Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
1. 4. 2015,
21.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2015, 21.16

8 let

Ima le 16 let, a je najboljši v Evropi in vreden milijon evrov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski nogomet je ponosen na najstnika Jana Mlakarja, ki je v dresu reprezentance do 17 let dosegel osem golov in ji pomagal do odmevnega preboja na EP. Fiorentina je zanj odštela milijon evrov.

S takšnimi nogometaši, kot je Jan Mlakar, se slovenskemu nogometu ni treba bati za svetlo prihodnost. Je najstnik, ki veliko obeta. Prihaja iz okolice Ljubljane, iz Sostrega, prve nogometne korake je naredil v ŠD Alfa Ljubljana, nato pa se po njenem zatonu preselil v Domžale.

Star je bil deset let in je hitro očaral trenerje. Na osnovni šoli je vzbujal pozornost tako z nogometnim znanjem kot tudi s hitrostjo, s katero je osvajal odličja na atletskih tekmovanjih, v mestu ob Kamniški Bistrici pa je napredoval tako hitro, da je postal eden izmed prepoznavnih simbolov nadarjenega roda, ki je domžalskim upom zagotovil mednarodno slavo.

Najprej ga je vodil Primož Jeršin, nato je vpijal znanje Mileta Stankovića, Dejana Dončića in Darka Birjukova. Ogromno je pridobil. Izstopal je z zadetki, ki jih dosega z neverjetno lahkoto. Vedno je korak ali dva pred vrstniki, nikoli pa ga ni motilo, ali je udaril žogo z desno ali pa levo nogo, saj je enako dober z obema, kar v nogometnem svetu ni preveč pogost fenomen.

Roma ga je povabila k sebi, v Manchestru je osvojil bron

Na mednarodnih turnirjih se je hitro pojavil v beležnicah oglednikov tujih klubov, kot prvi pa so do domžalskega kluba pristopili predstavniki Rome. Začutili so, da se v Janu skriva velik talent, in Ljubljančana za dva tedna povabili na preizkušnjo v italijansko prestolnico. Takrat je imel komaj 13 let. Domov se je vrnil s prekrasnimi vtisi, njegova želja, da bi nekoč nosil dres katerega izmed močnejših evropskih klubov, pa je postala tako goreča, da se je še lažje motiviral pred najbolj zahtevnimi tekmami. Teh ni bilo malo. Na evropskem finalu v Ljubljani je bil izbran za najkoristnejšega igralca turnirja, Domžalčani pa so zaostali le za zagrebškim Dinamom. Drugo mesto je zadoščalo za vozovnico na neuradno svetovno prvenstvo, turnir Nike Premier Cup v Manchestru, kjer je v hudi konkurenci osvojil tretje mesto. O sposobnostih in dometih Mlakarja je premlevalo vedno več tujih klubov, strelskemu festivalu pa kar ni bilo videti konca. V finalu mladinskega pokalnega tekmovanja so Domžalčani na njegovih krilih ponižali Mariborčane s 4:1, Mlakar pa je dosegel tri zadetke. Pri mladincih je začel redno igrati že s 15 leti.

Znesel se je nad turškimi vrstniki

Podobno razigran je bil na mednarodnem turnirju Nereo Rocco v Italiji, ko je v finalu trikrat prelisičil mehiško obrambo, nato pa je dočakal tekmo kariere. Na uvodni kvalifikacijski tekmi za EP 2015 se je znesel nad Turki, dosegel kar štiri zadetke, za nameček pa prispeval še podajo in dokazal, da se v njem skriva strelski nagon.

Mladi Ljubljančan je gonilna sila izbrane vrste do 17 let, ki je s pomočjo njegovih zadetkov dokazala, da se lahko kosa z vrstniki iz bolj razvitih evropskih držav. V kvalifikacijah si je priborila nastop na sklepnem turnirju evropskega prvenstva, ki ga bo čez dva meseca gostila Bolgarija.

Na njem bo nastopilo le 16 reprezentanc, Slovenija pa se je tako prvič prek kvalifikacijskega ciklusa znašla v druščini številnih velesil in tradicionalno uspešnih držav. Žreb ji bo tekmece v skupinskem delu odredil ravno danes, zato so številna slovenska ušesa že v pričakovanju svežih novic iz Bolgarije.

Dosežek reprezentance do 17 let je močno odmeval na sončni strani Alp, saj se je prvič v obdobju državne samostojnosti pripetilo, da si je katera izmed mlajših slovenskih selekcij nastop na evropskem prvenstvu priigrala po zahtevnih kvalifikacijah, ne pa zaradi vloge gostitelja. Čeprav rad Jan poudarja, da so za uspeh zaslužni vsi, in noče dodatno opozarjati na svoje zadetke, podobne misli pa je po zgodovinskem uspehu izžareval tudi njegov selektor, je njegova statistika tako izstopala, da ni bil zgolj z naskokom najboljši slovenski strelec, ampak tudi evropski kralj kvalifikacij. Dosegel je kar osem zadetkov, največ izmed vseh udeležencev, in nakazal, da bi lahko Slovenija v prihodnjem desetletju ali dveh računala na rojenega strelca.

Domžale zaradi njega bogatejše za milijon evrov

Na naslov domžalskega kluba je prihajalo vedno več ponudb. Začelo se je z zanimanjem Rome, nato pa je italijanska zgodba dobila resno nadaljevanje. Janov agent Amir Ružnić je navezal stike s Fiorentino, ki si je želela v svojih vrstah videti slovenski neobrušen dragulj. Lani sta kluba segla v roke in sklenila dogovor, ki je osrečil obe strani, najbolj pa mladega nogometaša, ki so se mu izpolnile sanje.

"Odškodnina je razdeljena na fiksni in variabilni del, oba pa imata tudi določen terminski načrt. Že fiksni del odškodnine se uvršča med pet največjih prestopov v zgodovini NK Domžale, če pa bo Jan nadaljeval odlične igre v Firencah, lahko ta prestop postane tudi rekorden v zgodovini našega kluba," je po dogovoru s Fiorentino pojasnil športni direktor Domžal Matej Oražem.

Moral je zgrabiti priložnost in oditi v Firence

Ko sta kluba sklenila dogovor, je imel Jan le 15 let in se zaradi starostne omejitve še ni mogel uradno pridružiti vijolicam iz Toskane, za katere igrata članska reprezentanta Josip Iličić in Jasmin Kurtić. Jan, še tretji Slovenec, čigar ime se začne na črko J, ki jo je v zadnjem obdobju proslavil njegov soimenjak Oblak, vratar madridskega Atletica, se je Fiorentini pridružil v začetku leta, v blagajno Domžal pa je po neudarnih podatkih kapnilo okrog milijon evrov, kar je imenitna vsota za mladoletnega nogometaša. Tako mlad Slovenec ni bil še nikoli prodan za tako visoko odškodnino, kar je le še dodaten dokaz o tem, kako Fiorentina spoštuje in ceni Ljubljančana.

''Ponudila se mi je izjemna priložnost, ki jo dobijo le redki, in moral sem jo zgrabiti. Ne bi pa bilo prav nič narobe, če bi se moj razvoj nadaljeval v Domžalah, saj se veliko pozornosti posveča mladimi igralcem in v zadnjih šestih letih je delo v mlajših selekcijah močno napredovalo,'' je ob selitvi iz Domžal v Italijo povedal Mlakar, ki lahko po nekajmesečnem uvajanju končno nastopa za mladinsko zasedbo Fiorentine.

''Glede na to, da se tako mlad odpravljam v tujino, pričakujem tudi nekatere krize, vendar verjamem, da mi jih bo uspelo premagati,'' se zaveda, da se na Apeninskem polotoku ne bodo ponavljale številke, ki so ga proslavile v slovenskih ligaških tekmovanjih, ko se je skoraj vedno znašel med najboljšimi strelci.

Če bo še naprej polnil mrežo v tako silovitem ritmu, se za naslednika Milivoja Novakovića ni treba bati. Njegov prvi cilj je, da pri Fiorentini postopno napreduje, nato pa ga čaka najtežji preskok v vrhunskem nogometu, ko se bo pridružil članski ekipi. Pričakuje nekaj pasti, ki pa se jim bo poskušal izogniti, s tem pa bo polepšal prihodnost slovenskega nogometa.

Ne spreglejte