Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Veronika Podgoršek

Sobota,
19. 12. 2015,
20.45

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Veronika Podgoršek ljubezen ljubezen bolezen

Sobota, 19. 12. 2015, 20.45

8 let, 1 mesec

Bolezen današnjega časa

Veronika Podgoršek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Neprestano glavoboli in migrene. Vneto grlo. Boleči sinusi. Različne alergije. Rakaste tvorbe. Revmatizem. Hemoroidi. Impotenca. Vnetje ušes. Težave z želodcem. Ustni zadah. Boleč hrbet. Debelost na določenih delih telesa (roke, stegna, trebuh, boki). Depresije. Astma. Prenatrpane zdravniške ambulante. Kilometre dolge čakalne vrste. Na tone zdravil.

Na trenutke se zdi, da je naša družba zmeraj bolj bolna. Ljudje, s katerimi ni prav nič zares narobe, tarnajo in se smilijo sami sebi. Kot da so slišani le takrat, ko so bolni. Kot da le prek bolezni lahko dobijo želeno pozornost, da se nekdo ukvarja z njimi, jim nameni toplo besedo. Občutek je, kot da si želijo zboleti oziroma si različne bolezni stalno izmišljajo. Kako žalostno, toda resnično.

Vse pogosteje pa ljudje dejansko zbolevajo za zgoraj naštetimi in drugimi boleznimi. Ob tem se zastavlja vprašanje, kje tiči razlog za to. Mnogi med nami se že zavedajo in priznavajo, kako močan vpliv imajo na fizične bolezni naša psiha, naša čustva, neizrečene besede, ki namesto da bi šle ven, ostajajo notri! To nam kažejo tudi znanstvene raziskave in knjige, kjer lahko preverimo, kakšen skrivni pomen lahko ima določena bolezen.

Ob diagnozi se ljudje ustavijo in zamislijo Velikokrat sem imela priložnost videti ljudi, ki so (hudo) zboleli, in biti v stiku z njimi. Neverjetno, koliko se jih je ob diagnozi (žal ne prej) zares ustavilo in zamislilo. Postavili so si ključno vprašanje, kaj, za vraga, se z njimi dogaja, in si priznali, da nekaj delajo hudo narobe! Kot da bi dobili močno zaušnico, ki pravi, zbudi se. In so se zares prebudili. Začeli so se ukvarjati s sabo. Brskati po sebi. Se spopadati s težkimi in potlačenimi dogodki, ki so se počasi, a vztrajno zapisovali v njihovo telo.

Telo je tvoje Louise L. Hay v svoji knjigi Telo je tvoje opisuje, da ljudje z močnimi glavoboli in migrenami pogosto ugotovijo, da so močno samokritični in prežeti s strahom. Po poti življenja velikokrat hodijo z občutkom, da se jih v nekaj sili. Mnogo med njimi jih ima tudi težave v spolnosti. Tisti z neprestano vnetim grlom ali nenadno močno vnetim grlom se zavejo, da v sebi zadržujejo jezo in besede, ki si jih ne upajo izreči. Tistim s sinusi pa gre nekdo v njihovi bližini izredno na živce. Prav tako na to, da nekdo nekoga v svoji bližini ne mara, kažejo različne alergije.

Rakavi bolniki v sebi pogosto nosijo globoke in dolgotrajne rane in zamere. V sebi nosijo veliko žalosti in pogosto tudi sovraštva. Revmatizem, ki je izredno pogost med starejšimi, pogosto prikriva pomanjkanje ljubezni, kronično zagrenjenost, zamere in občutek žrtve. Pogosti bolezni moških sta impotenca in hemoroidi. Impotentnost mnogokrat prikriva različne spolne pritiske, pogojene tudi z družbenimi prepričanji. Razloga sta lahko tudi kljubovanje prejšnji partnerici ali prikrivanje ponotranjenega strahu pred materjo. Hemoroidi pogosto kažejo na občutek preobremenjenosti in strah pred opuščanjem stvari in skrajnimi roki.

Če bodo zdrava vaša čustva, bo bolezni bistveno manj Dejstvo je, da veliko ljudi, ki zboli, tudi okreva. Vprašanje pa je, kako zares okrevajo. Mnogi le delno. Zato bi rada rekla, da vsakemu posamezniku posebej želim celostnega zdravja. Zdravja, ki v prvi vrsti temelji na notranjosti in iz nje prihaja. Kajti če bodo zdrava vaša čustva, ki v povezavi z življenjskimi dogodki marsikdaj vplivajo na razvoj bolezni, bo teh bolezni bistveno manj!

Vsem ljudem pa želim še nekaj. Glede na to, da imamo do svojih otrok po večini razvita globoka čutenja in jim ne privoščimo, da bi se jim zgodilo kaj slabega, bom naslednje voščilo opisala na podlagi tega. Želim vam, da bi se ljudje do vašega otroka ali otrok, rojenega ali nerojenega, vedli točno tako, kot se vi vedete do drugih! Na primer, kot se vi kot moški vedete do žensk, naj se drugi moški vede do vaše hčere.

Tisti posamezniki, ki ste v tem trenutku postali jezni, se vam je to zgodilo zato, ker ste z jezo, ki je v tem primeru sekundarno čutenje, v trenutku prikrili občutek bolečine in si povzročili zanikanje. Namesto da bi pogledali vase in si priznali, da ste zagrenjeni in zlobni, se je lažje jeziti na napisane besede in si reči, kaj se avtor besedila vendar gre. Dejstvo namreč je, da tisti, ki se do drugih obnašajo lepo, spoštljivo, so v trenutku, ko so prebrali napisano željo, postali veseli. Občutili bodo zadovoljstvo in mirnost. Rekli si bodo, da to bi si pa res želeli!

Vseeno pa tudi tisti, ki ob napisanem občutijo jezo, dobivajo možnost, da se zamislijo in nekaj spremenijo. Na bolje. In ko ali če bodo kaj spremenili na pozitivno, bodo lahko rekli, da si želijo, da se do njihovega otroka, hčerke, sina ali njim pomembne osebe nekdo vede tako, kot se on ali ona vede do vseh okoli sebe!

Kar si želimo prejemati, moramo tudi dajati Namesto da je vse okrog bolezen, bi bilo neskončno lepo, da bi bila vse okrog ljubezen. Ljubezen do sebe, do izražanja in sprejemanja samega sebe, ljubezen do drugega, sveta okoli nas. Sebi in drugim to lahko podarjamo na spodoben in primeren način glede na medsebojne odnose! Od vseh nas je odvisno, kam bomo ta svet in odnose znotraj njega pripeljali. Kar si želimo prejemati, moramo tudi dajati. To je zakon narave!

Ne spreglejte