Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 3. 2014,
17.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 9. 3. 2014, 17.56

6 let, 7 mesecev

Paraplegik, ki "vozička" po skate parku (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Šport mi daje samozadovoljstvo. Bolje, da se zdivjaš in na nek način samega sebe rehabilitiraš, kot pa da ležiš v postelji in prestavljaš noge." Paraplegik Nino Batagelj o športnem udejstvovanju.

Če boste 4. maja 2014 tekli na prvem simultanem teku Wings for Life World Run, potem boste na nek način tekli tudi zanj. Ves izkupiček prijavnine na tek bo namreč namenjen neprofitni fundaciji Wings for Life, ki zbira sredstva za ozdravitev poškodbe hrbtenjače.

Ne obrneš le novega lista v knjigi, ampak vzameš novo knjigo S podobno poškodbo se sooča tudi Nino Batagelj, 26-letni študent multimedije, ki kljub invalidskemu vozičku skuša živeti kar se da aktivno.

"Življenje je seveda drugačno, kot je bilo, in lestvica prioritet se ti po takšni poškodbi korenito spremeni. Ne gre za to, da zgolj obrneš nov list v knjigi, ampak dejansko v roke vzameš novo knjigo. Ni nujno, da je boljša ali slabša, je pa hudo drugačna," na slikovit način svoje življenje po poškodbi opiše Batagelj, ki je pred dobrimi tremi leti med druženjem v adrenalinskem parku, v Kolpo skočil po nogometno žogo, se udaril ob skalo, si zlomil vrat, poškodoval hrbtenjačo in lobanjo ter po treh mesecih v komi pristal na invalidskem vozičku.

Uživa bolj kot nezadovoljneži "Nihče od zdravnikov mi ni nikoli izrecno rekel, da bom ostal na invalidskem vozičku. Ne vem, ali si ne upajo ali kaj. Dotike čutim po celotnem telesu, ne morem pa se premikati. Ni lahko, ni pa tako težko, da ne bi mogel živeti," ostaja optimističen in prepričan, da v življenju uživa bolj kot kakšen nezadovoljnež, ki mu je v življenju vse odveč. "Pomembno je le, da daš maksimalno vse od sebe, da narediš nekaj zase, za svoje zadovoljstvo in ne zgolj zato, ker ti drugi to ukažejo. Ne obremenjujem se s tem, da sem na vozičku, ampak poskušam početi stvari, ki jih sicer ne bi."

Pred poškodbo ekstremno rolanje, danes "vozičkanje" po skate parku Pred poškodbo se je ukvarjal s hitrostnim rolanjem – z rolerji se je spustil celo po sarajevski olimpijski stezi za bob –, po poškodbi se je lotil še plavanja. Trenira pri Športnem društvu Riba in upa, da se bo lahko kmalu preizkusil tudi na plavalnem tekmovanju.

"Šport mi daje samozadovoljstvo. Bolje da se zdivjaš in na nek način samega sebe rehabilitiraš, kot pa da ležiš v postelji in prestavljaš noge. S tem, kar ti še dela, skušaš narediti čim več," poudarja Nino, ki ga ob četrtkih lahko srečate tudi na ljubljanskem Urban Roofu, kjer se z vozičkom vozi po skate parku, poskusil je tudi smučati z monoskijem in celo vejkati.

Je to zanj ekstremni šport? "Ne, je pa ekstremni šport že to, da se z invalidskim vozičkom podaš čez mesto."

Ne spreglejte