Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Nedelja,
23. 10. 2016,
3.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

zgodovina na današnji dan

Nedelja, 23. 10. 2016, 3.23

6 let, 7 mesecev

NA DANAŠNJI DAN

Ameriški predsedniški kandidat priznal: Sem prešuštnik

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Jimmy Carter | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na današnji dan leta 1976 je imel demokratski predsedniški kandidat Jimmy Carter zelo razvpit intervju za moško revijo Playboy.

Tudi pred 40 leti so izjave o seksu in ženskah zaznamovale zadnje tedne kampanje za predsednika ZDA. Leta 1976 sta se za Belo hišo spopadla republikanski predsedniški kandidat Gerald Ford in njegov demokratski izzivalec Jimmy Carter, guverner ameriške zvezne države Georgia.

Novorojeni kristjan, ki v intervjuju za Playboy govori o prešuštvu

Carter je bil eden prvih tako imenovanih novorojenih kristjanov (born again christian), pripadnikov gibanja evangeličanskih protestantov, ki se je razmahnilo v 70. letih prejšnjega stoletja. Da je novorojeni kristjan, je Carter omenil tudi v intervjuju za revijo Playboy

Številni so se čudili temu, da je privolil v intervju za to revijo, ki je bila znana po nagicah, še več ljudi pa so razburili njegovi odgovori glede prešuštva.

Jimmy Carter v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je bil na vrhuncu svoje politične kariere. | Foto: Getty Images Jimmy Carter v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je bil na vrhuncu svoje politične kariere. Foto: Getty Images

Predsedniški kandidat o seksu za eno noč 

To je med drugim Carter dejal v intervjuju: "Kristus je rekel: 'Jaz pa vam pravim, da kdorkoli gleda žensko, da jo poželi, je v svojem srcu že prešuštvoval z njo.' Veliko žensk sem že gledal s poželenjem. V svojem srcu sem že velikokrat prešuštvoval. To je nekaj, kar Bog priznava, da bom storil – in sem tudi storil –, in Bog mi to oprošča. Toda to ne pomeni, da obsojam moške, ki ne samo da gledajo ženske s poželenjem, ampak zapustijo svojo ženo in le eno noč seksajo z žensko, s katero niso poročeni. Kristus pravi, da se ne smeš imeti za boljšega od nekoga, ker nekdo poriva na kupe drugih žensk, drugi pa je zvest svoji ženi. Moški, ki je zvest svoji ženi, ne bi smel biti vzvišen zaradi relativne stopnje grešnosti."

Zgroženi Američani

Številne Američane so ti odgovori razburili. Nekdo je v pismu bralcev za časopis St. Petersburg Times zapisal: "Če je to 'novorojeni' kristjan, o katerih toliko slišimo, sem vesel, da ne uči mojih vnukov v nedeljski šoli."

A večina je za Carterja, dokler ne pride Reagan

Večine ameriških volivcev pa s svojimi izjavami ni odbil, saj je zmagal na predsedniških volitvah. Kot eden redkih ameriških predsednikov v zadnjem stoletju se je sicer moral posloviti že po prvem mandatu, saj ga je leta 1980 premagal republikanec Ronald Reagan.

Oče Smrkcev

Leta 1958 je belgijski risar Peyo predstavil nove stripovske junake - Smrkce. Pozneje so nastale še serija risank in tudi celovečerne risanke.

Teroristični napad sredi Moskve

Na današnji dan leta 2002 je 40 čečenskih teroristov zajelo 700 talcev moskovskem gledališču Dubravka in zahtevalo umik ruske vojske iz Čečenije. 

Ruske posebne enote so vdrle v gledališče, pred tem pa uporabile plin, da bi uspavale teroriste. Pri poskusu reševanja so umrli vsi teroristi in 130 talcev, večina zaradi plina.

Pisatelj, ki je moral zavrniti Nobelovo nagrado

Leta 1958 je ruski pisatelj Boris Pasternak, avtor romana Doktor Živago, dobil Nobelovo nagrado za literaturo. Zaradi pritiska komunistične oblasti je moral Pasternak nagrado zavrniti. Leta 1988 so nagrado prevzeli njegovi potomci. 

Odlomek iz filma Doktor Živago:

Še nekateri drugi pomembni dogodki, ki so se zgodili na današnji dan: 

Emilia Clarke | Foto: Reuters Emilia Clarke Foto: Reuters Leta 1908 je bila ustanovljena Slovenska filharmonija. 

Leta 1911 so Italijani v Libiji v spopadih s Turki prvič uporabili letala za vojaške namene, in sicer za izvidništvo. 

Leta 1931 se je rodila angleška igralka Diana Dors

Leta 1940 se je rodil brazilski nogometaš Pele

Leta 1942 se je rodil ameriški pisatelj in scenarist Michael Chrichton

Leta 1986 se je rodila igralka Emilia Clarke

Leta 1996 se je začelo sojenje O. J. Simpsonu, ki naj bi zaradi ljubosumja umoril svojo ženo. 

Ne spreglejte