Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Miha Mazzini (primerno za TOP 2)

Četrtek,
6. 11. 2014,
13.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 6. 11. 2014, 13.18

6 let, 6 mesecev

Kdaj vas Slovenec vzljubi?

Miha Mazzini (primerno za TOP 2)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po nekaj letih pisanja o slovenstvu sem postal nekakšna "draga Helena" ali "Dear Abby", torej oseba, ki jo vprašate tisto, česar o naši mentaliteti ne veste.

Vprašanja lahko razdelim na domača in tuja. Pri prvih vodi eno, na katerega ne znam odgovoriti, in to vsakemu tudi povem, pri tujcih pa sta vodilni vprašanji "Kako?" in "Zakaj?".

Osebni stik "Kako vem, da je Slovenec z mano vzpostavil osebni stik? Da torej niste več le vljudni, marveč ste me vzeli za svojega?"

Hm. Vsakič odgovorim, da verjetno kako splošno pravilo ne obstaja, obenem pa se spomnim Irana, kjer so satelitske antene prepovedane in tuji TV-programi tudi. Tako govorite s človekom, nato nenadoma vstane in vas pelje na balkon za kako zaveso in vam pokaže svojo satelitsko anteno.

Sledite mu še pred televizor, kjer preklika stotine kanalov in pač potrpite, ker se zavedate, da ste del simbolnega dejanja, proglašeni ste bili za zaupanja vrednega.

Imamo Slovenci tak ritual?

Zdravilci in paranoje Drugo najpogostejše vprašanje tujcev, predvsem tistih s severa, pa je: "Zakaj ne morem govoriti s Slovencem, naj bo še tako izobražen, dlje kot kako uro, ne da bi mi nenadoma začel pripovedovati o alternativnih zdravljenjih, teorijah zarote in podobnem?" Tudi na to nisem vedel pravega odgovora, vedno pa sem citiral antropologa Cvijića, ki je balkanske kraje proglasil za kraje praznoverja.

Nato sem oni dan šel gledat, kaj Slovenci iščemo z googlom in praznoverje je neverjetno visoko. Na članek sem dobil precej odzivov in vsi so se zapičili v besede, ki sem jih izbral za primerjavo; a ko so ponujali svoje, sta praznoverje in zarote vedno pogoltnila neverjetno velik del našega zanimanja. Na nekaterih področjih smo celo vodilni na svetu.

Tako vsako jutro pogledam facebook in že po dveh ali treh "novicah" naletim na osebo, ki prijateljem deli nujen nasvet. Danes, recimo, je zaokrožil recept o tem, da se bolezni znebite tako, da pljunete v posodo z zemljo, nato vanjo zasadite rastlino in ta bo nase prevzela vse vaše tegobe.

Recepti večinoma k nam prihajajo prek srbskih strani, ki citirajo ruske vire. Kot sem že zapisal, pač dežele brez renesanse, brez razsvetljenstva in večji del zgodovine brez demokracije.

A danes sem končno doumel!

Vprašanje je odgovor Vprašanji tujcev sta hkrati tudi odgovor!

Slovenec v drugem neha videti tujca tisti trenutek, ko sleče masko modernosti in začne z njim deliti praznoverje ter paranojo.

Seveda se severnjaki še posebej čudijo, da se kar nenadoma iz debate o startupih ali poslovnem odločanju slovenski partner nagne naprej in reče: "Veste, če vas kaj boli ... Lahko vam 'zrihtam' čudovitega ruskega zdravilca s pijavkami ..." To je trenutek, ko je led prebit, ko je ponujeno prijateljstvo – ki pa zna tudi spodleteti, čisto po nepotrebnem, saj se tujec odmakne, češ opravka imam z manijakom.

Ni res. Le simbolnega rituala prijateljstva ne zna sprejeti.

Moral bi deliti kak svoj nasvet, recimo o prenosu bolezni na rože ali vsaj o kakem bioenergetiku.

Kaj zdaj? Nujno moramo torej v Lonely Planet in podobne vodiče dodati nekaj strani alter receptov in par strani teorij zarote, da bodo popotniki z nami lažje sklepali prijateljstva in se ne bomo počutili več tako majhnih in nerazumljenih.

Prav tako moramo naš ritual deliti v poslovnem tisku, saj se obeta velika prodaja državnih podjetij. Naši in tuji poslovneži se bodo pogajali, pogovarjali o podrobnostih, provizijah, skratka vsem, kar že delajo povsod, potem pa, po dobri večerji, bo nastopil trenutek, ko se bo naš pogajalec zaupno nagnil do tujca in mu zašepetal na uho: "Veste, poslovnih skrivnosti vam ne bodo kradli, če si pred spanjem ovijete okoli glave aluminijasto folijo!" Nevedni tujec bi se z grozo odmaknil, po tem članku pa se bo srečen nasmehnil, razširil roke in objel našega poslovneža. "Prijatelj moj!" bo vzkliknil.

In mu v žep spustil prisluškovalno napravo.

Ne spreglejte