Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Zadel

Četrtek,
6. 4. 2017,
12.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

1

Natisni članek

Bruce Springsteen depresija Aleksander Zadel

Četrtek, 6. 4. 2017, 12.45

6 let, 7 mesecev

Zadovoljni, uspešni, srečni in depresivni

Aleksander Zadel

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

1

tesnoba depresija žalost | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Slovencu je jasno, zakaj je v depresiji. Ima službo, samo ne ve, kaj bo jutri. Zmore nekako preživeti mesec, toda ne verjame, da bo tako šlo v nedogled. Ima zdrave otroke, toda nekoč bodo ti odrasli, šli od doma in spet bo ostal sam.

Pred tednom ali dvema smo Slovenci dobili prevedeno avtobiografijo Šefa. The Boss oz. Bruce Springsteen se je razpisal o svoji poti. Novinarju, ki je novico objavil na radiu, se je zdelo najpomembnejše poglavje tisto, kjer Springsteen piše o svojem boju z depresijo in osebnih stiskah. Pomenljivo je nakazal, da jo ima tudi on. Depresijo. Tudi nekaj vrstic predstavitve na portalu, ki knjigo trži, se trudi poudariti pevčevo iskrenost glede pisanja o stiskah, ki so mu bile v navdih za izjemne stvaritve.

Slovenec in depresija

Slovencu je jasno, zakaj je v depresiji. Ima službo, samo ne ve, kaj bo jutri. Zmore nekako preživeti mesec, toda ne verjame, da bo tako šlo v nedogled. Ima zdrave otroke, toda nekoč bodo ti odrasli, šli od doma in spet bo ostal sam. Je kar zdrav, toda nikoli ne ve, kdaj bo kateri od modernih virusov ptičje ali prašičje gripe mutiral in napadel človeštvo, torej tudi njega.

Bruce Springsteen depresiven? Ja pa jade.

Toda zakaj bi bil v depresiji Bruce Springsteen??? Ima vse. Je rocker. Bogat. Uspešen. Napolni in razproda stadion poljubne velikosti. Ženske omedlijo, če se ga le dotaknejo. Dobil je 20 grammyjev. Njegova avtobiografija je prodajna uspešnica …

Če bi imel Slovenec le delček česarkoli, kar je omenjeno zgoraj, bi bil srečen. Kako je neumen. Namesto da bi užival slavo in bogastvo, je depresiven. Lahko plača račune in še mu ostane. Lahko gre na dopust, kamor hoče in kadar hoče. Kaj ga ta Boss lomi? Kje ga je odneslo?

"Zakaj bi bil v depresiji Bruce Springsteen??? Ima vse. Je rocker. Bogat. Uspešen. Napolni in razproda stadion poljubne velikosti. Ženske omedlijo, če se ga le dotaknejo." | Foto: Reuters "Zakaj bi bil v depresiji Bruce Springsteen??? Ima vse. Je rocker. Bogat. Uspešen. Napolni in razproda stadion poljubne velikosti. Ženske omedlijo, če se ga le dotaknejo." Foto: Reuters

Kakšne cilje imate?

Ko vprašaš Slovenca o njegovih ciljih, slišiš na eni strani, da je njegov cilj biti srečen, zadovoljen, da želi odkriti svoje bistvo, poslanstvo ali smisel življenja. Na drugi strani so ljudje, ki se omejijo na preživetje, zdravje, en avtomobil, streho nad glavo in srečne otroke.

Večinoma si ne znamo postaviti pravih ciljev. Bolj ali manj govorimo o željah in abstraktnih čustvenih stanjih, povezanih s prijetnimi občutki, ali pa cilje vežemo na standardna materialna pričakovanja, ki so značilna za to stran Alp. Včasih imam občutek, da ljudje bolj ugibamo, česa si želimo, kot da bi si jasno oblikovali merljiv, dosegljiv in smiseln cilj. Pa saj se ciljev nikoli nismo učili oblikovati.

Nekaj možnosti, da se naučijo postavljati SMART cilje (beseda SMART je akronim za smiselne, merljive, akcijske, realne in terminsko določene cilje), imajo zaposleni v podjetjih, ki vlagajo v osebni razvoj zaposlenih. Na kakšni od delavnic ciljnega vodenja se naučijo postavljati cilje na tak način, da imajo potem res veliko več možnosti, da jih dosežejo.

Si naj postavimo težko ali lahko dosegljiv cilj?

Pri postavljanju ciljev je velik izziv postaviti ravno prav zahteven cilj. Pogosto kolebamo med tem, ali si postaviti cilj, ki ga bomo zanesljivo dosegli, ali cilj, ki je praktično nedosegljiv, nas bo pa prisilil, da bomo dali vse od sebe.

Če je cilj prelahko dosegljiv, nas ne bo motiviral. Si predstavljate, da vas, tik preden vstopite domov po napornem delovnem dnevu, ustavi sosedov triletnik in vas povabi, da bi z njim igrali tenis? Kdo od vas zgrabi to priložnost z obema rokama in ga nažge, "da si bo mulec zapomnil, koga je izzval na dvoboj"? Najbrž nikogar razen njegovih starih staršev iskreno ne zanima igranje tenisa z njim.

Kaj pa prezahteven cilj? Recimo, da bi vas k igranju tenisa povabil Novak Đoković. Morda bi se sicer takoj navdušili nad to možnostjo, toda ko bi nekaj časa predvsem pobirali žogice, ki bi švigale mimo vas, bi vas minilo. Zanimal bi vas le še kakšen selfie z njim ali morda avtogram, to pa bi bilo vse. Pretežek cilj ravno tako ubije voljo do udejstvovanja. Nihče ne uživa ob tem, da je edini izid tekme zanesljiv poraz.

Dosegljiv cilj

Umetnost postavljanja dobrega cilja je v tem, da je letvica ravno prav visoka. Pri tem od nas zahteva tolikšen napor, kolikor smo ga sposobni premagati, če smo v pravi formi, dobro razpoloženi, predani, zagnani in pripravljeni vložiti vso moč, ki jo premoremo. Ko dosežemo tak cilj, nas to notranje izpolni, umiri in zadovolji.

Postaviti ravno prav zahteven cilj, da se bomo morali izkazati, vložiti vse sile in obvladati še tako zahtevne okoliščine, je prava umetnost. Imeti je treba veliko zdrave samorefleksije, dobro samopodobo in občutek lastne vrednosti.

"Umetnost postavljanja dobrega cilja je v tem, da je letvica ravno prav visoka. Ko dosežemo cilj, nas to notranje izpolni, umiri in zadovolji." | Foto: Thinkstock "Umetnost postavljanja dobrega cilja je v tem, da je letvica ravno prav visoka. Ko dosežemo cilj, nas to notranje izpolni, umiri in zadovolji." Foto: Thinkstock

Ponovno Bruce

Kaj ima torej umetnost postavljanja ciljev z depresijo Brucea Springsteena? Naj kar takoj povem, da ne vem, ali je razlog za depresijo v njegovem primeru nespretno postavljanje ciljev. Toda njegov primer je tako zanimiv in poveden, da se mu je smiselno posvetiti.

Če je Bruce morda naredil strateško napako in si postavil previsoke cilje, mu vsa navidezna uspešnost, ki mu jo pripisujemo mi, različne komisije, ki podeljujejo nagrade, stanje na njegovem transakcijskem računu, kvadratura njegove spalnice ali dimenzije njegovega bazena ne pomagajo prav nič.

Kako si razložiti podatek, da je na njegovem koncertu norelo 80 tisoč ljudi?

"Kakšen uspeh!" porečete vi.

Bruce: "Groza, pet tisoč vstopnic je ostalo neprodanih. Justin Bieber je ta stadion razprodal."

Vi: "Vstopnice za Brucea so prodali v dveh urah. Noro."

Bruce: "Lady GaGa je vstopnice za svoj koncert razprodala v desetih minutah in sesula strežnik."

Nihče ni imun proti napakam. Nihče ni imun proti depresiji.

Vsi lahko naredimo napako in podcenimo svoje uspehe ali si postavimo previsoke in nedosegljive cilje in ideale. Vse dokler ljudje ne bomo našli poti do sebe ter svojih realnih potencialov in zmožnosti, bomo med depresivnimi ljudmi našli zvezdnike, komike, rockerje, igralce, pa tudi Jožeta in Štefko.

Dobra novica

Vse skupaj kaže na to, da ni objektivnega merila ne za uspeh ne za neuspeh. Umetnost postavljanja pravih ciljev nas lahko naredi zadovoljne, radostne in včasih srečne. Le majhen zamik v napačno smer pa naše na videz uspešno življenje spremeni v pekel nezadovoljstva, neuspeha in poraza.

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.
Ne spreglejte