Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Petek,
24. 6. 2011,
12.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

osamosvojitev

Petek, 24. 6. 2011, 12.16

6 let, 6 mesecev

Kaj smo poslušali pred 20 leti?

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izbrali smo nekaj skladb, ki so bile priljubljene v času osamosvajanja. Katere pesmi so vam najbolj ostale v spominu?

Pankrti: Janez Kranjski Janez Na zborovanju v podporo četverici JBTZ, tri leta pred osamosvojitvijo, so ponovno zbrani Pankrti skupaj z nekaterimi gosti odigrali skladbo Janez Kranjski Janez, v katero so vključili tudi verze: Ivan, David, Janez, vi ste z nami danes.

Lačni Franz: Zdravljica Skupina Lačni Franz je Prešernovo Zdravljico po letih igranja na koncertih posnela na album Sirene tulijo, ki je izšel leta 1987. A rockerska različica skladbe je pri oblasteh naletela na odpor in bila tudi prepovedana, ker naj bi spodbujala odcepitev Slovenije od Jugoslavije. Na skepso je naletela tudi po osamosvojitvi Slovenije, ko se je nekaterim zdelo, da je preigravanje rockerske različice zdaj, ko je Zdravljica himna, neprimerno, a kljub temu je Zdravljica ostala priljubljena skladba na koncertih Zorana Predina, predvsem na skupni turneji Za vedno IN.

Agropop: Samo milijon V času osamosvajanja se je bilo tudi v popularni glasbi treba označiti in razločiti od drugih. Agropop so s svojo glasbo za mlade kmete to poskušali narediti predvsem z verzi: Skromni, majhni, a pošteni, to smo mi.

Tajči: Hajde da ludujemo Tajči je leta 1990 zastopala Jugoslavijo na Evroviziji, istega leta pa je obnorela tudi slovensko občinstvo, ki se je tudi danes, ko se spet vrača na bližnje odre, spomni predvsem po njenih dekliških nastopih.

Don Mentony Band: Dobra mrha Čeprav gre za priredbo skladbe Tulsa Time, so skladbo Dobra mrha Don Mentony Band lokalizirali tako, da so v besedilo vključili Čopovo ulico v Ljubljani. V tednu, ko se je osamosvojila Slovenija, so sicer kraljevali na vrhu lestvice Stop Pops 20 s skladbo Morski pozdrav.

Laibach: Life is life Laibach so leta 1987 na albumu Opus Dei priredili skladbo Life is Life avstrijske skupine Opus, v videospotu pa so nacistično ikonografijo postavili v slovenske gore. Video so vrteli tudi na ameriškem MTV.

Riva: Rock me Riva so leta 1989 na Evroviziji zastopali Jugoslavijo in v Švici tudi zmagali. Ker se je to za Jugoslavijo zgodilo prvič in zadnjič, je skladba še dolgo odmevala v naših ušesih.

Kaoma: Lambada Še preden jo je leta 2011 v svojo uspešnico On the floor vdelala J. Lo, je Lambada odmevala po jugoslovanskih lokalih. Takrat v izvedbi francoske skupine Kaoma, za katero se je potem izkazalo, da je skladbo "sunila" bolivijski skupini Los Kjarkas, ki je Kaomo tudi uspešno tožila.

Toto Cotugno: In sieme: 1992 Po zmagi Rive se je Evrovizija naslednje leto preselila v Zagreb, kjer je zmagal Toto Cotugne s skladbo o evropski integraciji In sieme: 1992. Spremljevalne vokale so na Evroviziji peli Pepel in kri, ki so skladbo tudi poslovenili.

Sokoli: Moja mama je strela V tednih, ko se je osamosvajala Slovenija, je bila na lestvici Stop Pops 20 izjemno uspešna skladba Sokolov, Moja mama je strela, in je tudi ena redkih skladb z junijske lestvice leta 1991, ki se je spomnimo še danes.

R.E.M.: Losing my religion Medtem ko smo bili v Sloveniji polni upanja, je tuji del lestvice Stop Pops 20 junija 1991 kazal drugačno sliko. Med uspešnejšimi skladbami je bila uspešnica R.E.M., Losing my religion.

Ne spreglejte