Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 9. 2014,
21.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 7. 9. 2014, 21.07

6 let, 7 mesecev

"Kupimo si lahko čevlje na ježke, konfliktom pa se težje izognemo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zase pravijo, da so gledališče, ki otroke navduši s svojimi interaktivnimi predstavami, animatorji, polnimi energije in vedno novih idej, in s pravljičnimi liki, ki vstopajo v otroški svet.

In kaj še? Ustvarjalci, ki razvijajo inovativne delavnice, improvizatorji, ki se znajdejo v nenavadnih položajih, učitelji, ki v šolah in vrtcih otroke učijo strpnosti in prijateljstva. Svetovalci pri razvoju novih projektov, športniki, glasbeniki, predvsem pa veliki ljubitelji svojega dela.

Zavod Enostavno prijatelji (ZEP) sta leta 2008 ustanovila Uroš Lavrič in Senta Ančimer. Glavni namen je bil, da razvijajo in izvajajo kakovostne aktivnosti za otroke, mladostnike in starše.

Zakaj ravno Zavod Enostavno prijatelji? Ko ga kdo to vpraša, Uroš pojasnjuje, da odgovori z naslednjimi besedami: "Sento sva šla na goro, tam srečala škratka Prijateljčka, ki naju je odpeljal v čudoviti otroški pravljični svet, iz katerega potem nisva mogla niti želela iti več ven."

Vendar pa pravi, da se je v resnici vse začelo v ljubljanski Čolnarni, kjer je še kot študent priredil prvo zabavo za rojstni dan. "Spomnim se, da takrat nisem mogel verjeti, da obstaja tudi takšno delo, pri katerem se dobesedno igraš," nam je pojasnil in nadaljeval, da se je nato vse odvilo spontano, vse ideje so prihajale postopoma, predvsem prek druženja z otroki.

Tako so bile najprej zabave zgolj igra, nato so iz zabav nastali predstave in pravljični junaki, zdaj pa nastajajo že pravljične dežele …

Pri otrocih je treba spodbujati zdrave vrednote Uroš je pojasnil, da ima pri svojem delu najraje to, da otroci "padejo notri" in zgodbe doživijo. Predvsem pa se mu zdi pomembno, da pri otrocih spodbujajo zdrave vrednote na način, ki je zanje razumljiv.

"Tako kot se učijo črk, številk, je pomembno, da se naučijo spoštovati drug drugega, posoditi stvari, uporabljati lepe besede, delovati znotraj skupine, spoštovati drugačnost, reševati spore na strpen in sprejemljiv način," je dodal. Povedal pa je še: "Če otroka naučimo, da si zaveže čevelj, kar mu bo v življenju prišlo še kako prav, je zelo pomembno, da ga naučimo tudi ustreznega vedenja v konfliktnem položaju. Čevlje na ježke si že lahko kupimo, sporom pa se v življenju težje izognemo."

In še Zavod Enostavno Prijatelji v številkah ... 1. V šestih letih delovanja so se spoprijateljili s 23 pravljičnimi liki, ki vodijo programe. 2. V lastni režiji so pripravili 20 različnih otroških gledaliških predstav. 3. Pripravili so več kot 30 različnih glasbeno-plesnih animacij s pravljičnimi liki. 4. Letno izvedejo več kot 400 otroških tematskih delavnic. 5. Za obiskovalce je brezplačnih 95 odstotkov programov.

In za konec še delovna prigoda Uroš je povedal, da je na enem izmed dogodkov nastopil kot Dedek Mraz in na koncu ostal brez besed. V množici več kot 200 otrok je k njemu pristopila štiriletna deklica, se z njim fotografirala, nato pa ga pocukala za roko.

Deklica: Dedek Mraz, mi gremo zdaj k babici. Dedek Mraz: Da, zelo lepo. Deklica: Bi šel prosim z nami, da te vidi še moja babica? Dedek Mraz: Z velikim veseljem bi šel, samo imam še veliko dela. Poglej, obdariti moram še vse te otroke in nato še vse preostale otroke po vsem svetu. Deklica: No, pa saj te bomo počakali.

Ne spreglejte