Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 5. 2017,
15.26

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

Pravni nasvet Pravni nasvet stanovanje lastništvo hiše Pravni telefon odkup

Torek, 16. 5. 2017, 15.26

2 meseca, 1 teden

pravni nasvet

Kako najhitreje odkupiti polovico stanovanja od solastnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
pravni nasvet pravo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Bralka se je na nas obrnila z vprašanjem, kako lahko najhitreje odkupi polovični delež, ki ga ima na stanovanju njen solastnik.

Želela bi nasvet glede urejanja lastništva s solastnikom. Sem solastnica stanovanja do polovičnega deleža. Od solastnika bi kupila njegov polovični delež in tako postala lastnica stanovanja v celoti. Kako najhitreje uredim zadevo?

Bralka Adrijana

Kot solastnica stanovanja imate seveda vedno možnost, da od drugega solastnika, ki ima prav tako kot vi na stanovanju 50-odstotni delež, odkupite njegov delež, če se on s tem (predvsem je tu mišljena prodajna cena) strinja. V takšnem primeru se sklene kupoprodajna pogodba, ki jo podpišeta oba solastnika, vi kot kupec, preostali solastnik pa kot prodajalec idealnega polovičnega solastninskega deleža. Po plačilu davka na promet nepremičnin mora prodajalec svoj podpis na kupoprodajni pogodbi samo še overiti pri notarju in po plačilu kupnine se lahko vknjižite kot solastnik v zemljiški knjigi in s tem postanete stoodstotni lastnik stanovanja.

Nekoliko težja je stvar, če se drugi solastnik s prodajo ne strinja. V tem primeru lahko zoper njega na pristojnem sodišču vložite predlog za delitev solastnine s predlogom sodišču, da odkupite njegov polovični idealni solastninski delež. Če on v to ne pristane, pa sledi civilna delitev stvari v solastnini, to je prodaja stanovanja kot celote in delitev kupnine vsakemu solastniku sorazmerno velikosti njegovega idealnega solastninskega deleža, le da to prodajo odredi sodišče s sklepom.

Nasvet pripravil: Vinko Berginc, univ.dipl.prav.

Potrebujete pravni nasvet? Vabljeni, da nam pošljete kratek opis pravne situacije z vprašanjem, na katero bi želeli odgovor. Vaše vprašanje bomo posredovali pravniku in odgovor objavili na naši spletni strani Siol.net. Pišite nam na: Pravni nasvet.

 

Odgovore na vprašanja bralcev pripravljajo svetovalci družbe za pravno svetovanje Pravni telefon, d. o. o. Družba TSmedia, d. o. o., ne odgovarja za vsebino in pravilnost pravnih nasvetov.  
Ne spreglejte