Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 11. 2013,
19.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matevž Lenarčič Pipistrel

Ponedeljek, 25. 11. 2013, 19.58

8 let

Ko je pisarna hangar, proizvodnja pa letalska kabina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Fotografiranje iz zraka želimo narediti ekološko prijaznejše in sprejemljivejše za posameznika, saj se zanj praviloma odločajo le veliki sistemi."

Kot pravi pilot Domen Grauf, drugi pol podjetja Aerovizija, ob njenem ustanovitelju, našem slavnem ekstremnem letalcu Matevžu Lenarčiču, je to bistvo filozofije majhno – lahko – zeleno, ki je moto tega podjetja.

Ko pilot ni več le pilot "Kar v praksi pomeni manjše letalo, ki ne potrebuje dveh pilotov, operaterja in preostale velike logistike, ampak lahko en pilot upravlja letalo in hkrati aerofotografiranje in aerosnemanje. Z izrabo napredne tehnologije so se tudi posledično zmanjšale kamere, ki so zdaj težke le 3 ali 4 kilograme, za razliko od tistih pred dvajsetimi leti, ki so tehtale tudi po 100 kilogramov. Pipistrelova letala pa slovijo po ekoloških lastnostih, saj porabijo izjemno malo goriva pri letenju," pojasnjuje Domen Grauf iz podjetja Aerovizija. Ta ima formalni sedež v Ljubljani, praktično pa v hangarjih na slovenskih manjših letališčih, predvsem na tistem v Ločah pri Slovenskih Konjicah, kjer smo včeraj delali ta prispevek.

Aerovizija je prvo in za zdaj edino podjetje v Sloveniji, ki izvaja aerofotografiranje z ultralahkimi letali. Uporabljajo Pipistrelova letala Sinus in Virus, s katerimi je Matevž Lenarčič obletel svet in ki dokazano najmanj onesnažujejo okolje s hrupom in izpušnimi plini.

Poleg ultralahkih letal je osnova njihovega delovanja sistem Geonis, ki so ga razvili v sodelovanju s podjetjem Kanardia, ki povezuje pilotske instrumente s kamerami in omogoča aero fografiranje po njihovi filozofiji, torej brez velikega sistema v ozadju.

Vse pomembnejša termografija Iz zraka fotografirajo predvsem za kartografijo, za geodetske potrebe, poplavne študije itn. Aerofoto posnetki so zelo primerni tudi za posnetke gozdov in naravnih nesreč, kjer se pri vetrolomih lahko preštejejo drevesa, ki so se polomila, ugotavlja se lahko plazovitost območja itn. V zadnjem času je zelo aktualna termografija, za prepoznavanje lastnosti toplovodnih in hladnovodnih omrežij, za stanje na odlagališčih, kjer se lahko ugotovi intenzivnost razkroja biomateriala in za ugotavljanje energetske učinkovitosti individualne in večstanovanjski hiš.

Z "aeroklikom" po sistemu povej naprej in si znižaj ceno storitve Naš sogovornik, pilot Domen Grauf, je tudi snovalec izvirne spletne aplikacije aeroklik (www.aeroklik.si), ki so jo v Aeroviziji razvili v sodelovanju z računalniškim podjetjem Imbi. Aplikacija omogoča, da se storitve iz naslova aerofotografije lahko naročajo interaktivno. Z njo pa, ob inovativnem poslovnem modelu, želijo omogočiti dostop do teh relativno dragih storitev ne le velikim sistemom, kot so državne ustanove in občine, marveč tudi manjšim poslovnim subjektom in posameznikom.

"Osnova aplikacije je povej naprej in si znižaj ceno storitve: v času tridesetih dni, ko naročniki naročajo naše storitve, neodvisno od tega, ali gre za termografijo, panoramsko, video ali vertikalno snemanje, se naročniku z vsakim naslednjim naročilom zniža cena. Na koncu po zaključku cikla se lahko zgodi, da je cena storitve že več kot 50 odstotkov cenejša od osnovne," Domen Grauf razloži inovativni poslovni model.

Število naročil za aerosnemanje in intenzivnost dela, ki ga morata opraviti z Matevžem Lenarčičem, je sicer v veliki meri odvisna od letnega časa pa tudi od vremena (zaradi močnega vetra včeraj Pipistrelov Sinus z letališča v Ločah ni mogel vzleteti). "Spomladi in jeseni, če je lepo vreme, se pravi, če ni deževja, vetra in nizkih oblakov, potem letimo skoraj vsak dan, poleti pa je aktualno video snemanje v jutranjih urah, to pa je odvisno od potreb," še pojasni Domen Grauf.

Od otroštva sanjal, da bo pilot Naš sogovornik že od šestega leta živi za to, da bo pilot, zato je logično, da je doštudiral letalstvo na strojni fakulteti, smer prometni pilot. "Z Matevžem se poznava že vrsto let, zelo zanimiva mi je bila ideja, kako je postavil celotno podjetje. To me je tako pritegnilo, da sem se mu lani pridružil, čeprav sva sodelovala že prej. Zdaj zelo uživam," zaključi Domen Grauf.

Ne spreglejte