Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Urbas

Četrtek,
10. 12. 2015,
22.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

policija stavka protest

Četrtek, 10. 12. 2015, 22.21

6 let, 6 mesecev

Razpad

Uroš Urbas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Predsednika vlade Mira Cerarja moram vzeti v bran: da ga uniformirani policisti na svojem sindikalnem shodu žalijo, je nedopustno. Da dajo mikrofon Zmagu Jelinčiču, je perverzno.

Najprej zahvala: prejšnji mesec so mi vlomili v hišo. Zelo kmalu po moji prijavi sta prišla dva izolska policista v srednjih letih, izjemno prijazna, izjemno profesionalna. Imel sem občutek, da rada opravljata svoje delo. Vse popoldne, ko je forenzik iskal sledi, smo se pogovarjali, dala sta mi razumne nasvete, kako zaščititi hišo. Pripovedovala sta mi tudi o svojem delu, mi povedala za svojo plačo, pokazala čevlje. Videl sem njuno stisko, slovenski policisti nimajo spodobne plače, ne glede na to, koliko nočnih dežurstev ali dni z migranti na meji opravijo.

Za njuno profesionalno delo se jima želim zahvaliti. Verjamem, da je takih, kot sta onadva, še veliko v slovenski policiji.

Mi vsi bi višjo plačo Zelo nevarno pa se mi zdi, da šefa policijskih sindikatov njihovo stisko in nezadovoljstvo izkoriščata za kazanje mišic. Ravno to sta počela šefa policijskih sindikatov Radivoj Uroševič in Zoran Petrovič. Bedo mizernih policijskih mezd sta izkoriščala za svoje kazanje mišic, češ, kdor je močnejši, bo zmagal, in ta bitka se bo dobila na ulici, ne za pogajalsko mizo.

Ne želim razpravljati o vzrokih in posledicah (ne)plačevanja nadur, osredotočil bi se zgolj na zahtevo policijskega sindikata, da zahteva zvišanje plač policistov za 34 odstotkov.

Česa policisti ne razumejo? Vprašanje je, ali si naj Slovenija v tujini izposodi dodatne milijone, da bo lahko zvišala plače policistom za tretjino.

Kaj pa učinek domin zaradi takšnega zvišanja plač iz državne blagajne? Namreč:

So medicinske sestre manj vredne kot policisti? Kaj pa, če bi njim povišali plače za tretjino, saj namreč skrbijo za naše zdravje?

Kaj pa, če bi zdravnikom povišali plače za tretjino?

Sem sodnike že omenil?

Zakaj pa učiteljem ne bi zvišali plač za tretjino?

A razumete, o čem govorim? Iz litrskega vrča je težko iztočiti več kot liter vode.

Česa Slovenci ne razumejo?

Korektno je omeniti, da je prav Cerarjeva vlada prerazporedila 60 milijonov proračunskih sredstev za nakup policijske opreme. Ta denar, ki bi drugače lahko šel v obnovo javnih cest ali javnih šol ali javnih bolniščnic, je Cerar vzel drugim in ga dal ministrici Vesni Györkös Žnidar za opremo policistov.

Toda Slovenci bi radi imeli vse, nikoli ni dovolj, država je postala sinonim za bankomat.

Radi bi imeli Adrio Airways v državni lasti. Ko bo vsako parno leto pred bankrotom, naj jo država reši.

Radi bi imeli vse banke v državni lasti in jih na vsakih deset let reševali z nekaj davkoplačevalskimi milijardami.

Radi bi imeli državne zavarovalnice in telekome.

Ob treh bi radi hodili domov in radi bi imeli švicarske plače.

Radi bi imeli politično-gospodarski sistem, kjer velja pravilo: Vsakdo po lastnih zmožnostih, vsakomur po njegovih potrebah.

Razumete, o čem govorim? Ne morete imeti vsega. Triletni otrok v Müllerjevi trgovini na oddelku z igračami razume, da ne more dobiti vsega, medtem ko odrasel Slovenec tega ne zmore razumeti. Kar samo nakazuje na pravilnost rekla, da lahko potegneš Slovenca iz Butal, ne moreš pa Butal potegniti iz Slovenca.

Kdo se iz koga dela norca? Policisti in vaši sindikalni voditelji: Uniforme, v katerih ste danes žalili predsednika vlade in skandirali politiku Zmagu Jelinčiču sem vam - kot vsi davkoplačevalci - plačal jaz.

Video: Policisti skandirajo večkratnemu obsojencu

Zato vas sprašujem: ste povsem prepričani, da ste v celoti in povsem opravili svoje delo v primeru tajkunskega, političnega in bančnega kriminala? Zakaj je trajalo toliko let, da ste se lotili Hilde Tovšak, Ivana Zidarja, Boška Šrota …? Zakaj smo šele pred dnevi gledali prve hišne preiskave pri Sazasu, kjer naj bi vodilni prali ogromne količine denarja in o čemer so policijo že pred več leti obvestili drugi organi?

Zakaj še ni nobene ovadbe - govorim o ovadbi, ki je v pristojnosti policije, ne tožilstva in sodstva - o TEŠ 6, policijska preiskava pa poteka že nekaj let?

Vem. Niste samo vi krivi, a rok si ne morete enostavno oprati. Politiki in lobiji nosijo levji delež krivde, a ne govorite mi, da ste opravili svoje delo, nič manj niste krivi za gospodarski kriminal, kot so tožilci in sodniki. In zdaj bi vsi radi višje plače.

Zato imam simpatije do takih policistov, ki stavkajo in zahtevajo svoje pravice, a se hkrati državljanom opravičijo. To so pred leti, na vrhuncu gospodarske in finančne krize, storili španski policisti, ki so po Madridu stavkali proti politiki zategovanja pasu, a nosili tudi transparente, na katerih je pisalo, da se opravičujejo vsem državljanom Španije, ker niso opravili svoje dela: aretirali in preiskali plenilcev bančnega sistema, ki je Španijo vrgel na kolena. Tega vi do zdaj še niste zmogli.

In ne govorite mi o spodobnosti, kajti to, da ste danes dali svoj mikrofon v roke Zmagu Jelinčiču, nekdanjemu poslancu, najbolj znanem po svoji nestrpnosti in sovražnem govoru, je perverzno. Še bolj perverzno je to, da ste dali svoj mikrofon večkratnemu obsojencu, tudi pravnomočno! Njegov nagovor vam, policistom, "Slovenski narod se zaveda, kakšno je vaše delo. Se zaveda, da niste dovolj plačani zato, da življenje nosite v rokah, zato, da nekateri dobro živijo, se bogatijo in debelijo!" je iz ust Zmaga Jelinčiča parodija na vse vaše legitimne zahteve.

Je dokaz, da ste žrtve manipulacije. In je žalitev vaše inteligence in legitimnosti.

To vam je rekel človek, čigar žena, uradnica na mestni občini Ljubljana, je pred leti kupila parcelo tik ob slovenski obali in zanjo plačala več sto tisoč evrov, on pa je v kamere povedal, da je to idilično parcelo tik ob morju zaslužila s pletenjem in kvačkanjem.

Strah me je, ko policisti uničujejo sistem Današnje uniformirano smešenje predsednika vlade Mira Cerarja – "Cmerar, kje hodiš?" ali pa skandiranje "Lopovi, lopovi!" – je nedopustno. Ne zaradi paradoksa, ko policisti vpijejo lopovi in namesto da bi lopove lovili, jim dajo še mikrofon, temveč zato, ker kaže na propad vseh obstoječih norm in vrednot v Sloveniji. Tisti, ki bi morali varovati institut predsednika vlade, ga smešijo. Tudi zato lahko Svetlana Makarovič v hramu izbranih kulturnikov govori, koga bi bilo bolje splaviti.

Slovenija sicer gospodarsko okreva, toda razvija se v državo, v kateri je vedno več ljudi strah živeti. Kajti potem, ko sodniki niso bili zmožni več skrbeti niti za videz nepristranskosti, ko so tožilci selektivno začeli izbirati obtožence in ko policisti v davkoplačevalskih uniformah smešijo institucije te države, zakon ulice postaja ultimativni zakon Slovenije.

Ne spreglejte