Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Urbas

Torek,
24. 11. 2015,
11.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

kolumna begunci migranti

Torek, 24. 11. 2015, 11.47

6 let, 6 mesecev

Zamolčali so vam novi begunski val

Uroš Urbas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Paradoks te države je, da se ukvarjamo s tistimi migranti, ki prihajajo v državo, povsem pa zanemarjamo migrante, ki odhajajo iz države. Govorim o izseljevanju generacije Slovencev.

Upravičeno se lahko jezite na vlado, da je na reševanje migrantskega vala reagirala prepočasi ter povsem oportunistično in medlo. Toda še hujša je nesposobnost te vlade in še nekaj prejšnjih za spopadanje s problemom izseljevanja mladih Slovencev.

Val Slovencev, ki odhaja iz države, se ne bo nikoli več vrnil. Ne slepite se: četudi se bo kdo od njih vrnil, se bo le začasno in bo zaradi degeneriranosti elite, ki upravlja to državo, spet odšel. Ker govorimo zlasti o izseljevanju mladih, izobraženih in brez družin, mi povejte, kaj jih veže na to državo. Lepote te dežele? Starši in njihove prazne hiše? Možnost službe za tisočaka na mesec? Ah, dajte no, ne bodite smešni.

Slovenski migranti Ministrstvo za notranje zadeve pravi, da se je od leta 2008 do 18. novembra letos v tujino za stalno odselilo naslednje število državljanov:

Skupaj 35.353. Približno toliko, kot ima prebivalcev občina Novo mesto, šesta največja občina v državi.

Kako pregnati pametnega Slovenca iz Slovenije? Pametna vlada postavi državni birokratski sistem tako, da dela in obenem ljudem pusti delati. S položaja svoje moči jim ne vsiljuje, kaj naj delajo. Če hočejo delati, naj delajo, aparat skrbi za okvire dovoljenega.

Pri nas državni aparat odganja pametne ljudi. Dva preprosta primera iz zadnjega tedna:

1. Dajte študentom na fakultete profesorje, kot je Lojze Ude Nekdanji ustavni sodnik Lojze Ude na ljubljanski pravni fakulteti predava že 42 let. Ima naziv zaslužnega profesorja. Si predstavljate, kako se počutijo mladi študentje prava, ko jim takšen ugleden profesor, kot je Lojze Ude, reče: "Kršitve človekovih pravic se mnogo preveč poudarja kot nekaj groznega. V resnici so pa to lahko samo različna pravna stališča. Tako da ni to tako nekaj groznega."

Ali pa o razliki med doktoratom na Harvardu in ljubljanski pravni fakulteti: "Doktorat, jaz ga imam tudi, opravi ga vsak, ki je dovolj ambiciozen in priden. To velja tudi za tuje doktorate."

Mar res menite, da se inteligentnim mladim ljudem še vedno lahko prodaja takšne bučke? Bi dodali še znanstvene pravljice o čarovnicah in ploščati Zemlji?

Mar ni logična izbira, če se ne želiš počutiti kot največja budala, ki mora poslušati takšne neumnosti, ravno tujina?

2. Dajte Mira Cerarja za predsednika vlade in negativna selekcija je zagotovljena Vsak inteligenten človek se bo vprašal: Si res to želim? Poglejte si namreč poročilo o 63. seji vlade pretekli teden (berite od strani 21 dalje): zgolj eden od primerov političnega kadrovanja, in sicer menjava članov svetov bolnišnic. Vseh po vrsti, čeprav so na sredini svojih mandatov. Nikogar ne branim, a da so vsi po vrsti po kriterijih stranke SMC zanič, je vendarle težko kupiti. Seveda nikjer ne piše, kaj so razlogi za menjave.

Obenem pa je nekdanji šef UKC Andrej Baričič simbol nezmožnosti predsednika vlade, da bi ukrepal proti nekomu, ki se igra z največjo zdravstveno ustanovo, našim zdravjem in našim denarjem.

Še več, do letošnjega poletja javnosti skoraj nepoznani Andrej Baričič je tako močan, da lahko javno ponižuje predsednika vlade, češ da ne bo predolgo vedejevec, saj se bo raje predajal radostim turnega smučanja, nato pa, da je njegov odstop raca, kajti on ne bo kar tako odšel iz UKC, in danes, da vendarle odstopa. Šef največje javne zdravstvene ustanove v državi predsedniku vlade danes dokaže, da lahko odide, ko se on tako odloči, ne pa, ko predsednik vlade Miro Cerar to zahteva. Kajti prijatelji Andreja Baričiča so močnejši od predsednika vlade.

Enako sporočilo je premierju Cerarju že pred tedni poslal v. d. šefa zdravstvene zavarovalnice.

Kadrovanje te vlade, premierja Cerarja in njegove SMC z vsako sejo vlade postaja večja katastrofa: Miro Cerar postaja simbol politika, ki je prišel na oblast s pozivi k etiki in morali, na oblasti pa je postal simbol politika, ki seka glave vse povprek po stroki, a se na daleč izogiba tistim, ki imajo politično močne in vplivne prijatelje.

Zakaj bežijo iz Slovenije Nobena tragedija ni, če gredo mladi ljudje v tujino in se potem vrnejo bogatejši z znanjem, izkušnjami, če imajo že zgodaj srečo, tudi z denarjem. Naloga politike je, da ustvarja pogoje, ki so dovolj privlačni, da se ti ljudje vrnejo. Tragedija je, če državni aparat sistematično dela za to, da se ne vrnejo.

 

Kajti železno pravilo Slovenije je, da tisti, ki gredo ven, niso več dobrodošli. Institucionalno jim zapremo vrata. Se ne strinjate? Zakaj pa si morajo potem iz svojega žepa plačati nostrifikacije diplom ali doktoratov? Ali pa, ko ob slovenskem problemu opišejo izkušnjo reševanja takšnega problema v tujini, dobijo odgovor kot na avtomatski telefonski tajnici: In zakaj potem nisi raje ostal v tujini, če te motijo takšne zadeve pri nas?

Ljudje bežijo iz Sirije zaradi vojne. Iz Slovenije bežijo zaradi elite, ki tlači narod, in zaradi mentalitete opranih možganov, ki ne bi mogla biti bolj zaplankana, kot je zdaj.

Ne spreglejte