjer je opravil še magisterij in doktorat iz ekonomije.

Pozneje je nekaj časa služboval v Argentini kot profesor ekonomije, nato pa se je preselil v ZDA in postal bankir. Med drugim je služboval tudi v Parizu.

Predsednik vlade

Leta 2000 se je dejavno vključil v slovensko politiko. Ko je vlada Janeza Drnovška aprila 2000 doživela nezaupnico, je stranka SLS+SKD za novega mandatarja predlagala Bajuka.

Bajuk je bil predsednik vlade do 17. novembra 2000, ko je premier znova postal Drnovšek.  Bajuk, ki je avgusta 2000 postal tudi predsednik novoustanovljene stranke Nova Slovenija (NSi), je bil pozneje finančni minister v prvi Janševi vladi med letoma 2004 in 2008. 

Slovo

Po tem ko je NSi leta 2008 izpadla iz parlamenta, je odstopil kot predsednik stranke. Umrl je 16. avgusta 2011.

Vlada protirevolucionarnega tabora

Na današnji dan leta 1945 so pripadniki strank, ki so sestavljale protirevolucionarni tabor (SLS, socialisti in liberalci) in so bile od jeseni 1944 združene v Narodni odbor za Slovenijo, v Sokolskem domu na Taboru v Ljubljani sklicali začasni slovenski parlament in razglasili svobodno narodno državo Slovenijo v okviru demokratične in federativne Kraljevine Jugoslavije. Narodni odbor za Slovenijo je tudi postavil svojo slovensko vlado.

Vlada revolucionarnega tabora

A že 5. maja so v Ajdovščini slovensko vlado postavili tudi zmagoviti slovenski partizani, nasprotniki protirevolucionarnega tabora. To vlado, v kateri so imeli glavno besedo komunisti, je vodil Boris Kidrič

Člani Narodnega odbora za Slovenijo so 6. maja skupaj z drugimi begunci umaknili iz Ljubljane proti avstrijski Koroški. Devetega maja so v slovensko prestolnico vkorakali partizani. S tem je bilo tudi konec "taborske" slovenske vlade.

Ameriški glasbenik

Na današnji dan leta 1933 se je rodil ameriški glasbenik James Brown

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan:  

Leta 1469 se je rodil italijanski politik, pisatelj in diplomat Niccolo Machiavelli. Leta 1513 je napisal knjigo Vladar (Il Principe), v kateri je opisal tehnike vladanja, ki jih je opazil v Firencah. Uporabe zvijač in nemoralnih sredstev za dosego političnih ciljev oziroma oblasti se je potem oprijelo ime makiavelizem. 

Leta 1494 je Krištof Kolumb na svojem drugem potovanju v Ameriko odkril Jamajko. 

Leta 1791 so na Poljskem sprejeli majsko ustavo, ki velja za prvo moderno ustavo v Evropi.  

Leta 1898 se je rodila izraelska premierka Golda Meir.  

Leta 1941 je fašistična Italija priključila Ljubljano in del Slovenije, ki so ga okupirale italijanske čete. To je tako imenovana Ljubljanska pokrajina

Leta 1993 je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov z windhoeško deklaracijo razglasila 3. maj za svetovni dan svobode tiska.

Ne spreglejte