Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Veronika Podgoršek

Petek,
23. 1. 2015,
10.27

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 23. 1. 2015, 10.27

8 let, 2 meseca

Naj prevlada ljubosumje nad zavistjo

Veronika Podgoršek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V življenju smo mnogokrat priča bolj ali manj negativnemu, včasih zlobnemu ali psihopatskemu vedenju med ljudmi.

Pa naj bo to med prijatelji, znanci, partnerji, sestrami in brati, sosedi ali popolnimi tujci. Zakaj so nekateri sosedje, ljudje na splošno ali vaši prijatelji tako negativni in škodoželjni, bo tema tokratne kolumne.

Med novoletnimi prazniki sem na eni izmed radijskih postaj slišala še kako resničen pogovor dveh voditeljev, kjer je prvi vprašal, ali bo za božič postavil jaslice, ta pa mu je odgovoril, da nikakor ne, saj noče, da ga zopet kakšen sosed prijavi zaradi črne gradnje. Če pomislimo, kako neverjetno, a tako zelo resnično.

Ko sosed pokliče inšpekcijo Prav neverjetno je, česa vsega ne slišiš in vidiš, čemu vsemu nisi priča med sosedi ali ljudmi na splošno. Sosedje dejansko kličejo in prijavljajo različnim inšpekcijam stvari, ki jih dejansko v njihovem življenju prav nič ne ovirajo, se jih ne dotikajo, ne omejujejo. Ne dovoljujejo na primer visokih ograj, kot da bi si prav želeli pogleda v sosedovo kuhinjo ali spalnico. Po drugi strani imamo partnerske odnose, kjer na primer eden izmed partnerjev naredi vse, da drugemu onemogoča kariero. Da ne omenjamo dejanj prijateljev, znancev, kaj šele ljudi, ki vas v osnovi sploh ne poznajo, pa o vas vedo več kot vi sami.

Vse to je v največjih primerih posledica zavisti in ne ljubosumja, ki je med nami izredno prisotna in močna. Ste se kdaj sami vprašali, v katerih situacijah, kdaj in pri kom ste bili ljubosumni ali zavistni vi? Se ob tem sprašujete, kaj je sploh razlika ljubosumnostjo in zavistjo?

Kaj torej pomeni biti ljubosumen? Na kratko lahko rečemo, da je ljubosumje v večini primerov pozitivno čutenje, seveda v primerih, ko govorimo o zdravem ljubosumju in ne patološkem. Tako lahko kot primer pogledamo v partnerstvo, kjer mora biti kanček ljubosumja, sicer se kaj hitro lahko pojavi občutek, kot da je partnerju prav malo mar, kaj počnete, kje ste, s kom ste, kdo vam piše. Nenazadnje je ljubosumje tudi naravni človeški obrambni mehanizem, ko zaznate, da bi lahko bilo vaše partnerstvo v nevarnosti, telo odreagira prav z občutkom ljubosumja in si želi pomiritve. Če občutke ljubosumja partnerju naslovimo in se o določeni situaciji dobro pogovorita, ljubosumje nemudoma izgine in partnerja še bolj poveže, zbliža.

Če pa pogledamo ljubosumje na splošno, pa bi lahko vzeli primer, ko vam je všeč prijateljeva na novo zgrajena hiša in ob tem začutite ljubosumje, da bi tudi vi imeli takšno. To vas lahko spodbudi, da boste naredili pri vaši morda starejši hiši kakšno osvežitev, preureditev, a bistveno pri tem je, da prijatelju to hišo, za katero se je zelo trudil, da je do nje prišel, privoščite.

Kaj pomeni biti zavisten? Pri zavisti pa je to nekaj popolnoma drugega. V primeru zavisti pa vi to hišo prijatelju ne privoščite, ga po možnosti še obrekujete pred drugimi, v glavnem, ste negativni, sami pa tudi ne naredite veliko ali sploh ničesar, da bi si razširili obzorje in naredili kaj na tem, da bi morda vašo hiško ali stanovanje osvežili, lahko zgolj s kakšnim premeščanjem pohištva po sobah in manjšimi dodatki. O zavisti lahko govorimo tudi, ko gre za medsosedske odnose.

Sosedje, ki so negativni, so namreč v največji meri prav zavistni. Ker velikokrat sami ne zmorejo imeti nečesa, kar imajo lahko drugi, naredijo vse, da bi preprečili ali uničili drugim, ki lahko imajo nekaj, česar sami morda ne morejo imeti iz katerihkoli razlogov. Ob tem so sami s seboj tako nezadovoljni, da jim je preprosto lažje, da tudi drugi zato nečesa, kar zavidajo, nimajo.

V preprečevanju in zlobnemu nagajanju so zmožni iti ekstremno daleč, lahko se jim celotno življenje začne vrteti okoli misije preprečevanja drugim in ob tem ohranjanju lastne majhnosti in zagrenjenosti! Česar pa se ljudje pogosto ne zavedajo. Seveda pa je po drugi strani resnično lažje škodovati drugemu, kot kaj narediti za sebe in na sebi.

Zakaj je vredno dvakrat premisliti Če bi vsak vsaj malo naredil glede iskanja in zadovoljevanja lastnih želja in potreb ter negativno usmeril v pozitivno, bi bilo lahko marsikaj drugače in ljudje ne bi prizadevali drug drugega. Prepričana sem, da bi ob tem vsi veliko pridobili.

Zato preden naslednjič nekoga negativno kritizirate, najprej pomislite, kaj pozitivnega bi lahko sami na tem naredili, povedali ali kako bi svoje mnenje podali na konstruktiven način. Morda se boste pa ob tem tudi sami v sebi veliko bolje počutili in predvsem pridobili.

Ne spreglejte