Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
16. 7. 2012,
13.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 7. 2012, 13.56

8 let

Kaj pa, če ima Zahovič prav?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V 1. SNL nič novega. Maribor je zadržal šampionski ritem, Olimpija ostaja močnejša v besedah kot na igrišču. Bomo spet priče nezanimivemu in že vnaprej odločenemu boju za naslov? Počakajmo Koprčane.

Prvoligaška zgodba je doživela nadaljevanje. Če bo večino klubov ob prečkanju ciljne črte najbolj zadovoljilo dejstvo, da bodo sezono izpeljali brez dodatnih finančnih stresov in sploh preživeli tekmovanje (čast nekaterim izjemam), pa se pod Triglavom najde tudi nekaj klubov, ki se srečujejo z manj kaotičnimi razmerami in prežijo le na rezultatske cilje. To so Maribor, Olimpija in Koper, med katerimi naj bi iskali najresnejše kandidate za slovenski prestol. Prvi favorit naj bi bil Maribor, druga dva mu bosta skušala ponagajati v vlogi izzivalcev. Prvi krog, zaradi preložene tekme med Koprom in Aluminijem še nepopoln, je takšnemu razmerju moči in dodelitvi vlog že deloma prikimal.

Ko smo se po superpokalnem dvoboju v Ljudskem vrtu pogovarjali z udeleženci srečanja, nam je dala veliko misliti napoved Zlatka Zahovića. ''Po tem, kar sem videl, lahko sklepam, da ima Koper dosti boljšo ekipo od Olimpije. Koper bo tisti, ki bo naš najnevarnejši tekmec, bo pa vse odvisno od nas,'' je dejal športni direktor Maribora. Njegove besede, pa naj bodo izzivalne ali ne, nosijo težo. ''Zaho'' pozna odlično domači prostor, v katerem je kmalu po prihodu v Ljudski vrt povzdignil raven dela. Vitrine Mariborčanov so na krilih njegovega večplastnega dela postale bogatejše za vse mogoče lovorike, na dresih se je pojavila prestižna zvezdica, ki simbolizira deset državnih naslovov, kakovost Milaničevih vitezov pa je prepoznala tudi tujina. Prestop Etiena Velikonje naj bi predstavljal le začetek ''vijoličnega'' plesa evropskih milijonov, tudi izgube najboljših pa naj ne bi zaustavile štajerskega pohoda na prvo mesto, saj se v ozadju že kalijo novi nosilci. Motivacije jim zagotovo ne manjka. Zahović želi z občasno provokacijo kdaj pa kdaj namenoma dvigovati prah, z njim vred pa tudi povzdigniti zanimanje za nogometno ligo. Težava je, ko kdo pomisli, da gre zgolj za prvo, hkrati pa spregleda resničen namen. Če si kdo želi močnejših tekmecev, so to zagotovo prav Mariborčani. Za daljši obstanek v Evropi potrebuješ trden trening na domačih tleh, v tem trenutku pa 1. SNL ne zadošča potrebam mariborskih kakovostnejših priprav za naskok skupinskega dela mikavne lige prvakov.

Olimpija po celjskem izkusila še domžalski šok

Kot se je sezona začela, bi se lahko hitro ponovila stara zgodba. In z njo vred nenadna odcepitev od Olimpije. S tem bi v Ljubljani ugasnila dragocena svečka upanja, da bi se na štadion v Stožicah valile hrume navijačev tudi na srečanjih, kjer nista tekmec Maribor ali pa katera izmed evropskih ekip. S kakšnimi cilji so ''zeleno-beli'', med prestopnim rokom so bili med najbolj dejavnimi klubi v Sloveniji, vstopali v sezono, priča samozavestna ocena mladega reprezentanta. ''V prvenstvu so možnosti Olimpije in Maribora 50:50. Boljši bo tisti, ki bo imel več sreče v medsebojnih obračunih, bo pa pomemben tudi dejavnik poškodb in razporeda v Evropi in prvenstvu. Upam, da bomo imeli več sreče,'' je hrabro po nedavnem porazu v Ljudskem vrtu razmišljal Boban Jović. O tem, da se prvenstvo dobiva na manjših tekmah, ni spregovoril niti besede, po uvodnem šoku z Domžalami pa bo moral kmalu spremeniti pogled. Olimpija se je že znašla v zaostanku, podobno kot leto poprej po nepričakovanem spodrsljaju s Celjani, kar ne povzroča le nelagodja in občutka nemoči ob pogledu na lestvico, pač pa tudi povečuje pritisk pred prihodnjimi izzivi. Glede na to, da se bližata naporna dvoboja z Norvežani, ki so v polnem tekmovalnem ritmu, bi lahko Ljubljančani (ne)hote v zadnja poletna meseca vstopili še z večjim zaostankom. Ermin Šiljak bo moral hitro povleči zasilno zavoro in najti zlato sredino med uigravanjem novincev v prepoznavno celoto, za to je seveda potrebna tudi pomoč zaveznika – časa, ki pa v zgoščenem julijskem urniku ni na voljo, ter iskanjem udarne enajsterice, ki bo morala prevzeti največ odgovornosti. Ter svetovati nogometašem, da so v izjavah nekoliko bolj previdni.

Koprčani rešitelji izenačenosti na vrhu?

Morda pa jim priskoči na pomoč Koper, ki naj bi po Zahovičevih besedah predstavljal največjo nevarnost za mariborsko ubranitev naslova. Več bo znanega že prihodnjo soboto, ko se v Mariboru obeta slovenski derbi. Koper se je dobro kosal s slovitim Interjem, ki je resda šele na začetku priprav, tako da prihaja v Maribor sproščen. Na zelenico, ki jim je preprečila nastop v Evropi. ''Kanarčki'' bi v zaključku minule sezone Ljudski vrt že skoraj zavili v črno, a so v izdihljajih srečanja prejeli usoden zadetek za remi, nato pa zapravili še smrtno priložnost ''ena na ena''. Posledica je bila grenka, neslavno četrto mesto in slovo od Evrope. Čeprav naj bi bilo sodelovanje med Koprom in Mariborom zgledno, kar velja sklepati iz ogromnega števila Primorcev, ki so v zadnjih letih našli nov nogometni dom (in višjo stopničko) na Štajerskem, pa se med mestoma ob Dravi in Jadranskem morju iskri rivalstvo. Drugačno od tistega, ki povezuje druge slovenske prvoligaše, z izjemo tistega med ''vijolicami'' in ''zmaji''. Nekaj dvomljivih sodniških odločitev na srečanjih v Mariboru, kriterij kadetskega selektorja pri določanju potnikov na EP 2012 … Koprske rane še niso zaceljene. S prenovljeno zasedbo, poudarek je na mlajših, izkušnje pa bo simboliziral branilec reprezentančnega kalibra Matej Mavrič, želi zadržati priključek z vrhom. V soboto ima izjemno priložnost, da izkoristi mariborsko obremenjenost z Evropo in Željezničarjem, kar bi bilo zaželeno za večjo izenačenost v boju za naslov. To bi podpisali vsi razen navijačev Maribora, ki pa jih ne zanimajo težave tekmecev. Navsezadnje bo vse odvisno od predstav Milaničevih izbrancev. Še nekaj, kar je napovedal tudi Zahović, in bo vsaj do trenutka, ko bo Maribor zadržal jedro šampionske ekipe, tudi držalo kot pribito.

Ne spreglejte