Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
18. 6. 2012,
16.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 18. 6. 2012, 16.55

8 let

Slovenske ceste ostajajo v lasti Slovencev

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V nedeljo se je končala 19. kolesarska dirka Po Sloveniji, za katero lahko rečemo, da je bila v vsej svoji zgodovini daleč najbolj odmevna in zanimiva. Povrh vsega so še Slovenci krojili sam razplet.

Organizatorji tekmovanja so se letos odločili za nekoliko spremenjen ritem tras. Cilj je namesto Novemu mestu pripadel Ljubljani, izjemno zahtevna gorska etapa pa se ni končala v klanec, temveč šele v Škofji Loki. In najpomembneje je, da je slovenski kolesar po štirih letih vnovič osvojil največjo domačo dirko.

Jani Brajkovič je bil tisti junak, ki je krojil razplet dirke in imel ob sebi tudi največ navijačev, ki so ga spremljali od prvega do zadnjega dne. Trenutno naš najboljši kolesar je predvsem v gorski etapi pokazal, da je pripravljen na vzpone v Pirenejih in Alpah, ki ga čakajo v okviru slovitega Toura – ta se začne 30. junija. Nekoliko pod svojimi pričakovanji je nastopil le v kronometru po ulicah slovenske prestolnice, ko se je nekako pričakovalo, da bo lažje opravil z drugouvrščenim v skupnem seštevku Domenicom Pozzovivom.

Morda bi Janiju za nekoliko hitrejšo vožnjo pomagali vmesni časi na progi, ki jih na žalost ni bilo. In to je izziv za organizatorje, da na jubilejni 20. kolesarski dirki Po Sloveniji odpravijo to pomanjkljivost in za dobro gledalcev v cilju priskrbijo velik zaslon, na katerem bodo lahko spremljali rezultate tekmovalcev. S tem bodo naredili še toliko bolj razburljivo spremljanje dirke, ki je letos presegla vse mejnike. Za to si organizatorji zaslužijo vse pohvale.

Pohvale pa si zaslužita tudi Kristijan Koren in Jan Polanc. Prvi je pokazal, da je vrhunsko pripravljen ter da postaja z leti vse boljši in vsestranski kolesar, zato bo njegov tretji nastop na Touru več kot upravičen. Primorec je namreč z dovršeno vožnjo opravil s tekmeci na kronometru. Kdo ve, kako bi se dirka razpletla, če bi članu Liquigasa uspelo držati stik z Brajkovičem v gorski etapi vse do Škofje Loke. Če ne drugega, bi bila dirka še bolj dramatična vse do konca.

Konstantno pripravljenost in formo pa že vse leto kaže mladi član Radenske Jan Polanc. Suvereno je opravil s tekmeci do 23 let, saj je drugi Kevin De Jonghe v skupnem seštevku za njim zaostal debelih enajst minut. Skupno je bil Polanc 17. med vsemi tekmovalci, kar je lep uspeh in potrdilo, da je na pravi poti. Njegova kakovost seveda ni ostala prikrita očem tujih klubov, saj naj bi že v prihodnji sezoni kolesaril v dresu Lampreja, kar je pokazatelj tega, da smo Slovenci pravi kolesarski narod.

Zastor 19. kolesarske dirke Po Sloveniji se je torej spustil. Že naslednje leto lahko pričakujemo novo nadgradnjo, za kar gredo vse zasluge organizatorjem dirke z direktorjem organizacijskega odbora Bogdanom Finkom na čelu. Kdo ve, morda bo na sporedu ekipni kronometer, ki bi bil zelo zanimiv tudi za svetovno kolesarsko smetano.

Ne spreglejte