Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 10. 2013,
14.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

arhitektura

Petek, 18. 10. 2013, 14.13

7 let, 12 mesecev

Neobičajen industrijski objekt arhitektoma prinesel zlati svinčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Med letošnjimi dobitniki zlatega svinčnika sta tudi Anton Žižek in Marjan Poboljšaj iz arhitekturnega biroja Superform. Nagrado sta prejela za industrijski objekt tovarne Tajfun.

"To nagrado smo pričakovali že dolgo, toda kljub temu smo je veseli. Zadovoljna sva, da sva jo prejela, saj smo bili izbrani na podlagi odločitve strokovne komisije," pravi Poboljšaj. Žižek in Poboljšaj, ki jima je nagrado podelila Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, sodelujeta že od leta 2001. Hodila sta na isto fakulteto, celo diplomirala na isti dan, a se prej nista poznala. Naključje ju je pripeljalo do skupnih poti, začutila sta, da podobno razmišljata. "Ustvarjati arhitekturo je zahtevno in dolgotrajno delo. Zahteva veliko odrekanja, a ko so projekti uresničeni, človek čuti zadovoljstvo," pravi Poboljšaj.

Nagrada je rezultat dolgoletnega dela Njun zmagovalni projekt Spirala razvoja v Planini pri Sevnici je edinstven. Ne le zaradi odličnega vklapljanja v podeželsko okolje, ampak tudi zato, ker gre za industrijski objekt. V podeželsko okolje sta ga umestila tako, da nista posegala vanj. Situacija je zahtevala, da sta uporabila posebne materiale, barve in v objekt spustila čim več svetlobe. "V Sloveniji se redko zgodi, da se naročnik zaveda, kako pomemben je videz industrijskih objektov za podjetje." Nagrada zlati svinčnik, menita, je rezultat dolgoletnega dela in razvoja njune arhitekture: "Trudiva se, da vsi projekti dosegajo enako kakovost."

"Nočeva se ujeti v klišeje!" "Sloga nimamo in želimo, da ga ni. Vsak projekt je unikaten, ker sta unikatna naročnik s svojimi željami in okolje, v katerega bo arhitektura umeščena. Nočeva se ujeti v klišeje in običajne pristope. Ustvarjanje arhitekture izhaja iz izkušnje prostora, ki jo ima uporabnik," poudarjata Žižek in Poboljšaj. Navdih črpata iz različnih področij. Začetek projektiranja je najpomembnejši del projekta. Vprašanje, zakaj hiša, zakaj stol, je ključno, in ne kakšna hiša in kakšen stol. "Bistveno vprašanje je, zakaj in kakšen. S tem zaobidemo stereotipe in pridemo do unikatnega izdelka," pravi Žižek. "Objekt, ki deluje v nekem prostoru, ne more delovati v drugem prostoru. Vsak objekt je zato poseben." Posledica takšnega načina dela je ekstravagantna arhitektura, ki je, povesta ob začetku srečanja, tista, ki jih je – žal – pogosto naredila nesprejete v slovenskem prostoru.

Kontinuiteta kakovostnega ustvarjanja Z upadom števila naročil se ne soočajo. "Imava dovolj projektov, ne glede na krizne čase v gradbeništvu. Razlog je v najini vztrajnosti in kakovosti projektov," pravi Poboljšaj. Pri projektiranju soustvarjata še dva sodelavca. "Ker gre za timsko delo, kjer sodelujemo vsi, se ne imenujemo Biro Žižek in Poboljšaj, ampak Superform," poudarjata. Med prepoznavnejšimi objekti, pod katere so se podpisali, je Hiša v Ljubnem ob Savinji iz leta 2008. V zadnjih letih pa so v ospredju javni objekti, vrtci in industrijski objekti. Superform je pred kratkim izvedel projekt Glamping (glamurozni kamping), Toplice v dolini Kopačnice, ki zaobjema bivalne enote in velnes.

"Vsak projekt, ki ga delamo, skušamo izvesti najboljše. Vsak projekt za sebe je za nas velik izziv," pravita Žižek in Poboljšaj. Pred kratkim sta končala idejno zasnovo za hotelski kompleks v Ohridu in verjameta, da bosta še delala kakšen projekt v tujini.

Ne spreglejte