Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 1. 2012,
16.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 13. 1. 2012, 16.42

6 let, 6 mesecev

Milijon Slovencev prizadetih zaradi alkohola

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija po uživanju alkohola spada v sam evropski vrh, uživanje najbolj razširjene legalne droge je del tradicije. A dejstvo je, da alkohol ne uniči le uživalca, temveč razjeda celotne družine.

Slovenija se uvršča med države, v katerih imajo ljudje do uživanja alkohola pozitiven odnos, zaradi česar je omejitev v zvezi z alkoholom izredno malo. Za večino je namreč uživanje alkoholnih pijač nepogrešljivi del družabnega življenja, tradicije, obredov ali celo način življenja. Po popiti količini alkohola veljamo za mokro družbo, saj smo v samem evropskem vrhu. Slovenec, starejši od 15 let, spije na leto namreč med deset in petnajst litrov čistega alkohola.

Najbolj zlorabljena legalna droga Dejstvo je, da je alkohol najbolj zlorabljena legalna droga v našem okolju, ki ravno zato povzroča največ ekonomskih, socialnih in zdravstvenih težav. Zaradi ekonomskega interesa za proizvodnjo in potrošnjo alkoholnih pijač je tudi ozaveščanje o nevarnostih in posledicah uživanja alkohola bolj usmerjeno v promocijo zmernega pitja kot v prepoved alkohola.

A čeprav sogovorniki ugotavljajo, da se stvari malenkost izboljšujejo, in sicer tako z alkoholnim zakonom, ko smo omejili prodajo alkoholnih pijač v lokalih in trgovinah, kot s strožjo prometno zakonodajo in predvsem s strožjimi kaznimi, se pitje alkohola še naprej tolerira. Še več, alkohol povezujemo z zdravjem v smislu, "deci" vina je dober za zdravje, bolezen je treba razkužiti, da ne omenjam, kako se po prekrokani noči znamo pohvaliti, koliko alkohola smo popili.

Do 250 tisoč odvisnikov od alkohola A statistika je grozljiva. Zaradi posledic alkohola slovenske bolnišnice sprejmejo okoli 4000 ljudi letno, na leto jih zaradi alkohola umre med 300 in 400. Če k temu prištejemo še dejstvo, da je približno vsaka tretja žrtev prometne nesreče posledica uporabe alkohola, in število samomorov zaradi alkoholizma ter uničena življenja najbližjih družinskih članov, se številka absolutno poviša. Natančnega števila, koliko alkoholikov imamo v Sloveniji, ni, številka se giblje med 150 tisoč in 250 tisoč. Najnovejši podatki so pokazali, da je mogoče z gotovostjo ugotoviti, da je 15 odstotkov odraslih moških odvisnih od alkohola, nadaljnjih 15 odstotkov pa jih pije čezmerno. To je grozljivih 30 odstotkov odraslih moških, starejših od 20 let. A da ne bo dileme, z alkoholom imajo težave tudi ženske. V Sloveniji velja razmerje med moškimi, ki so se zdravili zaradi alkohola, in ženskami, ki so se zdravile, 1 : 4.

Če špekuliramo, da ima torej 250 tisoč Slovencev težave z alkoholom, kaj kmalu pridemo do številke milijon. Kot opozarja anonimni alkoholik, je treba to število pomnožiti vsaj s tri oziroma štiri (starši in dva otroka), saj alkoholizem prizadene partnerje, otroke, celotno družino.

Težave imajo vsi bližnji Sogovorniki so si enotni, da ni dovolj, da se za zdravljenje, torej abstinenco, odloči le "bolnik", saj so bolni tudi njegovi najbližji družinski člani. Kot ugotavlja naslednik Janeza Ruglja Andrej Perko, je rešitev mogoča le, če je alkoholiku več do družine kot do alkohola.

Velja prepričanje, da odvisniki od alkohola zelo težko sami ozdravijo to neozdravljivo kronično bolezn – seveda so tudi izjeme, kot je dokazal znani pisatelj Branko Gradišnik – a vsem je skupno eno, prvi korak, torej priznanje, soočenje s težavo, mora storiti prav alkoholik.

Upanje obstaja Tisti, ki bi se vendar odločili spremeniti tako svoje življenje kot življenje svojih najbližjih, pa vendarle imajo na voljo kar nekaj poti, in sicer od zdravnikov alkohologov do terapevtov, ki se ukvarjajo s težavami z alkoholom, do raznih društev, kot so denimo anonimni alkoholiki.

Saj kot je povedal naš anonimni sogovornik: "Življenje ni cvetoče polje, a se ga prekleto izplača živeti."

Ne spreglejte