Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Veronika Podgoršek

Nedelja,
10. 4. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

kolumna

Nedelja, 10. 4. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Afere, prostitutke, izsiljevanja in detektivi

Veronika Podgoršek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
Veronika Podgoršek

Afere so različnih tipov, prav tako zanje obstajajo različni vzroki in se za njimi skrivajo različni nameni.

Pogostokrat pa še vedno marsikateri posameznik svojega prestopka ne dojema kot takega. Lahko bi rekli, da mu zmanjšuje pomen. Saj poznate tisti večne izgovore: saj to pa ni afera; saj mi ni nič pomenilo; bil je alkohol. Če so bila vpletena čustva, rečejo, da je bil zgolj seks, in po drugi strani, če so bila le čustva, ni bilo seksa in zato ne afere. Seveda se pri praktično vsakem posamezniku pogled na situacijo popolnoma spremeni, če je sam na drugi strani, torej tisti, ki je prevarana.

Varanje, ki to ni?

Eno izmed področij nezvestobe, ki se ga za zdaj še vedno bolj pogosto poslužujejo moški kot ženske, pa so erotične masaže in prostitutke. Morda tudi zato, ker tovrstnih ponudb za ženske še ni tako veliko. Skratka, to je eno izmed varanj, kjer moški pogosto pravijo, da za njih ni varanje, saj ne nazadnje za usluge plačujejo. Dojemajo pa jih tudi kot bolj varno početje. A vseeno tovrstna dejanja močno skrivajo, prikrivajo in lažejo, kam morajo oditi, kje so bili med službo, ko so njihove žene mislile, da pridno delajo, ali zakaj so morali podaljšati delovni dan oziroma nenadoma leteti v tujino na poslovne sestanke.

Partnerstvo je partnerstvo – za oba enako

Ko oseba doma opazi nenavadno vedenje, ki odstopa tistega, ki sta ga bila oba navajena, lahko postane sumničava. Lahko pa tudi čisto po naključju opazi nenavadno sporočilo na mobilniku, vedenja pa se ni spremenilo. Ker od partnerja oseba ne dobi pomiritve in varnosti, jo notranji gon vodi do tega, da začne raziskovati. Oseba postane pravi inkvizitor in se loti stvari, ki se jih sicer ne bi in jih ni nikoli počela, kar je tem primeru povsem običajen odziv. Pogledajo v telefon, računalnik … Če ima njihov partner zares afero, ki si jo želi prikriti, so te osebe pogostokrat obsojene, da posegajo v njihove osebne stvari.

Po drugi strani pa lahko prevarani meni, da bi bilo pravično, da bi za afero oziroma kakršno koli početje vedel in s tem imel tudi možnost lastne izbire. Partnerstvo je namreč partnerstvo – za oba enako. Vsekakor lahko marsikdo takoj oporeka in reče nekaj sebi v bran za določeno početje in res ne vemo, kaj je bilo v nekem odnosu prej, jajce ali kura, dejstvo pa je, da v odnosu niso prav ne zanemarjanje ne prevare in ne vohljanje.

Ko prevarani na pomoč pokliče detektiva

Pogosto pa se dogaja tudi, da oseba, ki vara, tako spretno vedno znova zmanipulira vse predstavljene dokaze, da oseba, ki je prevarana, ne verjame več niti sama sebi in se bojuje z občutki norosti. V takih primerih lahko posamezniki poiščejo pomoč izurjenih detektivov.

Pogosto se zgodi, da oseba, ki vara, tako spretno vedno znova zmanipulira vse predstavljene dokaze, da oseba, ki je prevarana, ne verjame več niti sama sebi, zato na pomoč pokliče detektiva.  | Foto: Pogosto se zgodi, da oseba, ki vara, tako spretno vedno znova zmanipulira vse predstavljene dokaze, da oseba, ki je prevarana, ne verjame več niti sama sebi, zato na pomoč pokliče detektiva.

Ena izmed uspešnih detektivk Bernarda Škrabar ima tovrstnih klicev in izkušenj s takimi primeri ogromno. Še posebej dobro se spomni enega izmed primerov, ko jo je poklicala starejša gospa (ki je dovolila, da smo v tem prispevku povzeli njeno situacijo) in jo prosila, naj ugotovi, kaj se dogaja z njenim možem. Bil je namreč vedno bolj odsoten, zadirčen in od hiše je nosil večje vsote denarja. Sledila je priprava načrta dela in odhod na teren. Niso potrebovali veliko časa, da so gospoda locirali na mestu, kjer je bila stanovanjsko-poslovna stavba, torej delno hotel, delno bivanjske enote. Že sam hotel ima svojo konotacijo, a vendar detektivi ničesar ne smejo prepustiti naključju in vsako, še tako za lase privlečeno informacijo vedno temeljito preverijo, da lahko za njo tudi stojijo s svojo strokovnostjo.

Mož si je našel prostitutko in se v njo zaljubil

Po lociranju bivanjske enote so preverili še lastništvo dela nepremičnine. Navsezadnje so ugotovili, da v bivanjski enoti, v katero je gospod zahajal, obratuje dokaj znana prostitutka, pri kateri se v enem dnevu zvrsti kar nekaj moških. Našli so tudi oglase v oglasniku in na spletnem portalu, ki so jih nato predložili gospe. Ta od šoka ni mogla priti k sebi, saj je bilo to krepko več kot "samo" prevara. Mož je namreč našel prostitutko in se v njo zaljubil do ušes. Zadnja mu je obljubljala srečno skupno življenje, če jo bo seveda vzdrževal oz. ji pomagal. Dobro situirani gospod je nato v prihodnjih mesecih "pomoči potrebni" ljubici odnesel prek petdeset tisoč evrov, vendar ljubica še vedno ni bila pripravljena zaživeti v skupnem gospodinjstvu, kot mu je obljubljala. Kako se je zgodba končala, si lahko le mislite.

Za ljubico/ prostitutko se je izkazalo, da na podoben način zavaja še druge moške, ki so seveda nasedli obljubam o skupnem življenju. To pa še ni bilo vse. V ozadju je bila združba ljudi in ta prostitutka je bila le ena izmed nekaj žensk, ki so imele podoben modus operandi. Vso zadevo je koordiniral moški, ki bi mu na neki način lahko pripisali naziv zvodnika, a vendar ženske v prostitucijo niso bile prisiljene, marveč je šlo za neki vzajemni koristoljubni odnos.

Da je mera polna, je detektivska preiskava pokazala tudi, da so vse vpletene osebe brezposelne in prejemajo celo socialno pomoč, čeprav dnevno zaslužijo več sto ali tisoč evrov. Prav tako nimajo nobenega uradnega premoženja, v praksi pa so jih videvali, kako živijo na veliki nogi in se vozijo z vozili višjega cenovnega razreda.

Dobro situirani gospod je ljubici odnesel prek petdeset tisoč evrov, vendar ljubica še vedno ni bila pripravljena zaživeti v skupnem gospodinjstvu, kot mu je obljubljala. | Foto: Dobro situirani gospod je ljubici odnesel prek petdeset tisoč evrov, vendar ljubica še vedno ni bila pripravljena zaživeti v skupnem gospodinjstvu, kot mu je obljubljala.

Zakaj se posamezniki poslužujejo erotičnih masaž in prodajalk ljubezni

Razlogov, zakaj se posamezniki poslužujejo erotičnih masaž in prodajalk ljubezni, je seveda veliko. Pogosto je razlog ta, da ti odnosi niso obvezujoči, kot so, če imaš ljubico. To se največkrat dogaja, ko moški na primer doma ni seksualno potešen, a žene ne želi zapustiti, ne želi pa imeti tudi vzporednega ljubezenskega razmerja. Nekateri izživljajo svoj drugi jaz, kar pomeni, da so do svoje žene nežni, ljubeči, spoštljivi in tako dojemajo tudi svojo ženo, medtem ko žensko na drugi strani dojemajo kot umazanko, vlačugo. Pri tem gre tudi za različne patologije. Pri nekaterih je razlog tudi v občutku nadvlade s tem, ko si tako postrežbo lahko privoščijo v smislu "lahko si te privoščim, lahko te plačam".

Nekateri pa se hodijo k prostitutkam zgolj pogovarjat in jim, kot smo videli v opisanem primeru, želijo pomagati, ob čemer se pogosto dogaja, da se razvijejo čustva in so tudi sami zlorabljeni. Ne prihaja do zlorab in izsiljevanja zgolj v drugih tipih afer, kjer se na primer zaljubita dva poročena ali kjer ljubica grozi, da bo vse povedali ženi, ampak tudi, ko gre za plačljive in navidezno varne usluge. Da gre ob erotičnih masažah in ležanju ob prostitutki za prevaro partnerja, pa sploh ni dvoma. No, seveda, razen v primerih, če si oba v odnosu to dovoljujeta.

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Siol.net.

Ne spreglejte