Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 6. 2015,
14.09

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kuhanje recepti

Sreda, 10. 6. 2015, 14.09

4 leta, 4 mesece

"Mi nismo Jamieji Oliverji, Bineti Volčiči, Ramseyji ali Blumenthali"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Čeprav je kuhanje nekaj elementarnega, se v njem skriva veliko čarobnega. Je roman brez konca - polno skrivnosti in zanimivih karakterjev," pravi ekipa kuharice Kuhinja v dvoje.

Kuhanje. Nekaj tako običajnega, vsakdanjega. Za nekatere nujno zlo, za druge neverjetni užitek. In ko je kuhanje za nekoga več kot samo kuhanje, to lahko pomeni tudi začetek neke nove zgodbe, takšne, ki ima platnice.

In prav takšno zgodbo je spisala ekipa knjige Kuhinja v dvoje. Gre za družinsko-prijateljsko navezo, saj jo sestavljajo trije bratje – Jan, Andrej in Peter Valena, njihov bratranec Ožbej Peterle, Andrejevo dekle Anja Maležič in njen brat Matic, ki se je ekipi pridružil v zadnji fazi.

Vihtenje kuhalnice in osvajanje Kulinarika v njihovem življenju igra zelo pomembno vlogo. Moški del ekipe je namreč že od najstniških let rad ustvarjal v kuhinji, v študentskih časih pa so svoje navdušenje nad kulinariko delili s prijatelji, za katere so občasno pripravljali prav obilne večerje s petimi, šestimi hodi. "No, vihtenje kuhalnice se je velikokrat izkazalo tudi za dober način, kako očarati kakšno mično gospodično."

Ideja za knjigo Kuhinja v dvoje pa se je porodila leta 2011, ko se je poročil njihov skupni prijatelj. "Dobili smo idejo, da njemu in njegovi bodoči ženi izdelamo in podarimo unikatno poročno darilo - kuharsko knjigo z našimi najboljšimi recepti. Mladoporočenca sta bila nad darilom zelo navdušena in ker smo prejeli veliko dobrih odzivov – veliko parov nam je dejalo, da bi z veseljem imeli takšno knjigo v lastni kuhinji –, smo se odločili, da razširjeno in izpopolnjeno knjigo izdamo tudi za širšo javnost," so pojasnili.

V dvoje Knjiga je napisana v dvojini in nagovarja predvsem pare. Avtorji želijo z njo spodbuditi skupno ustvarjanje v kuhinji in doprinesti k temu, da bi čas, ki ga posvetimo pripravi jedi, doživljali kot priložnost za ustvarjanje, povezovanje, eksperimentiranje in poglobjanje partnerskega odnosa.

"Mogoče zveni klišejsko, ampak zdi se nam, da živimo v 'času, ko zmanjkuje časa'. Med drugim tudi za odnos do priprave hrane, skupnega obedovanja, druženja ob hrani. Prehranjevanje ni več dogodek, še posebej med mladimi," meni ekipa mladih kuharjev.

Knjigo so ustvarjali vsi skupaj in tako je vsak izmed peterice prispeval nekaj receptov. Nekaj je tudi preverjenih ali prirejenih klasik iz zakladnice družinskih arhivov, veliko idej pa se je porodilo tudi med potovanji po svetu, kjer so spoznavali kuhinje drugih kultur.

Naivno verjeli v lasten projekt in ga izpeljali Ker pa je na tržišču poplava različnih takšnih in drugačnih kuharskih knjig, pa je povsem na mestu vprašanje: V čem se ta kuharica razlikuje od drugih?

"Mi nismo Jamieji Oliverji, Bineti Volčiči, Ramseyji ali Blumenthali. Naša kuharica predstavlja pet nadobudnih mladih posameznikov, ki so naivno verjeli v lasten projekt in ga tudi izpeljali. Od receptov, kuhanja, food-stylinga, fotografij in oblikovanja. Vse je plod našega lastnega dela in znanja, ki smo ga pridobili kot samouki – lahko bi rekli, da so bili to bolj naši hobiji, nihče izmed nas namreč ni šolan profesionalec na teh področjih. V svoje roke smo vzeli tudi izdajo knjige in jo založili sami," pojasnjujejo.

Ima pa njihova knjiga še eno posebnost , ki jo omogoča naš jezik, in sicer uporabo dvojine, saj nagovarja par skozi celotno knjigo. Tudi količine sestavin so večinoma navedene za dva.

Idej je še dovolj Da s svojo knjigo niso brcnili v temo, pa dokazujejo tudi številni pozitivni odzivi. "Vsi so navdušeni, nekateri tudi rahlo presenečeni, da nam je dejansko uspelo in da knjiga deluje tako profesionalno," so navedli in dodali, da so dobili tudi že prve pozitivne komentarje tistih, ki so recepte že preizkusili.

Tudi zato že razmišljajo o novih podvigih, morda celo o novih knjigah. "S tem projektom smo pridobili veliko znanja, ki ga bomo lahko uporabili pri nadaljnjih projektih, in tudi idej imamo še dovolj!"

Preizkusite, kako vam gre kuhanje v dvoje.

Ne spreglejte