Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 3. 2014,
13.55

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 19. 3. 2014, 13.55

7 let, 12 mesecev

Tortopekarice, ki pečejo torte za bolne in revne otroke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Društvo Sladki nasmehi združuje 120 tortopekaric, ki povsem prostovoljno pečejo rojstnodnevne torte in mafine za otroke v stiski. Pa naj še kdo reče, da tako radi samo govorimo in nič ne storimo!

Ideja za ustanovitev sladkorno-dobrodelnega društva se je leta 2011 porodila dr. Poloni Pičman Štefančič. "Ko je Polonini prijateljici zbolela hčerka, ji je s kolegicami spekla torto s pikapolonicami za srečo in zdravje in odnesla v bolnišnico. In ravno veselje te male deklice je zanetilo idejo, da to nadaljujejo. Sčasoma je ideja prerasla v društvo, ljudje so idejo posvojili in sprožila se je velika snežna kepa," se začetkov društva spominja današnja predsednica društva Sladki nasmehi Mateja Delakorda.

Že 120 tortopekaric V treh letih se je društvu pridružilo že 120 tortopekaric iz vse Slovenije, peka tort za bolne otroke pa se je sčasoma razširila na vse otroke v stiski, bolne, revne, iz socialno izključenih družin, torej vse, ki se kakorkoli znajdejo v stiski.

"Na začetku smo stopile v stik s socialnimi ustanovami, danes pa nas iz varnih hiš, kriznih centrov in podobnih ustanov kontaktirajo kar sami. Ko njihov varovanec praznuje rojstni dan, nas pokličejo, dogovorimo se za okus in obliko torte in mu jo dostavimo. Vedno pogostejši so tudi primeri, ko nas kontaktirajo tudi starši, sorodniki, prijatelji, vedno več pa je tudi primerov, ko se ljudje namesto kupovanja daril odločijo za donacijo našemu društvu, namenjeno materialnim stroškom peke torte, ki jo dobi otrok v stiski," pojasnjuje Mateja, ena od ožjih članic društva, ki skrbijo za to, da dejavnosti v društvu gladko tečejo. "Prihajamo iz vseh koncev in krajev, iz različnih poklicev in delovnih okolij. Obe Poloni sta z Gorenjske, Mateja iz Logatca, Martina prihaja z Obale," našteva Mateja.

Pečejo tudi znani Društvo Sladki nasmehi za promocijo svoje dejavnosti organizira tudi dobrodelne pekarske akcije z znanimi Slovenci. Prav danes jih v Novem mestu čaka peka s člani skupine Dan D, v preteklosti so mešalce in kuhalnice prekrižali tudi z modno oblikovalko Urško Drofenik, glasbenima skupinama Gadi in Modrijani, glasbenicama Saro Kobold in Manco Špik, voditeljico Jasno Kuljaj in drugimi.

300 tort in 1500 mafinov Kot pravi Mateja Delakorde, sta tako ponudba kot povpraševanje precejšnja. Do zdaj so spekli že 300 tort in 1500 mafinov in odziv vseh obdarovancev je enak, veselje in hvaležnost. "To veselje otrok nam pomeni največ, daje nam krila za naprej in daje nam vedeti, zakaj vse skupaj sploh počnemo," razloži sogovornica.

Pečejo na prostovoljni bazi, a pomoč je kljub temu dobrodošla Vse tortopekarice, kot so se same poimenovale, delajo prostovoljno, seveda pa potrebujejo sredstva za kritje materialnih stroškov, ki nastanejo ob peki. Pri peki ene torte se jih nabere za približno 15 evrov. Za zdaj se delno financirajo iz donacij in članarin, v vsakem letnem času pa na svoji strani na Facebooku organizirajo dobrodelno dražbo, kjer dražijo izdelke slovenskih ustvarjalcev, izkupiček pa namenijo kritju materialnih stroškov. Upajo tudi na dolgoročnejše sodelovanje s katerim od slovenskih podjetij.

Ne spreglejte