Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
17. 6. 2015,
15.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nejc Balantič fotografija

Sreda, 17. 6. 2015, 15.53

8 let

Mladi fotograf, ki je prepričal mednarodno žirijo

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nejc Balantič je 19-letni fotograf, ki je s fotografijo Glorije, deklice z mišično atrofijo, prepričal letošnjo mednarodno žirijo Slovenia Press Photo v sekciji Ustvarimo boljši svet.

Novost letošnjega festivala dokumentarne in novinarske fotografije Slovenia Press Photo (SPP) je bil Lidlov natečaj, kjer so v okviru svoje trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet razpisali denarne nagrade za posebne fotografske dosežke, ki najbolje vizualizirajo navedeno geslo, željo, cilj.

Mednarodna žirija letošnjega izbora SPP je v tej kategoriji za zmagovalno fotografijo izbrala posnetek 19-letnika Nejca Balantiča. Na njej je Glorija, deklica z mišično atrofijo, na rehabilitaciji v rehabilitacijskem centru Soča.

Glorijo mladi ustvarjalec s fotoaparatom v roki spremlja že zadnji dve leti. Sodelovanje z njo in njeno družino se je začelo po tem, ko je sodeloval pri fotografski opremi knjige Plavanje in druge oblike gibanja distrofikov v vodi in istoimenskem filmu, ki je nastajal pod okriljem Društva distrofikov Slovenije in Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča.

Fotoaparat je bil od nekdaj v hiši Odkar pomni, je bil v hiši kakšen fotoaparat, se spominja Nejc Balantič, medtem ko pripoveduje, kako so se začele fotografske zgodbe, ki jih dela danes. "Oče je imel veliko vlogo pri tem, da sem se začel ukvarjati s fotografijo." Pri čemer je najstnik za fotoaparat prvič resno prijel pred približno petimi leti, ko so odšli na potovanje v Egipt.

Ob vrnitvi domov se je posvetil še teoriji. Začel je brati knjige o fotografiji in sistematično spremljati delo domačih in tujih fotografov.

Kljub mladosti že razstavlja Za deželo ob Nilu so sledile še druge poti z družino. Maroko in Jordanija, na primer, ki prav tako nista šla mimo Nejčevega objektiva. Na potovanjih praviloma vedno posname množico fotografij, ta lahko presega tudi dva tisoč fotografij, čemur nato sledi kritični izbor. Del tega pa je kljub svoji mladosti pokazal že na več razstavah.

Našteje jih deset, prvo z naslovom Čez mejo je imel že leta 2010, leto pozneje je sledila Jordanska skrivnost. Mladi fotograf je tudi dobitnik častnega priznanja ministrstva za turizem in kulturno dediščino Hamšemitske kraljevine Jordanije.

Pred dvema letoma je na Gimnaziji Kranj svoje delo predstavil pod naslovom Odprte duše. Lani je imel v kranjski obrtno-podjetniški zbornici dve razstavi, Maroški kontrasti in Obrazi Jordanije, sledile so še druge postavitve. Zadnja med njimi je bila na Dunaju, kjer je pred kratkim razstavljal v zasebni galeriji Rearte.

Fotografska zgodba s Kube Mladi fotograf, ki se te dni pripravlja še za zadnje maturitetne obveznosti – ustne izpite, pa ima v začrtano že novo enomesečno pot. Tudi ta bo posvečena fotografiji. Že čez slab teden potuje na Kubo, kjer se bo na njenem zahodnem delu posvetil reportaži na plantaži tobaka.

Študij strojništva, fotografija kot hobi ostaja In ker je matura skoraj že za njim, začetek študija pa pred vrati, pove, da se bo vpisal na strojno fakulteto. Kaj pa profesionalno ukvarjanje s fotografijo?

To bi že počel, a se z dokumentarno fotografijo žal pri nas ne da preživeti, je prepričan. Zato ga mika tujina, a za to je še čas, doda.

Ne spreglejte