Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Verica Trstenjak

Petek,
21. 10. 2016,
12.51

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,50

22

Natisni članek

Verica Trstenjak Anja Kopač Mrak kolumna

Petek, 21. 10. 2016, 12.51

7 let, 6 mesecev

Počasna pravica ni pravica!

Verica Trstenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,50

22

Verica Trstenjak | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Zgrožena sem nad izjavami politikov glede zadeve rejništva koroških dečkov. Ponavadi se ne odzivam, toda gre za dva otroka z imenom in priimkom ter sprenevedanje politike! Verjetno je podobnih usod v Sloveniji še več.

Dejstvo je, da je ministrstvo zavrnilo dodelitev otrok starim staršem. Je tu upoštevalo največjo korist otrok? Je upoštevalo ustavne norme? Vrhovno sodišče je ugotovilo, da je glede na posebne okoliščine primera med starimi starši in otrokoma nastalo družinsko življenje.

Dejstvo je, da je vrhovno sodišče ugotovilo, da je bilo poseženo v ustavne pravice in pravice po evropski konvenciji o človekovih pravicah do družinskega življenja. Pravica do družinskega življenja je vzajemna: imajo jo stari starši v odnosu do vnukov in imajo jo vnuki v odnosu do starih staršev.

Še naprej se povzroča škoda otrokoma

Zakaj je Center za socialno delo (CSD) še naprej vodil postopek, čeprav je upravno sodišče odločilo že pred meseci, in zakaj se še naprej povzroča škoda otrokoma? 

Prepričana sem, da bo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice odločilo v korist otrok oziroma družinskega življenja.

Ministrica je izjavila, da je sodbo treba spoštovati, niso pa presojali o največji koristi otrok. Kršene so bile ustavne človekove pravice, kaj bi bilo treba (ministrici) še dokazati?

Tudi če bi (ali bodo, ker pač celotnega dejanskega stanja ne poznam) ta otroka kdaj dali v drugo rejništvo, takih agresivnih posegov v družinsko življenje ne po pravni ne po človeški plati nikakor ni mogoče zagovarjati.

Ne razumem družbe, v kateri se zavzemamo za to, da bi istospolni partnerji lahko posvojili otroke, ne dovolimo pa rejništva starim staršem (to je ministrstvo zavrnilo).

Kdo bo plačal stroške postopkov? Vi.

Težava Slovenije je, da imamo politike, ki jim je vseeno za domovino in za sodržavljane. Imamo politike, ki se oklepajo oblasti, čeprav v škodo dveh otrok. Bi politiki ravnali enako, če bi bila to njihova vnuka? 

Odmislimo to, da je ministrstvo kršilo več postopkovnih pravil. Kdo bo plačal stroške postopkov? Kdo bo povrnil škodo, nastalo starim staršem in otrokoma? In kako? Tega ne bo povrnila država. Da, pravno že, a država ste vi, vaš sosed, delavec, prodajalka, zdravnik, vsak, ki plačuje davek.

Zanj ni mesta v politiki

Na naše (vaše) stroške se dokazuje, kdo ima prav v zadevi, čeprav vsi vemo, kaj je prav, pravično, človeško, civilizacijsko, demokratično, pravno, ustavno. V tem primeru bi se moral odgovoren politik takoj odzvati z odstopom, saj zanj ni mesta v politiki.

Težava dolgih postopkov je, da "počasna pravica ni pravica" (tarda iustitia non est iustitia), kar je v tem primeru še posebej žalostno.

Verica Trstenjak je profesorica za evropsko pravo na pravni fakulteti univerze na Dunaju. Med letoma 2006 in 2012 je bila generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu. Od leta 1994 do 1996 je bila vodja pravne službe na ministrstvu za znanost in tehnologijo, od leta 1996 do leta 2000 pa državna sekretarka na tem ministrstvu. V letu 2000 je bila generalna sekretarka vlade. Je zunanja znanstvena članica inštituta Max Planck v Luxembourgu.

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.

Ne spreglejte