Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
18. 2. 2014,
17.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 18. 2. 2014, 17.06

7 let, 12 mesecev

Mladenič z uspehi gradi mednarodni ugled slovenskega konjeniškega športa

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mladi, 15-letni slovenski jahač Gaj Riossa, član konjeniške ekipe Ugar Equestrian Team, spada med najperspektivejše mlade jahače v Evropi. Vse svoje letošnje finalne nastope je končal na stopničkah.

Osamljeni jezdec postal spoštovan konkurent

Za mladega jahača Gaja Riosso brez slabe vesti in brez kančka pretiravanja lahko zapišemo, da je eden tistih slovenskih športnih fenomenov, ki sive lase delajo trenerjem oziroma selektorjem evropskih športnih velesil. V primeru konjeniškega športna Italijanom, Nizozemcem, Švicarjem, Francozom, Nemcem, Avstrijcem …

Nastopa v olimpijski disciplini konjeniškega športa, preskakovanju zaprek, kjer Slovenci na mladinski in članski ravni za nameček še nimamo svojega junaka z vidnimi mednarodnimi uspehi. Jasno je torej, da mladenič orje ledino.

Čeprav v tekmovalne arene velikih mednarodnih turnirjev vstopa kot samotni jezdec, brez prave konkurence v domačem okolju, pa s svojo hitrostjo, odločnostjo, predanostjo in izjemno natančnostjo ter predvsem odličnimi rezultati samozavestno dviguje mednarodni ugled slovenskega konjeniškega športa.

Že leta 2012 je osvojil prvo slovensko zmago za veliko nagrado (Grand Prix) v mladinski konkurenci turnirjev CSICh in CSIJ, kar je najvišja kategorija mednarodnih tekmovanj za njegovo starostno kategorijo. K svoji beri zmag in stopničk pa je leta 2013 dodal še dve lovoriki Grand Prix.

Letošnjo sezono znova začel v slogu vrhunskega šampiona

Gaj Riossa je pretekli konec tedna tekmoval na mednarodnem turnirju za mladince CSIJ-A v Manerbiu v Italiji, kjer je prvič do zdaj nastopil v mednarodni konkurenci mladincev do 18 let. Na prizorišče je tokrat že prišel s statusom favorita, saj je letošnjo sezono začel več kot odlično. Kar na dveh italijanskih nacionalnih tekmovanjih je namreč med mlajšimi jahači osvojil laskavi naslov "top rider" (najboljši jahač).

S kobilo Velvet Brown sta se v tehnično zahteven finalni parkur podala odločno in Gaj je z natančnim jahanjem brez napake postavil najboljši čas ter tako poskrbel, da je na prizorišču zmagovalcu v čast znova zadonela Zdravljica. Gaj je postal prvi Slovenec, ki mu je uspelo zmagati na mladinskem konjeniškem turnirju Grand Prix serije CSIJ-A.

Res je, da je pred njim še dolga in negotova športna pot, ki bo verjetno imela vzpone in padce, a glede na vesti, ki prihajajo z italijanskih, avstrijskih in nemških konjeniških turnirjev, je jasno, da si fant pač želi postati športnik velikega kova. V mnogo športih se je zdelo, da Slovenija nima prave možnosti poseči po olimpijskih sanjah, pa so se te le uresničile. Tudi s tega vidika Gaj ostaja trdno v sedlu:

"Seveda v meni obstaja velika želja po tekmovanju na olimpijskih igrah. Od tega trenutka pa sem oddaljen vsaj šest let in 12 tisoč kilometrov, kolikor daleč je Tokio."

Tempo vrhunskega športa je uspešno vključil tudi v šolske klopi

Mladenič v posamezni sezoni nastopi na petnajstih ali celo dvajsetih večinoma tridnevnih turnirjih, kar pomeni, da mora več kot 50 tekmovalnih dni, ob čemer je treba upoštevati logistiko potovanj, uskladiti s šolskimi obveznostmi.

"Treniram šestkrat tedensko, ponavadi jaham štiri konje dnevno, med šolskimi počitnicami pa tudi več. Poleg starejših izkušenih konj, s katerimi tekmujem na težavnejših tekmovanjih, treniram tudi mlade konje. Ko grem na tekmovanja, ponavadi v Italijo, manjkam v šoli predvsem ob koncu tedna, zato se z učitelji dogovorim, kako bom nadoknadil zamujeno snov," brez tarnanja razloži mladi športnik, ki se tudi v šolskih klopeh lahko pohvali z odličnim uspehom.

Zna šepetati konjem?

Gaj je pač talent, športnik, ki kljub rosni mladosti izžareva tisto zmagovalno energijo popolne predanosti in jasnega fokusa. Skoraj neverjeten je tudi njegov občutek za vodenje športnega partnerja – konja, ki ga je preprosto treba začutiti, dojeti in razumeti. Kako torej motivirati ali pa pomiriti nekoga, ki ne zna govoriti, a veliko razume in ima izredna čutila ter pravo eksplozivno moč? Zna šepetati konjem?

"Najboljši so konji, ki so že sami po sebi motivirani na tekmovanjih, tega pa ne vemo, dokler konja tam ne preizkusimo. Lahko so enaki kot ljudje, nekateri uživajo med nastopanjem, nekateri pa malo manj. Vedno si želimo konj, ki radi tekmujejo in zmagujejo. Trenutno jaham štiri konje, za katere sem prepričan, da imajo to lastnost – Unaniem, Velvet Brown, Cediena in najmlajši, šestletni Dakota."

Ne spreglejte