Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Veronika Podgoršek

Petek,
13. 3. 2015,
13.36

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zaupanje kolumna Veronika Podgoršek

Petek, 13. 3. 2015, 13.36

8 let, 3 mesece

Zaupanje je v krizi

Veronika Podgoršek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ena najpomembnejših komponent vseh odnosov je zaupanje. Prav zaupanje pa je v današnjem svetu v največji krizi.

Čeprav je težko ubesediti, kaj zaupanje pravzaprav sploh je, bi večina ljudi, če jih vprašamo, odgovorila, da ga pravzaprav ne morejo opisati, a vedo, kakšen je občutek, ko ga izgubijo.

Če ste v svojem življenju že imeli priložnost biti z osebo, ob kateri ste ugotovili, da ji ne morete zaupati, potem dobro poznate bolečino, žalost in jezo, ki jo izguba zaupanja povzroči.

Nezaupanje, občutek jeze in razočaranje Zaupanje je zelo pomembno v različnih odnosih – med družinskimi člani, v službi med zaposlenimi, v poslu na splošno in družbi. Znotraj družine je na primer pomembno verjeti, da bodo dane obljube izpolnjene, na delu, da nas bodo kolegi podprli ter korektno delili in prevzeli delo, v poslu, da se bodo poslovni partnerji držali dogovorjenega, v družbi pa moramo verjeti, da bodo naši politiki delali v naše dobro.

Če nas razočara družinski član, ki ne drži obljube, če ugotovimo, da nas kolega na delu ne podpira, če nas v poslu pretentajo ali ugotovimo, da določen politik deluje zgolj v svoje dobro, je povsem naravni človeški telesni odziv občutek jeze in razočaranje.

Posel je postal pravo bojišče Dejstvo je, da smo danes priča krizi zaupanja v prav vseh odnosih. Danes v odnose že vstopamo brez zaupanja ali z okrnjenim zaupanjem in polni sumničenj. Tako med zaposlenimi, v poslu nasploh in v družbi večinoma delujejo zgolj individualni interesi in hlastanje po denarju.

Posel je postal pravo bojišče, kjer se igra na karte, kako drugega pretentati, nadvladati, namesto da bi se ustvarjali skupni cilji in skupno dobro podjetij, kar je temelj za dolgoročnost. Kot pravi mnogo poslovnežev znotraj podjetij, je posel postal prava prostitucija.

Še posebej je pomembno zaupanje med partnerjema Zaupanje je bistveno pri skoraj vsakem elementu medčloveške interakcije. V partnerskem odnosu pa je zaupanje še posebej pomembno. Dober, zaupanja poln partnerski odnos je tisti, ki človeka v osnovi najbolj osrečuje in zadovoljuje. Zaupanje lahko razumete na specifičen način in vsak par ima ponavadi svoj unikaten pogled na to, kaj mu zaupanje pomeni in kako ga doseči. Vaš unikaten in oseben pogled je zelo pomemben in ga morate sami pri sebi najti in uskladiti s partnerjem.

Nekaj, kar je vam povsem samoumevno, drugi osebi mogoče ni. Lahko se namreč zgodi, da je v določeni stvari razumevanje in dojemanje drugačno. Bolj ko so partnerji usklajeni ter delujejo po skupno dogovorjenih mejah in vrednotah, bolj so povezani in bolj se sposobnost zaupanja krepi.

Kateri so indikatorji zaupanja? Čeprav je, kot je bilo že napisano, pridobivanje zaupanja unikatno, pa vseeno lahko na splošno rečemo, da obstaja nekaj ključnih indikatorjev. Te bi večina ljudi sprejela kot tiste, ki dajejo ljudem občutek, da vam lahko zaupajo. Ti indikatorji so:

Zanesljivost. Obljube so lahko formalne ali pa neformalne. Če je obljuba izpolnjena hitro, čutite, da lahko osebi znova zaupate, morda vedno bolj in z vedno večjo odgovornostjo.

Predvidljivost. Danes smo vse večkrat priča temu, da ljudje pravijo, da je v odnosu vse postalo preveč predvidljivo. Predvidljivo se pogosto razume kot dolgočasno in nezanimivo. V resnici pa je nekomu povsem nemogoče zaupati, če v odnosu ni nekaterih predvidljivih elementov. Če prosite partnerja, da gre vsako sredo po otroka v šolo, ker imate takrat druge obveznosti, morate imeti sposobnost predvideti, da bo tako. Če ravna nepredvidljivo in enkrat otroka pobere, drugič pa ne, se bo vaš občutek zaupanja zmanjšal oziroma prelomil. Povedano z drugimi besedami, če lahko predvidimo, da bo oseba vsakič storila to, kar jo prosimo, lahko do nje razvijemo zaupanje.

Iskrenost. V večini odnosov je resnicoljubnost ključnega pomena. Neresnica in laganje uničita samo jedro zaupanja. Ni vedno lahko biti popolnoma odkrit, a odnos, ki temelji na zaupanju, zahteva iskrenost, da ga lahko okrepimo. Velikokrat se zgodi, da lahko bolje in hitreje zaupamo nekomu, ki nam je pripravljen odkrito odgovoriti na težko vprašanje. Oseba, ki se izogiba odgovarjanju na vaša vprašanja ali se obotavlja oz. govori tisto, kar si želite slišati, vam lahko sicer ponudi manj boleč odgovor, a obenem tudi neizogibno dokaže svojo neiskrenost.

Lojalnost. Biti lojalen, torej vdan in zvest, je ključna komponenta za zaupanje.

Predanost. V vsakem odnosu je pomembno, da imamo deljen občutek predanosti. To še posebej velja, če želimo zaupanje povečati. Zelo težko je zaupati nekomu, ki je nejasen glede tega, kaj pričakuje od odnosa v prihodnje. Pri predanosti gre predvsem za skrb za drugega v težkih in lepih časih ter zmožnost pogledati prek težav in vsakdanjih vzponov in padcev.

Deljene oziroma skupne meje. Vsak odnos ima svoje meje. Včasih so jasne obema partnerjema. Večinoma se o njih nikoli odkrito ne govori, a postanejo jasne, ko eden izmed partnerjev mejo prestopi. Meje prav tako sestavljajo skupna stališča do denarja, vzgoje otrok, spolnosti, dela in tudi družinskega življenja ter predvsem individualna prepričanja glede odnosov.

Zaupanje je težko ponovno pridobiti Sposobnost zaupati in zaupanje ohranjati je najpomembnejša vez v vsakem odnosu – čustveno lepilo, ki nam pomaga, da se počutimo varno in zaščiteno. Ko ga enkrat izgubimo, ga zelo težko ponovno pridobimo. Lahko traja leta in treba je vložiti veliko dela. Čeprav smo ljudje bolj kurativna kot preventivna bitja, se je vseeno bolje prej vprašati, kakšne odnose si želimo imeti, kaj nam je pomembno, nato pa moramo paziti, da tega ne izgubimo. Pa naj gre za partnerske odnose ali odnose v službi, poslu ali družbi. Brez zaupanja namreč teka na dolge proge ni.

Ne spreglejte