Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 12. 2013,
7.28

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Uroš Urbas

Torek, 31. 12. 2013, 7.28

6 let, 6 mesecev

Pozitivna Slovenija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Spoštovani bralci, vem, da sem marsikoga v letošnjem letu razjezil s svojim pisanjem. Verjetno tudi z naslovom današnje kolumne.

Ampak zadnja letošnja kolumna bo vseeno drugačna: napisal bom, zakaj iskreno menim, da se na koncu predora kaže lučka, ki ni vlak, temveč bolj pozitivna Slovenija. Takšna, kot je zdaj, Slovenija ni niti prijazna, niti normalna, niti poštena država.

Slovenija v 2013 Dovolite mi, da Slovenijo, kot smo jo živeli letos, opišem z resnično zgodbo: Novinarka Maja K. je letos želela karierno spremembo. Oktobra je odprla svoj s. p. Kreira otroška oblačila in zato je angažirala nekaj nekdanjih Murinih šivilj. Njihovo delo jim redno plačuje.

S prihranki je najela stojnico v središču Ljubljane in za najem plačala dva tisoč evrov. Investicija v razvoj in širitev njene dejavnosti. Prodajo na božični stojnici v prestolnici je začela vsak dan ob desetih zjutraj, končala ob desetih zvečer.

V tem mesecu je imela štirikrat obisk inšpekcije: dvakrat obisk tržne inšpektorice, enkrat carinske in enkrat davčne. Davčna inšpektorica jo je obiskala tik pred božičem. Pri njej je kupila otroško kapo in ko ji je Maja K. napisala račun, ji je inšpektorica pokazala davčno izkaznico.

Ročno napisan račun je imel tri napake: - ni napisala decimalk za cente (,00), - ni napisala znakov za valuto (EUR), - na račun ni napisala datuma. Prekršek. Davčna inšpektorica je zahtevala pregled njene blagajne. Maja K. ni imela zabeleženega natančnega zneska menjalnine; to pomeni, da ni imela zabeleženo, koliko gotovine je imela zjutraj v blagajni, ko je odprla stojnico. S prazno blagajno pač ne moreš zjutraj začeti prodajati.

Inšpektorica ji je izdala kazen 800 evrov.

Maja K. je za božič govorila s svojo angleško prijateljico, ki že več kot deset let prodaja na stojnici v znamenitem Portobellu v londonskem Notting Hillu. Velika Britanija velja za davčno urejeno državo. A Majina prijateljica trdi, da v desetih letih še nikoli ni imela pregleda davčne inšpekcije.

Slovenija v 2014 Ker je zgodb Maje K. v Sloveniji vedno več, si bo vedno več ljudi začelo postavljati zelo razumna vprašanja. Vprašanja, ki bodo zahtevala bolj normalno, pošteno in pozitivno Slovenijo. Kot na primer:

1. Je res prava prihodnost Slovenije, da ustvarjamo učinkovito državno upravo ter brezposelne podjetnike? 2. Ali bodo namesto delavcev in podjetnikov plačo davčne inšpektorice, ki je obiskala Majo K., res še naprej plačevali tuji posojilodajalci? 3. Kdo bo poplačal tuje posojilodajalce, ko v Sloveniji ne bo več delavcev in podjetnikov? 4. Bodo Slovenci še naprej zadovoljni zgolj s kričanjem "ujemite tatu", ali pa bodo zahtevali več ekonomske svobode (nižje davke in manj birokratskih predpisov), da bodo lahko začeli preživljati sami sebe? 5. Kakšna je kakovost socialne države v zameno za visoke davke?

Zavožen sistem rešujejo dobri ljudje Glavni izziv prihodnjega leta pa bo, ali bomo zdržali, da država ne bo uničila učinkovitih manjših sistemov in izstopajočih posameznikov.

Imam namreč prijatelje mojih let, ki so prepričani, da v takšni Sloveniji, kot je zdaj, nočejo imeti otrok. Lahko jih razumem.

Toda poznam tudi ljudi, ki svoje delo z otroki opravljajo z veseljem, so strokovni, dajejo občutek avtoritete, a niso odbijajoči, temveč so človeški. Naštel bom samo nekatere, ki sem jih srečeval letos in zaradi katerih menim, da je v Sloveniji vseeno lepo imeti otroke.

Kadar je moj otrok bolan, ga peljem k pediatrinji v zdravstveni dom v središču Ljubljane. Je verjetno ena najbolj obleganih pediatrinj v mestu. Toda skupaj s sestro sta izjemno učinkovit tandem in v petih minutah pregleda bolnega otroka ni prostora za nervozo in neprijaznost.

Moj otrok ima na najstarejši ljubljanski šoli učiteljice, ki svoj poklic še vedno opravljajo z veseljem. Nimam občutka, da bi spregledale otrokovo edinstvenost. Ne želijo samo poučevati šolske snovi, ampak znajo poudariti otrokove talente, dajati spodbudo, problemov pa se lotiti z veliko mero takta.

Konec avgusta sem noč preživel v ljubljanski porodnišnici. Kljub splošno znani preobremenjenosti ljubljanske porodnišnice in pregovorni grobosti osebja sta mi v spominu ostali samo nadvse spoštljiv odnos in prijaznost tamkajšnjih zaposlenih.

Zaradi teh in mnogo njim podobnih mikrosistemi v Sloveniji delujejo. Zato tudi vam iskreno želim poguma ter bolj pošteno, pravično in pozitivno leto 2014.

Ne spreglejte