Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 4. 2014,
15.55

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Luka Kišek konj z ročaji gimnastika

Ponedeljek, 21. 4. 2014, 15.55

2 leti, 6 mesecev

Konjenik, ki bo nekoč vlekel slovenski gimnastični voz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
19-letni Luka Kišek velja za eno najbolj perspektivnih imen slovenske športne gimnastike. Na svoji prvi članski tekmi, na svetovnem pokalu v Ljubljani, je bil na konju z ročaji odličen deveti.

Luka Kišek je podobno kot starosta slovenske gimnastike, Miroslav Cerar, za svoje paradno orodje - na pobudo trenerjev, kakopak - izbral konja z ročaji, kar niti ni tako nenavadno, saj je tudi Lukova mama občudovala Cerarjevo konjeniško virtuoznost.

"Mami je precej spremljala Mira Cerarja in gimnastična tekmovanja in ker sem kot otrok kazal znake, da mi to ni tuje, skakal sem po kavču, izvajal prevale in delal stoje, me je peljala na gimnastiko. Splošno motoriko sem kot otrok razvijal v športni dvorani Zelena jama, nato pa sem pot nadaljeval v športnem društvu Partizan Vič, kjer me je najprej treniral Boris Pavliha, pozneje pa Gregor Saksida, ki je moj trener še danes," je dan po kvalifikacijah na konju z ročaji na tekmi za svetovni pokal v Ljubljani ta konec tedna pojasnjeval najmlajši član moške reprezentance, ki je na svojem prvem članskem nastopu osvojil izvrstno 9. mesto.

Trema pred prvim članskim nastopom

Prva tekma v svetovnem pokalu, in to kar takoj pred domačim občinstvom, je seveda terjala tudi psihične priprave. "Zahvaliti se moram trenerju, ki me je psihično pripravil na to tekmo. Že doma sem bil tako nervozen, da mi je bilo kar slabo, potem pa so v Tivoliju poskrbeli, da sem sem se sprostil in pokazal to, kar znam. Moja izhodišča ocena je 14.800, na koncu sem dobil oceno 13.800. Na začetku me je zdelala trema, noge so mi dvakrat ušle in podrsal sem po konju in s tem najverjetneje zapravil tudi uvrstitev v finale," je dejal mladenič, ki se osredotoča izključno na trening na konju z ročaji, a bi si, pravi, v primeru potrebe po dopolnitvi ekipe, upal nastopiti tudi na drugih orodjih.

Mladi up slovenske gimnastike

Kiška, ki se v gimnastičnih krogih suka že 11 let, mnogi omenjajo kot novo upanje slovenske moške gimnastike. Po mnenju našega najboljšega bradljaša Mitje Petkovška bo namreč prav Kišek tisti, ki bo v naslednjih desetih letih vlekel slovenski gimnastični voz, selektor moške vrste Sebastijan Piletič pa računa, da bo mladi Založan, ki mu v letu ali letu in pol napoveduje ključni preboj, v bližnji prihodnosti redni udeleženec finalov na konju z ročaji.

Luka Kišek: Pohvale je lepo slišati, še lepše pa jih bo uresničiti

Skromnemu mladeniču take pohvale razumljivo godijo in zelo veliko pomenijo. "Ob takih pohvalah se seveda počutim izvrstno. To je res lepo slišati, še lepše pa bo to uresničiti. Upam, da se mi bo uspelo izogniti poškodbam in da bo vse potekalo tako, kot mora. Potem pa napademo in kar bo, bo," je napovedal Kišek, ki ga selektor Piletič opisuje kot izredno perspektivnega in delovnega telovadca. "Kiškov trener Gregor Saksida, pred leti naš najboljši telovadec na krogih, velja za zelo doslednega trenerja in posledično tudi Luka dela zelo dosledno. Kišek se je širši javnosti prvič predstavil pred dvema letoma na mladinskem svetovnem prvenstvu v Montpellieru, kjer je zasedel 11. mesto. Mislim, da takrat ni bilo nikogar, ki bi na konju z ročaji dobil manjši odbitek kot on, kar je seveda zelo pohvalno. Ima pa seveda na zalogi še veliko znanja težjih elementov, ki jih bo počasi dodajal v vajo. Že na tekmi za svetovni pokal v Osijeku (prihodnji konec tedna – op. p.) bo sestavi dodal nov element in tako stopnjeval težavnost."

Gregor Saksida: Vse, kar dela, dela čisto, praktično brez napak

Po mnenju trenerja Gregorja Sakside Kiška odlikuje eleganca, čista izvedba in tehnična dovršenost. "Vse, kar dela, dela čisto, praktično je brez napak. Tudi na tekmi v Ljubljani je dobil le točko odbitka, kar je na tekmah za svetovni pokal redkost. Njegova vaja res ni najtežja, a najprej je treba obvladati lažjo in jo potem nadgrajevati v težjo," poudarja Saksida, ki ne skriva, da se sem ter tja v Kiškov trening vtihotapijo težave z motivacijo. "Motivacija pride in gre, fante zanimajo dekleta, hodili bi na zabave, no, ampak ko vidijo tekme, hitro dobijo dodatno motivacijo in stvari se spet postavijo na svoje mesto."

Reprezentančni frizer

Kišek, ki je po poklicu frizer, - to pa v praksi pomeni, da je tudi neke vrste neformalni reprezentančni frizer - , trenutno obiskuje srednjo kozmetično šolo, nato pa svojo akademsko pot želi nadaljevati na fakulteti. "Nekaj časa sem kolebal med vzgojiteljsko in frizersko in se nazadnje odločil za slednjo, ker se mi je zdelo, da bom tako najlažje usklajeval šolo in treninge," pravi Kišek, ki je jasen tudi glede svojih športnih ciljev.

Cilj: nastop na poletnih olimpijskih igrah 2020

Želi se uvrstiti na olimpijske igre v Tokiu leta 2020, kamor se bo poskušal uvrstiti prek svetovnega prvenstva (telovadci se na olimpijske igre skozi posamična orodja lahko kvalificirajo samo s prvih treh mest na svetovnih prvenstvih - op. p.). "Če ne bo poškodb, mi bo po moje uspelo," optimistično zaključi mladi Luka Kišek, ime, ki si ga vsekakor velja zapomniti.

Ne spreglejte