Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Veronika Podgoršek

Petek,
14. 11. 2014,
9.11

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

odnosi princ ljubezen ljubezen Veronika Podgoršek

Petek, 14. 11. 2014, 9.11

8 let, 3 mesece

Je v družbi še prostor za princa?

Veronika Podgoršek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Večina raziskav kaže, da ljudje v življenju v dvoje še vedno vidijo prostor, kjer se najbolje počutijo in po katerem v življenju najbolj hrepenijo.

Življenje v dvoje, imeti družino in dom, kot kažejo raziskave, pomeni ljudem nekaj ultimativnega za notranji mir, pribežališče iz zunanjega, hladnega in večkrat krutega sveta v svet bližine, topline, nežnosti, ljubezni in zaupanja.

Življenje v dvoje je torej vir največje sreče in zadovoljstva. Po drugi strani pa smo priča dejstvu, da se je podoba harmoničnega družinskega sveta že precej skrhala.

Vsakodnevno lahko vidimo in slišimo prepire ali, bolje rečeno, predvsem boje za premoč. Če so v teh bojih med seboj včasih sodelovali moški in tako dokazovali svoje sposobnosti, pa so to danes predvsem boji med moškim in žensko, torej boji med spoloma!

Ko ni prostora za osebna nagnjenja in čustva Jasno je, da so se s prehodom v moderno družbo na mnogo ravneh začele kazati velike spremembe. Nastali so novi načini razmišljanja in s tem nove oblike življenja, nove možnosti in potrebe. Družina, kot so jo razumeli do sredine 18. stoletja, je bila gospodarska skupnost, njeni glavni nalogi pa sta bili zagotavljanje preživetja in potomstva.

Ena izmed glavnih razlik od razumevanja današnje družine ali partnerstva pa je, da ni bilo prostora za osebna nagnjenja in čustva. Izbira partnerja in zakonska skupnost sta bili torej stvar ekonomskega dogovora. Kaj hitro bi marsikatera gospa v jezi in žalosti pripomnila še, da so se morale svojim možem prilagajati ne glede na lastne pravice, potrebe in čustva.

Danes ni več tako! Lahko bi rekli, da je včasih delovno družino zamenjala družina, ki temelji prav na čustvih. Danes se torej v življenju moških in žensk začenja novo obdobje, v katerem se partnerska skupnost ustvari na osnovi ljubezni, kjer sta oba posameznika samostojna, imata različne možnosti odločanja, in to brez kakršnekoli prisile.

Ker pa smo priča vse večjemu številu razhodov, bi morda lahko iz tega sklepali, da smo priča postopnemu izginjanju veziva, ki je v preteklosti zagotavljalo obstoj zveze med moškim in žensko (seveda za ceno neenakosti žensk), torej izginjanju stare ženske vloge žrtvovanja za druge.

Vlogi ženske in moškega se močno spreminjata Ob tem pa dobimo občutek, da so se ženske začele upirati za vse nazaj in kazati jezo ter samostojnost na vse pretege. Ob tem na marsikaterem področju tudi prevzemajo vodilno vlogo, ob čemer dobimo občutek, da se vlogi ženske in moškega močno spreminjata. Ali še več, da nekdanje vloge moškega prevzemajo ženske in vloge žensk prevzemajo moški.

Danes smo priča temu, da ženske vabijo na zmenke, snubijo, si ne dovolijo, da bi jim moški plačal pijačo, so na bolj vplivnih službenih položajih kot moški in delajo dalj časa kot oni. Ob tem pa v vseh opisanih dejanjih žensk v ozadju kriči stavek: "Zmorem sama, ne potrebujem te." Po drugi strani smo priča vse večjemu številu moških v gospodinjskih opravilih, moških z glavoboli, ki so posledica težav z erekcijo, saj jih današnje ženske s svojim mačističnim vedenjem "kastrirajo" in so že popolnoma prestrašeni.

Kako naj človeka najdeta in ohranjata ljubezen? Ob tem ponovno naletimo na veliko nezadovoljstvo tako pri enem kot pri drugem spolu. Ženske se pritožujejo, da ni več tako imenovanih pravih moških, in moški se pritožujejo, da ni več pravih žensk.

Nazadnje si lahko zastavimo vprašanje: kako naj dva človeka, ki sta si enaka in ki sta oba svobodna, najdeta in ohranjata ljubezen?

Ženske bomo vedno hrepenele po princih Dejstvo je, da se je spremenilo vse in da to zahteva tudi dodatno prilagoditev obeh spolov. A ne na drastične načine, kot jih vidimo danes. Ženske bomo namreč po svoji naravi vedno hrepenele po princih, ki bodo poskrbeli za nas. Ženske so rade princeske in moški so radi princi, ki za svoje dame lahko poskrbijo.

Takrat se namreč počutijo potrebovane, sposobne, občudovane. Dejstvo, ki ga ženske ob tem ne smejo pozabiti, je, da današnji moški dobro vedo, da so ženske v današnji družbi povsem samostojne in jih ne potrebujejo za preživetje.

Danes se zato vzpostavi odnos, ki temelji na dveh enakovrednih osebah, in ne zato, ker se potrebujemo, ampak zato, ker si drug drugega zavestno želimo. Ob tem pa bodo ženske dobile nazaj svojo ženstvenost in moški svojo moškost. Morda pa to končno pripelje do ravnovesja skupne rasti, spoštovanja, ljubezni in miru.

Ne spreglejte