Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Veronika Podgoršek

Sobota,
28. 3. 2015,
13.29

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ženske ženske odnosi kolumna Veronika Podgoršek

Sobota, 28. 3. 2015, 13.29

8 let, 3 mesece

Zakaj 65 odstotkov ločitev po 50. letu sprožijo ženske

Veronika Podgoršek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko imate opravka z ženskami, se slej ko prej zagotovo srečate z njihovimi včasih nerazumnimi potrebami, izbruhi in željami.

Pridejo dnevi, ko sovražijo same sebe, svoje življenje, ne morejo delati in se z nikomer pogovarjati. Še same ne vedo, ali bi se zjokale ali zgrizle vse okoli sebe. Skratka, vse vidijo črno, čeprav so sicer optimistične in vesele osebe. Ob tem si moški mnogokrat rečejo: "Ženska, ne razumem te." Če pa bi ob tem pogledali v misli ženske, pa je odgovor pogosto: "Kako bi me, če se še sama dostikrat ne."

Moški in ženski možgani se razlikujejo Zadnje raziskave možganov kažejo, da čeprav je več kot 99 odstotkov ženskega in moškega genskega zapisa popolnoma enakega, le en odstotek drastično vpliva na vse celice v telesu in povzroča, da so razlike med moškimi in ženskimi možgani zapletene in velike.

Moški in ženski možgani se tako razlikujejo v sami strukturi, kemičnem, genetskem, hormonskem in funkcijskem ustroju. Posledično se moški in ženske povsem drugače odzivajo in imajo tudi različne potrebe. A tokrat se bomo dotaknili razumevanja žensk, tudi zato, ker mnogo ljudi meni, da so bolj zapletene kot moški.

Hormoni so krivi za vse Mnogokrat kakšen moški za žensko ob določenem dnevu (še posebej v predmenstrualnem ciklu) ali kar ženska sama zase, ko ji razpoloženje skače gor in dol, reče: "Joj, ti hormoni!" A pogosto sploh ne vejo, zakaj to rečejo in kaj je na tem. Fenomen pri ženskah je, da se ženski možgani lahko dejansko v hipu spremenijo, kar povzroči sprememba dotoka hormonov v možgane.

Raziskave so namreč pokazale, da na ženske možgane hormoni tako močno vplivajo, da v resnici ustvarjajo njihovo resničnost, oblikujejo vrednote in želje ter jim sporočajo, kaj je v tistem trenutku pomembno. In dejstvo, ki nam je danes znano, je, da ženske prisotnost hormonov čutijo prav vse življenje, od rojstva do obdobja po menopavzi, zato ženska nevrološka resničnost ni tako stalna kot moška.

Prav vsak, moški ali ženska, lahko poda nekaj lastnosti, značilnih za žensko vedenje, ki jih moški večinoma ne razumejo in si jih strokovno ne znajo razložiti niti ženske. Ta vedenja lahko podamo v sledeče kategorije: pogovarjaj se z mano in glej me v obraz; ne prepiraj se z mano; ne morem se ljubiti s tabo, če …; jočem, zapustila te bom.

Zakaj je temu tako? Zakaj so ženske take? Bolj ko oba spola poznata razlike in se zavedata, da te prihajajo tudi iz povsem naravnega ustroja, bolj bi lahko tudi to doprineslo k boljšemu razumevanju in dobremu partnerstvu. Seveda, če bi v skladu s tem poznavanjem nato ljudje tudi delovali.

Pogovarjaj se z mano in glej me v obraz Zagotovo vas bo prav vsaka ženska hitro prosila, da se z njo pogovarjate v prav vseh situacijah, ali vam očitala, če tega ne boste počeli. Glavna naloga žensk od rojstva naprej je namreč povezovanje in vzdrževanje družbenega ravnovesja, kar dosegajo prav prek komunikacije. Hormoni ženske dobesedno silijo v povezovanje in komunikacijo. Za ženske je pogovor lepilo, ki povzroča občutke povezovanja, kar v možganih aktivira središče za ugodje. Pri ženskah so govorna področja v možganih večja kot pri moških in že dekleta v povprečju veliko več govorijo, poslušajo in dnevno uporabljajo od dva do trikrat več besed kot fantje.

Ob samem pogovoru pa bo vsaka ženska želela tudi videti obraz osebe, s katero se pogovarja. Ženske se namreč rodijo s prirojeno potrebo po opazovanju in zrenju v druge obraze in zanimanjem za čustvene izraze. V človeškem glasu slišijo širši razpon zvočnih frekvenc in tonov. Iz obraza zna ženska spretno prebrati, ali jo sogovornik posluša ali ne. Iz tega pa razbere tudi, ali jo jemlje resno, na podlagi česar se razvija njen občutek, ali je cenjena in vredna ljubezni ali pa zoprna in nezanimiva.

Ne prepiraj se z mano Verjetno veste, kako hitro ženska začne gladiti nesporazume ali pojasnjevati in se opravičevati za še ne zares nastali spor. Ženske se že od pubertete naprej močneje kot moški odzivajo na stres v odnosih in na zavrnitev (moški bolj na spodbijanje njihove veljave), saj potrebujejo sprejemanje in povezanost. Pri ženskah že samo misel na morebiten spor možgani dojamejo kot grožnjo odnosu, da se bo ta končal. Moški po drugi strani v medosebnih sporih in tekmovanju pogosto celo uživajo, ker jim to krepi samozavest.

Ne morem se ljubiti s tabo, če… Se vam je že zgodilo, da je ženo en dan, teden ali celo mesec bolela glava in se zato ni mogla ljubiti? Ali po prepiru ni mogla, če je že šla z vami v posteljo, doživeti orgazma? Čeprav na vzburjenje pri ženskah vplivajo tako biološki kot psihološki dejavniki, je žensko treba spraviti v pravo razpoloženje. Jeza je pri njih eden najpogostejših vzrokov za spolne težave.

Ženska mora biti za spolni odnos že sproščena, medtem ko se moški sprosti med spolnim odnosom. Lahko bi rekli, da je predigra za ženske vse tisto, kar se dogaja 24 ur pred spolnim odnosom. Moški za razliko od njih za predigro potrebujejo le tri minute. In da bi lahko oba spola v vsej polnosti razumela drug drugega, lahko rečemo, da spolnost pomeni moškemu to, kar ženski pomeni komunikacija.

Jočem, zapustila te bom Ženske pogosto, ko so razburjene in imajo občutek nemoči, jočejo in grozijo z odhodom. A to se verjetno dogaja tudi zato, ker, možgansko gledano, šele ko moški zagleda solze, globoko v sebi začuti, da je nekaj zares narobe. Če ženska ne dobi pričakovanega odziva, bo namreč nekaj časa vztrajala, nato pa bo sklepala, da nekaj počne narobe, da ni dovolj dobra ali da je oseba ne mara več.

Ob tem pa se je treba zavedati, da dokler ženska joče, je odnos še vedno trden in ima partner še veliko moči in veljave. Resna težava je, ko nastane obup, kjer joka ni več. Takrat bo odnos zapustila čustveno in/ali tudi fizično. Če si tega ne bo dovolila kot mlada, pa se to lahko zgodi okoli 50. leta starosti.

65 odstotkov ločitev po 50. letu sprožijo ženske Ženskam namreč po 50. letu jajčniki počasi prenehajo proizvajati čustvene hormone, ki so napajali tokokroge za komunikacijo, potrebo po skrbi za druge in željo po izogibanju sporom. Tako ženska ne želi več skrbeti za druge, temveč razveseljevati sebe in zaživeti. Statistični podatki kažejo, da 65 odstotkov ločitev po 50. letu sprožijo ženske, in ne, kot se splošno verjame, da jih možje zapuščajo zaradi mlajših in lepših ter krize srednjih let.

Ob zgoraj navedenih dejstvih lahko možje zdaj marsikatero hibo in vedenje svoje žene razumejo v okviru naravnega ustroja ženskih možganov in po drugi strani razumejo, kaj in predvsem zakaj ženske na splošno zgoraj omenjene stvari potrebujejo. To je skoraj tako kot dobiti navodila za uporabo. Bolj ko bodo moški ta dejstva upoštevali, boljše odnose bodo lahko z ženskami vzpostavljali.

Seveda to velja povsem enako za ženske. Po drugi strani pa lahko marsikatera ženska razume, da je to, kar se ji dogaja, nekaj povsem naravnega. Ob tem pa pridobi tudi globlje razumevanje in zato tudi morda možnost za drugačno odzivanje oziroma samokontrolo v prihodnje. Sama narava oziroma kombinacija hormonov in genov predstavlja temeljno načelo organizacije možganov, kar pa ne pomeni, da jih ne moremo preoblikovati.

Stiki z različnimi ljudmi, različne izkušnje in ponavljanje lahko spreminjajo povezave med nevroni in tako tudi možganske tokokroge.

Ne spreglejte