Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Veronika Podgoršek

Sobota,
24. 10. 2015,
16.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Veronika Podgoršek

Sobota, 24. 10. 2015, 16.18

8 let

Rad imam obe: ženo in ljubico

Veronika Podgoršek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Moje življenje je tako lepo. Tako popolno. Imam vse, kar bi si moški lahko želel.

Na eni strani dom, ženo, otroke, službo, na drugi strani pa ljubico, ki v moj vsakdan vnaša malo razburljivosti, drugačnosti. Vas zanima, zakaj se ne ločim? Zato, ker se nočem, saj imam svojo ženo rad.

Ljubico? Tudi ljubico imam rad. Pravzaprav je tako, da imam vse, če imam obe. Vse moje potrebe so zadovoljene. Prekipevam od energije. No, vsaj bilo je tako, dokler …

Tako opisujejo svojo življenjsko zgodbo moški, razdvojeni med dvema ženskama (seveda je podobno tudi pri ženskah). Številne prevarane žene se sprašujejo, kako je to mogoče. Njun zakon je bil lep, imela sta vse. Kje se je zataknilo?

Tisti večni: ZAKAJ!? Na zastavljeno vprašanje, kako bi opisali svojo ženo in vajin odnos, so odgovori v največ primerih naslednji:

Moja žena je zelo skrbna, mirna, trdna, stabilna, pogosto kritična. Vsak dan znova poskrbi za otroke, moj videz ter me podpira pri mojem delu in zelo pogosti odsotnosti. Poskrbi, da je dom tisti pravi topli in mirni dom, kamor se vedno znova rad vračam. Ta mirnost mi daje občutek varnosti, družinskosti, je kot nekakšen miren pristan. Nekaj, kar je morda že samoumevno, medtem ko razburljivosti ni več.

Tudi spolnost ni več tisto, kar je bila. Vse je tako ustaljeno, monotono. To mi po eni strani zelo ustreza, a vseeno pogrešam razburljivost, igrivost, nevarnost, občutek zaželenosti tam, kjer je še ne občutim. Kot da bi si vedno znova želel dokazati, da sem dober, privlačen in da zmorem.

Ta pa je drugi del mojega življenja. Moje druge potrebe, ki jih zadovoljuje ona. Vsa našpičena, odišavljena in spočita pride v službo. Brez obtoževanja in zahtev. Skupaj greva na kosilo in načrtujeva nadvse pomembne seminarje v tujini, brez katerih ne gre, saj bi brez znanja, ki ga pridobimo tam, podjetje zagotovo propadlo. Moramo biti v koraku s časom, kajne?

No, ti stavki in miselnost so seveda dobrodošli predvsem za ženo doma, ki ji z vsakega potovanja prinesem stekleničko parfuma. Zahvalim se ji, da je v tem času doma poskrbela za nemoten potek vsega, in se ji opravičim, ker se nisem pogosto javljal zaradi natrpanega urnika.

Nekaj časa sem imel občutek, da imam vse. Mirnost, družinskost, varnost in dom na eni strani, na drugi pa razburljivost, živost, nekaj novega. Bil sem na dveh bregovih in vse moje potrebe so bile zadovoljene. Pravzaprav se na ljubico nisem želel čustveno navezati, a se je zgodilo.

Da, druženje nas čustveno zbližuje Ljudje imamo več potreb, ki jih želimo zadovoljiti, zato se lahko zgodi, da imamo radi dve ali več oseb hkrati. Ena zadovoljuje našo potrebo po varnosti, mirnosti, druga pa na primer po razburljivosti. In izguba ene je izjemno boleča. Kot da bi izgubili del sebe.

Se pa lahko takšen način življenja hitro sprevrže v pravo katastrofo za vse vpletene. Nekoč potrpežljiva, razumevajoča, nežna, ljubeča, seksi ljubica lahko postane zahtevnejša. Želi si več, za kar je pripravljena narediti marsikaj. Pogosto se ljubice začnejo primerjati z ženami svojih ljubimcev.

Pri premožnejših je to videti tako, da jim ti gospodje kupijo stanovanje, avto. Skratka poskrbijo za njih, v zameno pa pričakujejo, da so za njih edini. Nekaterim ljubicam to kar nekaj mesecev ali let uspeva, a največkrat se stvari zalomijo ob praznikih ali počitnicah, ko njihovih ljubimcev ni. Počutijo se tako zelo same in začnejo pritiskati na svojega ljubimca.

Zapletanje v peklenski krog Nekaj časa ti moški, ki so istočasno v dveh odnosih, še lahko brzdajo in nadzirajo zdaj drugačna čustva in zahteve. Da bi ljubice pomirili, se začnejo zapletati v peklenski krog. Vse več je večernih klicev na samem, dela na računalniku, morda celo enodnevnih pobegov s počitnic zaradi nujnega primera v službi.

Prej zadovoljen moški postaja vse bolj nestrpen, zadirčen, zmeden in nezadovoljen. Raztrgan na dva dela. Po mesecih ali letih uspešnega prikrivanja, laganja in dvojnega življenja si žena končno prizna, kar je na tihem slutila ali vedela, zdaj pa je postalo veliko bolj opazno in očitno.

Le da sama do zdaj še ni bila pripravljena sprejeti realnosti in neizbežne spremembe. A pride trenutek, ko se to zgodi. Resnica pride na dan, z njo pa tudi resnična razburljivost. Tokrat pa ne tista lepa, ki je je zdaj konec.

Odločanje o prekinitvi zveze pogosto traja mesece Zakaj? Zato, ker mož ni pripravljen na izgubo ne prve ne druge. Želi si imeti obe! Dejstvo je, da na tak ali drugačen način zagotovo ostane brez ene od njiju, brez mirnosti duše pa zagotovo! Dejstvo je, da se bolečina ob odkritju, ki mu sledijo razmišljanje, opotekanje in skakanje od ene k drugi, še poveča. Niti takrat, ko afera pride na dan, moški ni sposoben v trenutku končati zgodbe na drugi strani in eni od žensk pokazati, da je v resnici ona tista, ki si je želi. Ne zmore ji vrniti vsaj malo spoštovanja in vrednosti.

To od njega prčakujeta na eni strani žena, na drugi strani pa ljubica.

Vse, kar je bilo nekoč lepega, je pogorelo Posledično v čustveni razdvojenosti moški zapade v depresijo. Da, dvojno življenje je naporno in marsikateri moški se takrat vpraša, ali mu je bilo tega treba. Ugotovi, da je imel pravzaprav že prej vse, a je želel še več. In ta še več ga je pahnil v manj kot nič. V leta notranjih nemirov.

Začetki so vedno sladki Osebe pravzaprav sploh ni tako težko osvojiti. Umetnost jo je obdržati, z njo rasti in se razvijati. Vsak se lahko pohvali z osvojenimi trofejami, tako moški kot ženske, vprašanje pa je, koliko izmed teh osvojitev bi z vami zares živelo na dolgi rok.

Če imate nekaj lepega in vrednega, to cenite, spoštujte, nagrajujte. Če nista za skupaj, se dostojanstveno razidita in pojdita naprej. Morda vas nekje čaka nekdo, s katerim boste našli srečo. Ne bojte se biti sami, saj ni hujše samote kot biti sam v dvoje.

Ne spreglejte