Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Veronika Podgoršek

Petek,
28. 11. 2014,
16.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Veronika Podgoršek december praznovanje afera

Petek, 28. 11. 2014, 16.19

8 let

Prišel je mesec afer. Kako se upreti skušnjavi?

Veronika Podgoršek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po mnenju mnogo ljudi smo vstopili v enega najlepših mesecev leta, december.

Poleg družinskih praznovanj, topline in obdarovanja, ki ta mesec zaznamujejo, pa je ravno ta mesec tudi poln drugih praznovanj, kot so na primer poslovne večerje ali kosila, skratka zaključkov. Ti pa se nemalokrat sprevržejo v zabave brez meja in se velikokrat končajo zelo neprijetno. V mnogo primerih se zgodi, da je vmes prevelika količina alkohola, kar pri mnogo ljudeh vpliva na spremembo vedenja. Tako začnejo pred sodelavci in nadrejenimi jokati, jezikati, postati sentimentalni, sramotiti druge in sebe, se osebno izpovedovati, skratka se vesti popolnoma neprimerno za poslovno okolje. Poslovno okolje je namreč eno, družba, družina pa drugo. Skok čez plot prinese ogromno težav Meje med temi bi morale biti jasno upoštevane, če želite, da se vas dojema spoštljivo, poslovno. Ob vsem tem pa ne moremo mimo dejstva, da je to tudi mesec v letu, ko se dogaja največ skokov čez plot. Ti v življenja vseh vpletenih prinesejo ogromno težav in dolgotrajne posledice, da ne govorimo o čustvenih bolečinah. Kaj lahko naredimo, da ne prekoračimo varnih meja zvestobe, bo tako tema današnje kolumne. Nezvestoba se sicer dogaja skozi vse leto, dejstvo pa je, da se največ afer, predvsem enkratnih ali kratkotrajnih, zgodi ravno decembra, ki je sinonim za ljubezen, povezovanje in praznovanje. Ob zgoraj že omenjenih poslovnih zaključkih ne smemo pozabiti niti na začetek smučarske sezone na različnih smučiščih. To je poleg afer na delovnih mestih drugo najpogostejše prizorišče afer. Vsekakor je pomembno omeniti, da obstajajo različni tipi nezvestobe in prav tako tudi različni vzroki, ki pripeljejo do nezvestobe. Aferi se lahko izognemo Tokratna kolumna ni namenjena razčlenjevanju teh. Poudariti želimo, da razkritje, kar se ponavadi slej kot prej tudi zgodi, ne glede na tip nezvestobe s seboj prinese ogromno bolečine in da se lahko aferi tudi izognemo. Afere poleg bolečine s seboj prinesejo še izgubo zaupanja in varnosti, sram, jezo in še bi lahko naštevali. V trenutku se zruši svet, v katerem ste, v katerega verjamete in si ga želite. Težko in boleče je za vse vpletene, le da za vsakega na drugačen način (seveda tukaj ni govora o tistih, ki v zvestobo sploh ne verjamejo in je niti ne vključujejo v svoje življenje). Ob tem pa se začenja boleča drama okrevanja po travmi, ki je bila povzročena pa v zgolj nekaj sekundah, minutah ali nekaj dnevih, traja pa lahko kar nekaj let. Noben izgovor, na primer bil/-a sem pod vplivom alkohola, bilo je samo za eno noč, bil je samo poljub, saj je samo dopisovanje in nič se ni zares zgodilo …, bolečine in procesa okrevanja ne bo olajšal niti skrajšal.

Ob razkritju vpleteni v afero začnejo govoriti o poteku dogajanja in mnogokrat se sliši dejstvo, da še sami ne razumejo, na kakšen način, zakaj in kako hitro so prestopili mejo, dokler se ne zavejo, da so to dejansko že storili. Kje je meja, ki je ne smemo prestopiti? Čeprav si tako posamezniki kot pari meje določamo sami, pa v splošnem lahko rečemo, da je meja prestopljena takrat, ko se je dejansko nekaj že zgodilo, ko ne moreš več reči, da se ni, in ne moreš več narediti koraka nazaj, čeprav bi naredil vse, da bi ga lahko. Je že storjeno in to je dejstvo. Največ težav torej danes ljudem povzroča prav prepoznavanje meja. Temu je seveda močno pripomogel tudi današnji način življenja. Ob tem imamo v mislih predvsem službe, v katerih se moški in ženske danes družijo kar večino dneva, lahko pa tudi na različnih poslovnih potovanjih, seminarjih, team buildingih, kosilih, večerjah, kavah, potem pa je tukaj še vsa tehnologija skupaj z različnimi spletnimi portali, prek katerih te vsakodnevno bombardirajo z različnimi lepimi, a mnogokrat neprimernimi in opolzkimi povabili in komentarji.

Tudi zaradi "lepega sporočila" se lahko partner počuti prevaranega Ob tem se kaj hitro zgodi, da oseba, ki ji je na primer sodelavec ali sodelavka poslal/-a "lepo sporočilo", v dobri veri odpiše in se nato kaj hitro zaplete v dopisovanje, a o tem, ker je "nepomembno", ne spregovori s svojim partnerjem oziroma partnerico. Lahko bi opisali, kako hitro se proces pisanja in obujanja spominov odvija in kako hitro pride povabilo na kavo …

Marsikdo bi rekel, da s tem ni nič narobe, da se ni zgodilo nič, da je bilo zgolj dopisovanje. A dejstvo je, da se je zgodilo. Zgodilo se je prikrivanje. Če se je med dopisovanjem začelo prebujati še čutenje ali kaj drugega, pa se oseba, ki za ta dopisovanja izve, brez dvoma počuti prevarano.

Da pa ne bomo opisovali različnih vrst afer in kaj se znotraj njih dogaja, naj podamo nekaj ključnih točk, ki vam bodo pomagale zavarovati tako sebe kot svoj odnos pred bolečino afer, v katero se v osnovi ne želite zaplesti, če vam zvestoba pomeni veliko, je vaš način življenja in vrednota, po kateri se ravnate.

Ne pogovarjajte se o osebnih zadevah Najbolj ključno se je zavedati, da se z nasprotnim spolom ne smete zapletati v pogovor o svojih osebnih, partnerskih zadevah, še posebej, če imate doma težave. Dogajati se namreč začne, da se ljudje ravno prek komunikacije začnemo nezavedno čustveno povezovati in navezovati. Ti pogovori namreč temeljijo na tem, da začnete čutiti, da vas tretja oseba ne zgolj posluša, ampak da vas sliši, razume, kar pa vodi v občutja ljubljenosti. To človeku začne goditi in začne hrepeneti po še.

Na spletnih portalih ne odgovarjajte in se ne zapletajte v osebne pogovore, saj lahko s tem drugi osebi kaj hitro nenamerno sporočite, da ste zanjo zainteresirani.

Flirtanje je prepovedano Ne flirtajte. Še posebej v poslovnem okolju je izrednega pomena, da svoj ugled in sposobnosti gradite na dobrem delu, kajti če dobro delate, vas bodo spoštovali, se na vas zanesli, vam zaupali. V nasprotnem primeru se lahko kaj hitro zgodi, da vas bodo začeli dojemati tako, kakor jim sporočate, namreč, da ste koketa in da v osnovi ne zaupate in ne verjamete v svoje poslovne kakovosti in sposobnosti, saj si želite dober položaj ali projekt pridobiti s pomočjo seksualizacije.

To pa vsekakor ni dobro za tek na dolge proge. In dejstvo je, da afera na delovnem mestu ali "zgolj" neprimerno vedenje, opisano v uvodu, s seboj prineseta določene neprijetne posledice in odgovornosti, ki jih boste morali sprejeti, se z njimi spopadati in ne nazadnje z njimi tudi živeti. Morda pa vam uspe biti med tistimi, ki boste uspešni pri preventivi in se vam ne bo treba spoprijemati s kurativo.

Ne spreglejte