Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 10. 2015,
15.58

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Veronika Podgoršek orgazem partnerstvo

Sobota, 10. 10. 2015, 15.58

8 let, 3 mesece

Orgazem je pomemben

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljubljenje se bliža vrhuncu: vedno globlje in pospešeno dihanje, pospešeno bitje srca, močnejše grabljenje z rokami, spreminjanje mimike na obrazu, zaprte oči, kurja koža in stokanje.

To je to. Orgazem. Srečni, zadovoljni, potešeni in varni ležite ob svoji dragi ob prepričanju, kako močno je uživala in ob tem doživela še orgazem. Pa ga je res?

Raziskave kažejo, da v povprečju 70 odstotkov žensk orgazem hlini. Orgazem hlinijo sicer tudi moški, a v povprečju veliko manj kot ženske, v 28 odstotkih.

Razlogi za hlinjenje orgazma ali pa že same želje po spolnosti so sicer zelo različni. Na primer bolečina ob spolnem odnosu marsikoga pripelje do želje, da bi bilo vsega skupaj hitro konec. Potem so tukaj še stres, skrbi, kakšne tablete, alkohol. Za večino žensk pa morajo biti za željo in še posebej orgazem izpolnjeni še dodatni pogoji. Ob vsem naštetem pa hlinjenju še vedno prevladuje strah pred razočaranjem partnerja. Raziskave kažejo tudi, da je eden izmed razlogov to tudi trik za prikrivanje nezvestobe pri obeh spolih.

Orgazem prinaša večjo verjetnost za zanositev Čeprav je orgazem nekaj izjemno lepega in človeka lahko popelje v višave ekstaze, pa orgazem ni namenjen zgolj lepemu doživljanju čustev, ampak ima tudi globljo funkcijo.

Pri obeh spolih je orgazem namenjen oplojevanju. Moški prek orgazma in izliva prenesejo na naslednje generacije svoje gene. Pri ženskah pa ob orgazmu pride do materničnega vakuumskega vsesavanja (kar nekateri moški lahko čutijo), ki služi temu, da veliko več semena pride v maternico, kjer čaka neoplojeno jajčece, kot če orgazma ni. Zato imajo ženske, če ob spolnem odnosu doživijo orgazem skupaj z moškim, veliko večjo verjetnost za zanositev. Ravno slednja informacija je zelo pomembna za vse pare, ki se trudijo z zanositvijo. Zavedati se morajo, da samo tehnična spolnost, kjer moški doživi izliv, ženska pa ob tem ne uživa, ne prinaša želenega učinka.

Orgazem je sreča Moškemu je pomembno, da ženska z njim doseže orgazem z vidika potrditve, da je dovolj dober ljubimec, da si ženska ne bo poiskala drugega, in pa tudi kot dokaz ženske zvestobe. Kar je popolnoma upravičeno, saj doživljanje orgazma ženski pomeni krepitev vezi, je potrditev spolne potešitve in predanosti moškemu.

Sicer raziskave kažejo tudi, da ženske dosegajo boljše in številčnejše orgazme z moškimi, ki imajo bolj simetričen obraz in bolj skladne in proporcionalne druge dele svojega telesa, kar naj bi kazalo na kakovost njihovih genov, saj naj bi ti moški bili bolj telesno in psihološko zdravi. Pogosto srečujem ženske, ki pravijo, da moškemu pripravijo večerjo, hlinijo orgazem in vzdržujejo mir v hiši, vendar na dolgi rok ženska tega ne bo zmogla. Ne bo srečna in poiskala si bo ljubimca, novega partnerja, ki jih bo dvoril, jo opazil.

Doseči orgazem ni preprosto Za dosego orgazma morajo tako moški kot ženske najprej izključiti določene dele možganov npr. možgansko središče za nevarnost (amigdalo), območja za zadrego in zaskrbljenost, kar pa ženske naredijo dosti težje.

Pri moških se vzburjenje začne v možganih z erotičnimi fantazijami. Pred 40. letom večina moških za popolno erekcijo in penetracijo ne potrebuje drugega kot gledanje, po tej starosti pa sicer tudi oni potrebujejo zraven še nekaj fizične stimulacije, a to še vedno ni vse tisto, kar potrebuje ženska. Ženska potrebuje od tri- do desetkrat več časa, da doseže orgazem, to je na primer od sedem do 18 minut vaginalnega odnosa. Pri tem pa se mora ženski za orgazem in spolno željo poklopiti vsa nevrokemija, saj nanjo vplivajo tako biološki kot psihološki dejavniki.

Znanstveniki so na podlagi slik možganov ugotovili, da je za dosego želje po ljubljenju pri ženski, in da ob tem dosega tudi vrhunce, treba ustvariti predvsem pravo razpoloženje. Potrebna je sproščenost, ki se lahko doseže na primer z masažo ali kopeljo. V prvi vrsti pa je pomembno zaupanje, umanjkanje strahu, spoštovanje. Ženska mora dobiti občutek, da si je moški želi, a ne zgolj tistih nekaj minut pred spolnostjo. Ob tem ji mora počasi in potrpežljivo dvoriti, da se navlaži. Ob vsem tem pa je kot zanimivost za žensko pomembna tudi sobna temperatura, saj ženske predvsem ne sme zebsti v noge.

Se pa v mnogih primerih dogaja, da v odnosu, kjer je posameznik doživljal orgazme, teh ne doživlja več oziroma posamezniku na splošno upade želja po spolnosti.

Ob tem je sicer pomembno vedeti, da so razlike med spoloma v spolnem poželenju med moškim in žensko še vedno, kot kažejo raziskave, zelo velike. Moški imajo seks pogosteje v mislih kot ženske, saj so s spolnostjo povezana središča v moških možganih dvakrat večja kot pri ženskah.

Za zmanjšanje spolne želje je lahko pri ženski deloma kriv tudi hormon progesteron, katerega raven naraste v drugi polovici mesečnega cikla, omeji spolno poželenje in v ženskem telesu delno zavre delovanje testosterona. Če raven testosterona, ki je glavo sprožilo, ki ga možgani potrebujejo za prižig spolnega poželenja, pri ženskah upade pod določeno raven, njeno zanimanje za seks lahko tudi popolnoma zamre. Seveda pa so razlogi pogosto, da ji partner več ni privlačen ali ker ima drugega.

Kako prepoznati hlinjenje orgazma Še vedno pa ostajata odprti vprašanji, ali je orgazem zaigran in kako vedeti, da ni.

Poleg že dobro znanih znakov orgazma – plitko dihanje, stokanje, pospešeno bitje srca, povečan pritisk, mišični krči in pačenje obraza – se večina moških še vedno sprašuje o pristnosti orgazma. V ta namen nam raziskovalci spolnosti podajajo dodaten znak, na katerega ste moški lahko pozorni. Rdeče prsi in obraz! Raziskovalci namreč poročajo, da nekaj minut po orgazmu valovi oksitocina povzročijo razširitev krvnih žil, kar povzroči, da ženski zardijo prsi in obraz. Ob tem pa njen obraz dobi podobo potešenosti, zadovoljstva in mirnosti.

Nihče si ne želi biti opazovan in na drugi strani se nihče ne želi spraševati in preverjati, ali je drugemu res lepo. Zato je moje mnenje, da so vsi ti zloglasni nasveti v zdravih odnosih, kjer sta spoštovanje in občutek varnosti, povsem nepotrebni, ker so samoumevni. Žal pa je tako, da veliko odnosov ni takšnih. V takih primerih vam svetujem, da ste odprti in neposredni v komunikaciji do partnerja, saj boste le na takšen način lahko našli rešitev za nastala nesoglasja in s tem dali priložnost svoji zvezi.

Ne spreglejte